Friday , April 19 2024

Inalta Curte: Lotul Dîmbu – Bărbuţă – Babiuc rămâne după gratii

Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins aseara contestaţiile înaintate de cei trei suceveni, doi magistraţi şi un notoriu om de afaceri, împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti de prelungire până pe 20 septembrie a mandatelor de arestare emise. Dumitru Dîmbu, fostul şef de secţie din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, judecătorul Bogdan Bărbuţă de la Judecătoria Rădăuţi şi omul de afaceri Constantin Babiuc au fost arestaţi pe 22 iunie, fiind cercetaţi de DNA pentru mai multe fapte de corupţie

dimbu2 [800x600]
Procurorul Dumitru Dîmbu

Dumitru Dîmbu, Bogdan Bărbuţă şi Zonstantin Babiuc rămân încă o lună în arest, a decis Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instanţa Supremă a judecat ieri contestaţia înaintată de Dumitru Dîmbu, fostul şef al Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, judecătorul Bogdan Bărbuţă de la Judecătoria Rădăuţi şi omul de afaceri Constantin Babiuc împotriva deciziei din 18 august a.c. prin care Curtea de Apel Bucureşti a acceptat propunerea DNA de prelungire cu încă 30 de zile a mandatelor de arestare emise pe numele celor trei. Judecătorii ICCJ au hotărât aseară că cei trei suceveni vor petrece şI a treia lună în spatele gratiilor, înainte ca procurorii să finalizeze un rechizitoriu în baza căruia ei să fie trimişi în judecată. 

Dumitru Dîmbu, Bogdan Bărbuţă şi Constantin Babiuc au fost
încarceraţi în data de 22 iunie a.c. când au fost reţinuţi şi apoi arestaţi la cererea procurorilor DNA Bucureşti. In 18 iulie, Curtea de Apel Bucureşti a fost de acord cu procurorii DNA şi a decis prelungirea arrestării pentru încă o lună a lui Dîmbu, Bărbuţă şi Babiuc, mandatele de arestare emise pe numele celor trei fiind valabile până pe 21 august a.c.. Pe 18 august, Curtea de Apel Bucureşti a confirmat păstrarea în arest a acestora încă o lună, până pe 20 septembrie, la cererea DNA.

BARBUTA [800x600]
Judecătorul Bogdan Bărbuţă

Faptul că cei trei suceveni cu notorietate au fost ţinuţi în arest preventiv pe parcursul întregii veri, a dat prilej de speculaţii dintre cele mai diverse. Versiunea cea mai probabilă ar fi aceea că procurorii anticorupţie se grăbesc să finalizeze rechizitoriul prin care Dîmbu, Bărbuţă şi Babiuc vor fi trimişi în judecată înainte ca să se epuizeze termenul rezonabil de cercetare în arest a unui inculpat, în concordanţă cu recomandările din jurisdicţia europeană.
Dumitru Dîmbu a fost arestat fiind suspect de săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, complicitate la şantaj, cinci infracţiuni de favorizarea făptuitorului dintre care una în formă continuată şi instigare la compromiterea intereselor justiţiei. Fostul magistrat de la Judecătoria Rădăuţi, Bogdan Bărbuţă, a fost arestat pentru infracţiuni de trafic de influenţă şi luare de mită, la care se adugă infracţiuni de fals şi şantaj, precum şi favorizarea făpuitorului. Cât îl priveşte pe afaceristul rădăuţean Constantin Babiuc, el este acuzat de complicitate la abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată – 69 acte materiale, şantaj, dare de mită, cumpărare de influenţă, influenţarea declaraţiilor şi instigare la mărturie mincinoasă.

costel babiuc [800x600]
Afaceristul Constantin Babiuc
Pentru ce au fost inculpaţi de DNA principalii acuzaţi şi complicii lor
Cercetările în dosarul de corupţie ce are ca principali actori pe Dumitru Dâmbu, fostul procuror şef al secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, pe omul de afaceri rădăuţean Constantin Babiuc şi pe fostul judecător de la Judecătoria Suceava au continuat iar procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar şi faţă de Daniela Mariana Prandea, judecător la Judecătoria Rădăuţi, în cauză rezultând faţă de aceasta suspiciunea rezonabilă că a săvârşit infracţiunile de luare de mită şi complicitate la şantaj.
Ancheta procurorilor anticorupţie demarată anterior, viza modul în care afaceristul Constantin – Costel Babiuc a pus mâna pe 41 de hectare de teren pe care le-a revândut direct sau prin intermediari firmelor Scweighofer şi Egger, care au construit ulterior pe aceste suprafeţe o zonă industrială, obţinând un câştig net de cinci miliarde de lei vechi. A fost posibilă această afacere după ce judecătorul Bărbuţă i-a oferit pe tavă afaceristului Babiuc 69 de hotărâri judecătoreşti favorabile în anii 2005 – 2006. Procurorul Dîmbu, amic al lui Babiuc, i-a cerut acestuia împrumut suma de 92.000 de euro, nu pentru el, ci pentru un alt prieten, patronul de la restaurantul Canay din Spătăreşti, Ozcan Adnan. Banii au ajuns la destinatar fără a se şti foarte clar dacă ar fi fost sau nu începută restituirea acestora dar este clar conform DNA că mai apoi Dîmbu a fost solicitat de Babiuc să facă fel de fel de acţiuni în afara deontologiei de magistrat dar şi împotriva legii, pentru a-l scăpa basma curată în dosarul instrumentat de procurorii anticorupţie. Pe lângă Constantin Babiuc, Bogdan Bărbuţă şi Dumitru Dâmbu a picat în plasa DNA şi judecătoarea Daniela Prandea, concubina lui Bărbuţă, care a malversat un alt dosar ce viza o porţiune dintr-o clădire din centrul Rădăuţiului, dorită de Babiuc dar câştigată de un alt afacerist local – Arcadie Plămadă. Pe această filieră au intrat de altfel în colimatorul procurorilor anticorupţie şi alte personaje importante, cum sunt primarul în funcţie al municipiului, Aurel Olărean dar şi fostul şef al SPF Rădăuţi, comisarul Mihai Prelipcean, finul de cununie al lui Costel Babiuc, care şi-a încercat la rândul său norocul, căutând să influenţeze ancheta deja în derulare a procurorilor DNA. (Neculai ROSCA)

Vezi si

UPDATE: Puternicul incendiu de la Marginea s-ar fi produs din cauza unui scurtcircuit (FOTO, VIDEO)

În noaptea de miercuri spre joi, un incendiu violent a cuprins un adăpost de animale …