Friday , April 19 2024

Incepe executarea silită a datornicilor la întreţinere şi vin condiţii mai aspre pentru acordarea ajutoarelor la încălzire

Dumitrescu CET

Administratorul special al societăţii sucevene de termoficare, Ovidiu Dumitrescu, a anunţat că pe rolul instanţelor de judecată sunt deja 74 de procese cu 47 de asociaţii de proprietari u acolo unde s-au obţinut executări silite şi nu era ce executa s-au introdus cereri de înfiinţare a popririlor la datornicii debitorului, adică la proprietarii persoane fizice – circa două sute u pe de altă parte, anchetele sociale pentru acordarea ajutoarelor la încălzire nu vor mai fi făcute pe parcursul sezonului rece sau chiar după încheierea acestuia, ci la momentul stabilirii dreptului, acolo unde există suspiciuni

Sucevenii cu datorii la societatea Termica SA riscă să fie lăsaţi fără locuinţe. Un recent avertisment în acest sens a venit din partea administratorului special al societăţii sucevene de termoficare, Ovidiu Dumitrescu, după ce cu câteva săptămâni în urmă şi reprezentanţi ai administratorilor judiciari ai Termica au avut un mesaj similar într-o întâlnire organizată, la Primăria Suceava, cu preşedinţii şi administratorii asociaţiilor de proprietari. La şedinţa de ieri, Ovidiu Dumitrescu a reluat avertismentele spuse mai demult preşedinţilor şi administratorilor de asociaţii de proprietari. El le-a spus acestora să facă tot posibilul pentru a achita măcar 20% din valoarea facturilor pentru a nu se ajunge în situaţii dificile care vor culmina cu scoaterea la vânzare a apartamentelor rău-platnicilor.
Ovidiu Dumitrescu a afirmat că pe rolul instanţelor de judecată sunt deja 74 de procese cu 47 de asociaţii de proprietari. El a adăugat că acolo unde s-au obţinut executări silite şi nu era ce executa s-au introdus cereri de înfiinţare a popririlor la datornicii debitorului, adică la proprietarii persoane fizice. Numărul acestora a fost de circa două sute, cel puţin până în prezent, aşa cum a reieşit din datele pe care le-a prezentat Ovidiu Dumitrescu. După cum a explicat administratorul special al societăţii sucevene de termoficare, circa 150 de proprietari vizaţi au început să plătească. Mai sunt însă 50 de cazuri unde, dacă proprietarii nu vor achita debitele, executorii se vor îndrepta spre bunurile proprietarilor cu validarea popririlor. „Nu am vrea să ajungem să scoatem la vânzare, dar situaţia poate fi critică”, a declarat Ovidiu Dumitrescu.
Totodată, se anunţă şi însăpriri în ceea ce priveşte verificările ajutoarelor pentru încălzirea locuinţelor. „Anchetele sociale nu vor mai fi făcute pe parcursul sezonului rece sau chiar după încheierea acestuia, ci la momentul stabilirii dreptului, acolo unde există suspiciuni. Acesta este un lucru bun, pentru că vom preîntâmpina cazurile în care va trebui să recuperăm aceste ajutoare”, a explicat directorul Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Suceava, Narcisa Marchitan. Curtea de Conturi a sesizat că 657 de familii sau persoane singure au beneficiat în mod ilegal de sprijinul financiar guvernamental pentru încălzirea locuinţei în sezonul rece 2011 – 2012. In 550 de cazuri, verificările Curţii de Conturi au scos la iveală că persoanele care au primit ajutoare la încălzire aveau conturi la bănci mai mari de 3.000 de lei, 34 nu şi-au declarat autoturismele, 48 nu au trecut la dosar toate clădirile pe care le deţin, alţii nu au menţionat terenurile şi veniturile din activităţile independente.
In sezonul rece 2013 – 2014, plafonul pentru acordarea ajutoarele la încălzirea locuinţei cu energia termică în sistem centralizat rămâne ca anul trecut – 786 de lei net pe membru de familie şi 1082 de lei, în cazul unei persoane singure. Venitul net pe membru de familie la încălzirea pe lemne este de 615 lei. O noutate o constituie acordarea de sprijin financiar proprietarilor care îşi asigură căldura exclusiv de la radiatore sau calorifere electrice. „Noi vom face anchete sociale din care să rezulte că, într-adevăr, singura sursă de încălzire este energia electrică”, a declarat Narcisa Marchitan, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei municipiului Suceava, menţionând că ajutoarele variază între 240 de lei, pentru venituri de până la 155 de lei de persoană şi 540 de lei, pentru familiile cu venituri de 615 lei de membru.
O altă modificare se referă la creşterea cu 6% a mărimii ajutorului financiar pentru proprietarii care folosesc instalaţii de încălzire pe gaze naturale, plafonul fiind, la fel, de maxim 615 lei net pe membru de familie.
Formularele tipizate de solicitare a ajutorului pentru încălzire vor fi distribuite până la 1 octombrie, la dosar trebuind depuse actele de stare civilă care dovedesc componenţa şi numărul de membri din familie; regimul juridic al locuinţei, mandat sau procură prin care proprietarul împuterniceşte altă persoană să solicite dreptul respectiv. (Dan PRICOPE)

Vezi si

UPDATE: Puternicul incendiu de la Marginea s-ar fi produs din cauza unui scurtcircuit (FOTO, VIDEO)

În noaptea de miercuri spre joi, un incendiu violent a cuprins un adăpost de animale …