Friday , March 29 2024

In această săptămână începe campania de vaccinare antigripală

Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății. Conducerea DSP nu a comunicat încă necesarul de doze, la nivelul județului Suceava. Prioritate la imunizare au persoanele cu vârsta peste 65 de ani, femeile gravide, pacienții cu boli cronice și personalul sanitar u la nivel național vor fi distribuite, în două etape, un milion de doze de vaccin antigripal 

 vaccinare


Ministerul Sănătății a anunțat că în această săptămână va debuta oficial Cam­­pania națională de vaccinare antigripală gratuită, dar la nivelul Direcției de Sănătate Publică Suceava nu se știe încă numărul necesar de doze, chiar dacă în zilele imediat următoare va în­­ce­­­pe distribuirea, la nivel național, a unui număr de 500.000 de doze de vaccin antigripal, doze ce urmează a fi repartizate cabinetelor medicilor de familie și unităților sanitare, prin Direc­țiile de Sănătate Publică. Ministerul Sănătății a achiziționat un număr de 1 milion de doze de vaccin, acestea fiind distribuite în două etape.
Copiii, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, femeile gravide, cei care suferă de afecțiuni cronice și personalul sanitar vor fi imunizați cu prioritate în cadrul campaniei gratuite de vaccinare antigripală din această toamnă.
Potrivit medicilor epidemiologi suce­­veni, vaccinul antigripal din sezo­nul 2016-2017 va asigura o rată de protecție de 50%, față de numai 25% în ier­nile trecute. De menționat că, în iarna 2014-2015, vaccinul antigripal a oferit o protecție de numai 13% persoanelor imunizate deoarece principala tulpină inclusă în campanie a suferit o mutație de ultimă oră. Vaccinul de atunci fusese, de fapt, elaborat în martie 2014, dată la care auto­ritățile și-au dat seama că tulpina A (H3N2) începe să se modifice. După șase luni, această tulpină a devenit predominantă, făcând ca vaccinul inițial să devină foarte puțin eficient. Din fericire, în acest sezon, specialiștii susțin că gradul de protecție va fi suficient de mare încât să se evite o epidemie de gripă.
Gripa este o boală care poate fi mortală, iar principalele grupe de risc sunt reprezentate de cadre medicale, bătrâni, bolnavi cronici, femei gravide și copii. Chiar dacă vaccinul antigripal rămâne cea mai eficientă modalitate de protecție împotriva îmbolnăvirilor de sezon, medicii recomandă populației să țină seama și de o serie de măsuri preventive. Astfel, este necesar să fie res­pectate normele generale de igienă, precum spălarea mâinilor ori de câte ori e nevoie și păstrarea unei curățenii corporale riguroase. În această perioadă, este indicat consumul de fructe și legume, care asigură un aport optim de vitamine pentru întărirea sistemului imunitar. Este, de asemenea, important să se respecte orele de somn pentru a evita slăbirea sistemului imunitar.
Pentru persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, recomandarea este aceea de a se feri pe cât posibil de deplasările care creează premisele îmbolnăvirii sau apariției complicațiilor afecțiunilor deja existente. În cazul în care apar primele semne de boală, cum ar fi febră, dureri de cap și de gât sau tuse, trebuie anunțat telefo­nic, în cel mai scurt timp, medicul de familie. Toto­dată, specialiștii atrag atenția că persoanele afectate de viroze respiratorii au tendința de a lua medicamente fără a consulta în prealabil un doctor, astfel că automedicația devine o mare problemă în această perioadă a anului. (C.R.)

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …