Friday , April 19 2024

În depozitul DSP a ajuns prima tranșă de vaccin antigripal – doar 1.740 de doze

“Acestea sunt destinate exclusiv personalului medical” a declarat medicul Liliana Grădinariu, directorul Direcției de Sănătate Publică Suceava. Menționăm că Ministerului Sănătății i-au fost solicitate peste 73.000 de doze, necesarul estimat de inspectorii sanitari pentru județul nostru

Reprezentanții Ministerului Sănătății au repartizat prima tranșă de vaccin antigripal necesar pentru sezonul rece 2019-2020, în depozitul DSP Suceava ajungând 1.740 de doze. Numărul este multe prea mic, dacă facem referire la faptul că necesarul estimat la nivelul județului, depășește 73.000 de doze. “Am primit prima transă de vaccin antigripal, dar cele 1.740 de doze sunt destinate exclusiv personalului medical”, a explicat medicul Liliana Grădinariu, director DSP.

De vaccinare gratuită vor beneficia pacienții cu boli cronice spitalizați în unitățile medicale, în scopul prevenirii infecțiilor asociate asistenței medicale datorate infecției prin gripă, pacienți cu afecțiuni cronice din spitalele/ secțiile de boli cronice, personalul medico-sanitar din secțiile de ATI și Neonatologie, personalul medico-sanitar care activează în Serviciul de Ambulanță. Copiii, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, gravidele, cei care suferă de afecțiuni cronice și personalul sanitar vor fi imunizați cu prioritate în cadrul campaniei gratuite de vaccinare antigripală din această toamnă.

Potrivit medicilor epidemiologi suceveni, vaccinul antigripal din sezonul 2019-2020 va asigura o rată de protecție mai mare față de iernile trecute. Reamintim că necesarul estimat pentru sezonul 2018-2019, la nivelul județului nostru, a fost de peste 45 de mii de doze, dar în depozitele Direcției de Sănătate Publică au ajuns puțin peste 30.000 de doze.

Gripa este o boală care poate fi mortală, iar principalele grupe de risc sunt reprezentate de bătrâni, bolnavi cronic, gravide, copii și cadre medi­cale. Chiar dacă vaccinul antigripal rămâne cea mai eficientă modalitate de protecție împotriva îmbolnăvirilor de sezon, medicii recomandă popu­lației să țină seama și de o serie de măsuri preventive.

Astfel, este necesar să fie respectate normele generale de igienă, precum spălarea mâinilor ori de câte ori e nevoie și păstrarea unei curățenii corporale riguroase. În această perioadă este indicat consumul de fructe și legume, care asigură un aport optim de vitamine pentru întărirea sistemului imunitar. Este, de asemenea, important să se respecte orele de somn pentru a evita slăbirea sistemului imunitar.

Pentru persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, recomandarea este aceea de a se feri pe cât posibil de deplasările care creează premisele îmbolnăvirii sau apariției complicațiilor la afecțiunile deja existente. În cazul în care apar primele semne de boală, cum ar fi febră, dureri de cap și de gât sau tuse, trebuie anunțat telefonic, în cel mai scurt timp, medicul de familie. Totodată, specialiștii atrag atenția că persoanele afectate de viroze respiratorii au tendința de a lua medicamente fără a consulta în prealabil un doctor, astfel că automedicația devine o mare problemă în această perioadă a anului. (C.R.)

 

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …