Thursday , April 25 2024

Impozitele și taxele locale rămân neschimbate în orașele din județ conduse de primari PSD. Edilii liberali le-ar majora și nu prea

In Suceava, primarul liberal Ion Lungu a anunțat o creștere cu aproximativ 20% a taxelor și impozitelor locale. La Câmpulung, Vatra Dornei și Siret, edilii locali deplâng și ei situația jalnică în care au ajuns bugetele orașelor. In schimb, la Fălticeni, Rădăuți, Vicovu de Sus ori Solca, primării conduse de edili social-democrați, scăderea veniturilor datorată reducerii de la 16 la 10% a impozitului pe venit nu pare a fi o problemă, așa că locuitorii acestor orașe nu vor plăti taxe și impozite majorate 

 impozite primarii

Anunțata reducere a veniturilor la bugetele locale rezultată din scăderea impozitului pe venit a devenit un subiect foarte dezbătut în spațiul public.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a arătat miercuri dimineață, într-o conferință de presă, că se va impune creșterea impozitelor și taxelor locale în municipiul reședință de județ cu ­apro­ximativ 20%, pentru a echilibra cumva bugetul orașului, după ce s-a stabilit că la nivel guvernamental s-a dispus scăderea impozitului pe venit de la 16 la 10%. In mod corespunzător, contribuțiile aferente bugetelor locale din sumele defalcate din bugetul central vor scădea în mod corespunzător, trebuind identificate alte surse de alimentare a bugetelor locale.

Atitudinea privind modul în care va fi gestionată această chestiune izvorâtă dintr-o inițiativă guvernamentală este diferită de la un primar la altul, în funcție și de opțiunea politică a acestuia. Primarul liberal Ion Lungu a optat pentru mărirea taxelor și impozitelor cu 20%, în condițiile în care nu a solicitat o astfel de creștere niciodată în precedenții ani de mandat.

Primarul PSD al municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, a declarat în schimb că nu vor fi operate alte majorări decât cele stabilite prin Codul Fiscal. Primarul municipiului Rădăuți, social-democratul Nistor Tătar, a declarat că nu vor fi majorate taxele și impozitele.

Primarul municipiului Vatra Dornei, Ilie Boncheș, ales pe listele liberalilor, spune că va exista o decizie în Consiliul Municipal referitor la taxele pe 2018: “Ne gândim să promovăm o discuție la ședința următoare a Consiliului Municipal. Nu am luat nicio decizie deocamdată. Facem proiecții, nu ne-am gândit la creșteri de taxe și impozite, nu vrem să judecăm atât de departe, dar situația trebuie să o rezolvăm”, a spuns primarul liberal al municipiului Vatra Dornei, Ilie Boncheș.

Primarul  PNL al municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiță Negură, a fost tranșant: “Am făcut ca­lcule financiare, care arată că 2 – 2,5 milioane de lei, bani ce ar fi trebuit să fie încasați de Primăria Câmpulung Moldovenesc, nu vor ajunge la noi. Mărirea taxelor și impozitelor este în dezbatere publică. Pe de altă parte, de la ANAF ne vin înștiințări de plată pentru Utilități și Mediu. Să plătim 2,4 milioane de lei doar pentru primul semestru al acestui an. Problema este că urmează semestrul 2 al anului 2017, când va trebui să plătim aceeași sumă și imediat după aceea vine anul 2018, când municipiul Câmpulung Moldo­venesc va trebui să achite rate de 1,1 mi­lioane de euro anual până în anul 2031 în cadrul aceluiași proiect. Si­tuația este extraordinar de gravă. Este pentru prima dată când municipiul Câmpulung Moldovenesc va trebui să plătească acești bani în fiecare an. O situație extraordinar de gravă pentru anul care vine și pentru cei care vor urma. Este pentru prima dată când un guvern al României se dă deoparte în a asigura plata ratelor la Proiectul de Utilități și Mediu, asumat guvernamental. Incă din 2010 s-au plătit aceste rate, Ministerul Finanțelor Publice fiind garantul creditului angajat de Consiliul Județean Suceava pentru proiectul de Utilități și Mediu”, a explicat primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiță Negură.

Primarul PSD din Rădăuți, Nistor Tătar, a declarat ferm că “nu vor fi majorate taxele și impozitele, nu vor fi niciun fel de majorări”.

