Friday , April 19 2024

Impozitarea creanțelor cesionate de bancheri, o șansă pentru debitorii la bănci să nu rămână datori pe viață

Inițiativa aparține senatorului PNL de Suceava Steliana Miron, a fost votată în Senat, așteptându-se acum un vot în Camera Deputaților. “In condițiile în care banca nu este o instituție de binefacere, ci este un partener de afaceri, de ce numai debitorul trebuie să piardă tot și să rămână dator toată viață?”, se întreabă parlamentarul liberal sucevean 

 Steliana Miron poze noi (1) [800x600]


Senatorul PNL de Suceava Steliana Miron a propus în mandatul ei, iar propunerea a fost adoptată în Senat, urmând să fie inclusă și în discuția Camerei Deputaților, un amendament care, dacă va deveni lege, va modifica în bună măsură modul în care va funcționa relația cu fiscul a celor care preiau cesiuni de creanțe bancare.
Concret, este vorba despre impozitarea progresivă a veniturilor obținute din executarea silită a cesiunilor de creanțe bancare. Când propunerea parlamentarului sucevean va deveni lege, creanțele cesionate vor fi impozitate cu 25% pentru veniturile rezultate din executarea silită a creanțelor bancare a căror recuperare s-a făcut până la valoarea de 50% din valoarea creanței. Veniturile rezultate ce depășesc 50% din valoarea  creanței bancare se impozitează cu 85%. “În acest fel, românii care nu mai pot plăti datoriile către bănci și ale căror creanțe au fost cesionate unor firme de recuperare vor scăpa de stresul zilnic la care sunt supuși de aceste firme, întrucât nu-i vor mai agasa non-stop cu telefoanele pentru bani. Aceste firme vor fi descurajate de faptul că vor trebui să plătească impozite mult mai mari pe profit, le va face cred mai responsabile”, a declarat se­-natorul liberal Vasilica Steliana Miron. Ea a explicat cu un alt prilej că inițiativa pe care a depus-o a pornit de la realitatea că zeci de mii de români sunt agasați zilnic de firmele de recuperare a datoriilor bancare, creanțe care sunt cumpărate de la diferite bănci și din care aceste societăți fac profituri uriașe. Acestea le cesionează cu sume modice, iar recuperatorii iau totul de la cei care nu-și mai pot plăti datoriile. Această inițiativă, a mai spus Steliana Miron, privește circa o treime dintre români, care astăzi sunt datori la bănci.
Ea a explicat resorturile demersului său legislativ prin aceea că, dacă un român ia un credit de la bancă și nu poate să-l achite, de cele mai multe ori banca cesionează creditul către o instituție financiară nebancară, la o valoare de 5-10% din valoarea debitului. Multiplicând această imagine cu peste trei milioane, se observă cât de amplă poate fi această afacere.
Totuși, nu afacerea în sine este scopul inițiativei legislative a Stelianei Miron, ci a crea un instrument legislativ eficient pentru a elimina dezechilibrele din relația creditor – debitor și, în final, a veni în sprijinul numeroșilor cetățeni care au o serie de probleme cu plata creditelor. “Legislația românească prevede că se execută silit bunurile mobile și imobile deținute de debitor, precum și bunurile și veniturile viitoare ale acestuia. Azi, debitorul este împins la periferia societății, nemaiputând să dobândească bunuri și venituri în nume propriu până nu achită în totalitate creanța”, a explicat Steliana Miron.
“Astăzi debitorul nu poate stinge creanța la bancă decât achitând-o în procent de 100%; în schimb, banca poate cesiona creanța la ce sumă vrea ea către terți. In condițiile în care banca nu este o instituție de binefacere, ci este un partener de afaceri, de ce numai debitorul trebuie să piardă tot și să rămână dator toată viață? De ce să nu se ajungă la stingerea debitului în condiții acceptabile pentru ambele părți, la va-lori rezonabile suportate de către debitori și de familiile acestora?”, a pus întrebarea senatorul liberal Steliana Miron. (O.S.)
 
 
 

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …