Monday , April 29 2024

Indemnizație de instalare, echivalentă cu un salariu de bază, pentru profesorii debutanți și titulari pe post

Potrivit sindicaliștilor, la nivelul județului Suceava au primit indemnizația de instalare maximum 25 de cadre didactice, iar din semnalele din teren se pare că încă nu sunt cunoscuți pașii ce trebuie urmați pentru a solicita acest sprijin financiar. Salariații din învățământul preuniversitar de stat pot solicita indemnizația de instalare în termen de 3 ani de la momentul în care au îndeplinit condițiile prevăzute de lege

Profesorii debutanți care au fost repartizați în școli din alte localități decât cele de domiciliu au dreptul de a primi o indemnizație de instalare, care este echivalentă cu un salariu de bază corespunzător funcției, gradului sau treptei profesionale în care au fost încadrați. Sindicaliștii spun că anii trecuți s-a efectuat plata acestui drept tuturor celor care au solicitat acordarea acestei indemnizații, însă dascălii abia intrați în sistem fie nu știu despre existența ei, fie nu cunosc pașii ce trebuie urmați pentru a beneficia de ea. Mai sunt și cazuri, puține la număr, după cum susțin reprezentanții sindicali ai angajaților din învățământ, în care școala refuză acest drept al profesorilor debutanți. ”Această indemnizație se acordă doar cadrelor didactice debutante și titulare pe post. S-au plătit și anul trecut celor care le-au solicitat, dar anul acesta am primit informații din partea colegilor noștri cum că unora li s-a refuzat acest drept. O profesoară din Fălticeni a anunțat reprezentantul sindical că școala la care lucrează nu vrea să plătească această indemnizație de instalare. Ea trebuie acordată, este un drept legal și trebuie prevăzută în bugetul școlii, chiar dacă plata ei va întârzia sau se va face mai târziu”, a explicat Giani Leonte, președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava (ASIS). Acesta a precizat că la nivelul județului Suceava au primit indemnizația de instalare maxim 25 de cadre didactice, iar din semnalele din teren se pare că încă nu sunt cunoscuți pașii ce trebuie urmați pentru a solicita acest drept.

 

Cadrele didactice care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege pentru a solicita acordarea indemnizației de instalare trebuie să completeze o cerere, la care să anexeze copii după diploma de studiu și după actul de identitate din care să reiasă domiciliul solicitantului. Toate actele se depun la secretariatul școlii unde este încadrat titularul.

 

Indemnizația de instalare se acordă la încadrarea personalului într-o unitate școlară din altă localitate decât cea de domiciliu, în primul an de activitate după absolvirea studiilor și este echivalentă cu un salariu de bază corespunzător funcției, gradului sau treptei profesionale în care a fost încadrat sau poate fi echivalentă cu două salarii de bază pentru acele localități unde atragerea specialiștilor se face cu mare greutate, stabilite de ministere și celelalte instituții centrale și locale ale administrației publice și avizate de Ministerul Finanțelor. Prin urmare, unitățile și instituțiile de învățământ preuniversitar de stat au obligația de a acorda indemnizația de instalare prevazută de art. 23 din Hotărârea Guvernului nr. 281/1993, în situațiile în care sunt întrunite condițiile legale. Salariații din învățământul preuniversitar de stat pot solicita acest drept în termen de 3 ani de la momentul în care au îndeplinit condițiile prevăzute de lege. Precizăm că indemnizația de instalare nu trebuie confundată cu prima de instalare, care a fost prevăzută de art. 51(6) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic – reglementare și care în prezent este abrogată.

 

La examenul de titularizare din vara acestui an au fost scoase la concurs și apoi ocupate prin repartizare în ședințe publice, în funcție de notele obținute și de opțiunea fiecărui candidat, 77 de posturi titularizabile, 63 în mediul urban și 14 în mediul rural. Toți acei dascăli debutanți care au primit o catedră într-o școală din altă localitate decât cea de domiciliu au dreptul să solicite indemnizația de instalare. Cei care nu cunosc pașii ce trebuie urmați în vederea obținerii acestui drept trebuie să se adreseze liderului sindical, care îi va îndruma și lămuri cu privire la acest demers. (Oana NUȚU)

Vezi si

CE Szeged. Canotorii suceveni Florin Arteni și Florin Lehaci, argint european la dublu rame. Ancuța Bodnar, doar bronz alături de Simona Radiș la dublu vâsle

Campioanele olimpice en titre la dublu vâsle feminin, suceveanca Ancuţa Bodnar şi botoșăneanca Simona Radiş, …