Primarul PNL al orașului Siret, Adrian Popoiu, a transmis o întrebare retorică: “Ce să facem, să ucidem oameni? Impozitele și taxele locale să crească pentru că la București s-a luat o decizie? Ei nu au grijă de noi, nici nu ne dăm seama cum am putea acoperi deficitul creat. Printr-o măsură de creștere a impozitelor și taxelor plătite de persoanele fizice și juridice din oraș? Ar trebui să creștem impozitele și taxele de două ori, pentru a suplini încasările curente din anul trecut. Nu mi se pare în regulă să ne lăsăm doar pe baza oamenilor, fie aceștia persoane fizice ori administratori de persoane juridice pe plan local – agenți economici, să ducă singuri povara dezvoltării locale”, a transmis primarul Adrian Popoiu.

Primarul PSD al orașului Solca, Cornel Tehaniuc, a arătat că nu a fost luată nicio decizie privind impozitele și taxele locale pentru anul viitor. “Nu ne-am gândit la măriri de taxe și impozite. Nu avem o aplicație concretă, nu vreau să judec așa departe”, a declarat primarul orașului Solca, Cornel Tehaniuc.

Primarul PSD al orașului Vicovu de Sus, Gheorghe Schipor, a transmis un mesaj pragmatic: “Dacă ne-am descurcat înainte și fără părțile defalcate din impozitul pe salariu, nu cred că va fi o problemă în viitor. Nu am motive să susțin creșterea impozitelor în Vicovu de Sus, pe baza unui buget imaginar”, a spus primarul Gheorghe Schipor.

Primarii de orașe și municipii chestionați au oferit, precum se vede, răspunsuri diferite, cristalizate însă în două curente. Primarii liberali s-au plâns că nu vor avea bani suficienți pentru o bună execuție bugetară în anul 2018. Primarii PSD, unii dintre ei lipsiți de entuziasm, au lăsat să se înțeleagă faptul că nu vor cere creșterea taxelor și impozitelor locale, cel puțin pe final de an. Localități cu statut urban recent dobândit, precum Vicovu de Sus, nu prea se încurcă în astfel de amănunțe, pentru că pe raza orașului industria de încălțăminte produce bani, are sute de angajați și asigură un venit constant bugetului local. Sunt însă localități urbane ce nu pot să viseze măcar la un astfel de noroc. Si nu este vorba doar despre Cajvana, Broșteni, Dolhasca, ci și de așezări cu un trecut mai vechi în mediul urban, precum Solca, Câmpulung, Vatra Dornei. (Neculai ROSCA)

 

Vezi si

O nouă sesiune de admitere la Şcoala Militară de Subofițeri Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni, care a scos la concurs 350 de locuri

Data limită de înscriere a candidaților este 14 mai a.c., iar dosarele pot fi depuse …

3 comments

  1. Dati-vă demisia

    ….Și atunci cum rămâne cu mărirea salariilor și pensiilor…nu vor fi anulate?
    Dar ce le pasa lor, bine ca nu le baga lor mâna in buzunare!

  2. Nesimțiții din Primării si-au marit salariile a primarilor si tuturor angajaților și acum cand vad ca nu mai au bani maresc taxele si impozitele cetatenilor pentru a o duce ei bine in continuare.Nesimtirea primarilor este fara limite.Au taiat si cele cateva burse pentru elevi -LA SUCEAVA CHIPURILE AU MARIT MEDIA DE ACORDARE PENTRU A NU SE MAI INCADRA SI ELEVII CU ADEVARAT MODESTI SI CHIAR CARE AVEAU NEVOIE DE ACEI BANI.Cei de la liceele tehnice nu au medii asa mari -provin din medii defavorizate si abia se taraie cu un autobuz pana la scoala .Primarul a hotarat să nu le mai dea acea brumă de bani si elevilor.Iau tot cei de la licele unde parintii au posibilitati.

  3. Aceasta a fost si este atifudinea PDL-PNL-istilor , austeritate si marirea taxelor pt. majoritatea populatieii , sa ne amintim ca ne-au taiat salariile , pensiile , indemnizatiile si locurile de munca , in conditiile in care ei furau milioane de euro asa dupa cum declara fostul ministru PDL Sandu, fostul primar de P. Neamt Stefan s.a. !!!!!!
    Iar acum primarul de Suceava spune ca majoreaza impozitele si taxele pt. cetateni cu 20 % , este usor pt. ei care si-au ” TRAS AVERI DE MILIOANE !!!!