Thursday , March 28 2024

Inchirierea rețelelor de la Termica a fost aprobată. Căldura în apartamentele sucevenilor este garantată în această iarnă

Consilierii locali au votat ieri, în a doua ședință extraordinară convocată pe această temă, închirierea contra sumei de aproximativ 100.000 de lei lunar a rețelelor termice primare de la falimentara Termica, ce vor fi folosite de Thermonet pentru transportul agentului termic de la Bioenergy către populația din municipiul reședință de județ  

consiliul local suceava - 18 ian 2016

Consilieri locali ai municipiul Suceava au votat ieri, la a doua convocare, închirierea unei bune părți a rețelelor termice primare, cu logistica aferentă de către municipalitatea suceveană de la firma intrată în faliment SC Termica SA.
Proiectul de hotărâre a fost pe ordinea de zi a ședinței aleșilor locali și săptămâna trecută, dar nu a trecut pentru că din totalul de 17 consilieri prezenți, doi s-au abținut, astfel încât nu s-a format majoritatea de două treimi din numărul total de aleși locali care să voteze pentru ca proiectul inițiat de primarul Ion Lungu să treacă, iar contractul de închiriere cu Thermonet să poată fi negociat de executivul primăriei.
Am arătat deja că primarul municipiului Suceava, Ion Lungu a anunțat încă de săptămână trecută că în cursul zilei de luni – ieri, la ora 11.30, a convocat o nouă ședință estraordinară pentru a se cere a doua oară acceptul pentru închirierea celor aproximativ trei kilometri de conducte din rețeaua primară de furnizare a căldurii și apei calde în orașul Suceava cu celelalte dotări aferente, de la SC Termica SA. Prețul propus de închiriere a fost de 100.000 de lei în proiectul de hotărâre asumat de primarul Ion Lungu. Viceprimarul Lucian Harșovschi a propus un amendament  care a fost de asemenea acceptat, în sensul că rotunjirea la 100.000 de lei nu este în regulă și trebuie votată suma rezultată din calculele contabile respectiv ceva mai mult de 99.000 de lei lunar. In final, din cei 17 consilieri locali prezenți la ședința de  săptămâna trecută, 15 au votat pentru și doi s-au abținut. Votul fiind secret, nu se știa atunci cine dintre aleșii locali suceveni și-au exercitat opțiunea electorală în contra interesului general al locuitorilor din municipiul Suceava, încă racordați la sistemul centralizat de termoficare. S-a aflat ulterior că abținerile ar fi venit de la consilierii Mocanu și Păduraru.
Consilierul Vasile Monacu a salvat ședința
Ieri, ședința extraordinară a Consiliului Local municipal Suceava s-a desfășurat sub semnul unei presiuni întâlnită tot mai des în ședințele Consiliului Local sucevean. Mai întâi, toți cei prezenți la întâlnire erau conștienți că nevotarea unei hotărâri de Consiliu Local care să accepte transmiterea rețelelor primare de furnizare a agentului termic din zona producătorilor de energie din Lunca Sucevei prin intermediul Primăriei Suceava către Thermonet înseamnă un dezastru de imagine. Pe lângă faptul că producătorul de agent termic Bioenergy nu ar fi avut pe unde să ducă apa caldă către entitatea Thermonet, nici aceasta nu ar fi putut utiliza logistica existentă – conducte ce au aparținut și se consideră că aparțin falimentarei firme Termica fără o înțelegere clară cu deținătorii instalațiilor. Consilierul local PNL Eugen Girigan a fost, într-un fel, eroul ședinței de ieri a deliberativului sucevean. Bun cunoscător din punct de vedere tehnic al modului în care funcționează logistic o localitate ori chiar un județ, a riscat în ședința extraordinară a Consiliului Local al municipiului Suceava de ieri înnebunind chiar și  pe colegii săi de partid cu felurite considerații și propuneri, luări de cuvânt și propuneri de amendamente, urmate de luări de poziție și declarații politice dintre cele mai colorate.
In fapt, toată lumea simțea că pentru a se vota propunerea de închiriere de la Termica a conductelor necesare pentru buna funcționare în continuare a sistemului de alimentare cu agent termic a locuințelor din municipiul Suceava erau nevoie de 16 voturi. Erau doar 15 consilieri, iar Eugen Girigan a tras de timp cu solicitări mai mult sau mai puțin realiste, până când pe ușa sălii de ședințe a intrat inamicul său politic – consilierul local Vasile Monacu.
In acel moment s-a deblocat situația, toate propunerile vizând preluarea în chirie a instalațiilor de la Termica s-au supus la vot. S-a votat și faptul că valoarea prețului de închiriere nu este de 100.000 de lei lunar ci de 99.000 de lei, dar și propunerea exprimată că această înțelegere este valabilă doar până pe data de 30 iunie a.c. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Un bărbat de 28 de ani și tatăl său au terorizat luni în șir o familie din Vama pentru o bucată de pământ. Tânărul a fost reținut

Polițiștii din Vama au în lucru un dosar dosarul penal privind comiterea infracțiunilor de tulburare …