Thursday , March 28 2024

Ieri s-a semnat cel mai mare contract pe fonduri europene din județul Suceava

„Nu e de ici, de colo să aduci un sfert de miliard de euro doar într-o lună de zile de când s-a instalat un nou Guvern”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur. Este vorba de contractul prin care lucrări de extindere și de reabilitare/modernizare a sistemelor de apă și canalizare din 14 localități ale județului nostru vor beneficia de finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare, în valoare de 234,7 de milioane de euro. „Proiectul va începe în februarie 2020. Vor fi 21 de contracte de lucrări. Cei care coordonează aceste lucrări sunt cei de la ACET Suceava, operatorul regional. Sigur că ei vor fi coordonați de Asociația Județeană de Apă și Canal Suceava”, a declarat Gheorghe Flutur

 

Ieri, la Ministerul Fondurilor Europene, a avut loc semnarea celui mai mare contract pe fonduri europene nerambursabile din județul Suceava, în ultimii 30 de ani. Este vorba despre contractul de finanțare nerambursabilă pentru implementarea proiectului de Dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din Județul Suceava, în valoare de 234,7 de milioane de euro de care vor beneficia peste 220.000 de suceveni.
Ministerul a fost reprezentat de ministrul Ioan Marcel Boloș. Județul Suceava a fost reprezentat de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Viorel Seredenciuc – în calitate de președinte al Asociației Județeană Apă-Canal, precum și Ştefan Groza, directorul SC ACET SA Suceava – operatorul regional al serviciilor de furnizare al apei potabile și pentru prestarea serviciilor de canalizare.
„Astăzi, 16 decembrie, este o zi istorică pentru județul Suceava. A fost semnat cel mai mare proiect al județului din ultimii 30 de ani, de aproape un sfert de miliard de euro, fonduri europene. Proiectul a fost inițiat în urmă cu cinci ani și acum a prins viață. Proiectul se adresează unui număr de 226.000 de locuitori, reprezentând circa 30 la sută din populația județului din 14 localități – municipii, orașe și comune, respectiv: Suceava, Fălticeni, Rădăuți, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Siret, Salcea, Vicovu de Sus, Dolhasca, Putna, Marginea, Sucevița, șcheia și Mitocu Dragomirnei”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, după semnarea contractului de finanțare nerambursabilă pentru implementarea proiectului de Dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din Județul Suceava.


Proiectul a demarat în 2014 și mulți ani de zile Județul a așteptat să primească undă verde. De aceea, Gheorghe Flutur a ținut să mulțumească Guvernului României și Ministrului Fondurilor Europene pentru implicare. „Avem aviz pozitiv de la Comisia Europeană, fără observații”, a declarat Gheorghe Flutur, adăugând că abia din 16 decembrie 2019 s-a intrat în linie dreaptă pentru derularea acestui proiect și se bucură că anul 2019 se încheie cu semnarea contractului care este „un succes foarte mare pentru Județul Suceava”. „Nu e de ici, de colo să aduci un sfert de miliard de euro doar într-o lună de zile de când s-a instalat un nou Guvern”, a declarat Gheorghe Flutur.
Şeful administrației județene sucevene a explicat că munca pentru realizarea documentației tehnice care a precedat semnarea contractului a fost una titanic și a ținut să mulțumească celor care s-au ocupat de aceasta. „Trebuie să salut efortul specialiștilor care au avut de lucrat și de ridicat pe internet pentru licitație peste 20 de mii de pagini la acest proiect, aproape doi metri cubi de documentație tehnică”, a declarat Gheorghe Flutur.


Pe componenta de apă potabilă prin proiect se construiesc trei noi surse de apă la Vicovu de Sus, Marginea și Putna, se reabilitează cinci surse de apă existente, se vor construi cinci rezervoare de apă noi cu capacități între 500 și 3000 de mc, se reabilitează 13 rezervoare, se construiesc 25 de stații de pompare a apei potabile și se vor reabilita alte patru stații existente. În ceea ce privește distribuția apei potabile vor fi montate conducte noi pe o lungime de 295 de kilometri și se vor reabilita 19 kilometri de rețea.
În ceea ce privește apa uzată va fi extinsă rețeaua de conducte cu 321 de kilometri și se vor reabilita 4,6 kilometri. De asemenea se vor construi și 107 stații de pompare a apei uzate. Mai mult, prin proiect vor fi construite patru noi stații de epurare la Vicovu de Sus, Marginea, Putna și Dolhasca și se vor reabilita stațiile de epurare de la Suceava, Siret și Câmpulung Moldovenesc. Totodată vor fi construiți și 40 de kilometri de rețele de refulare a apei uzate spre râuri.
În februarie 2020 vor fi scoase la licitație primele contracte. „Proiectul va începe în februarie 2020. Vor fi 21 de contracte de lucrări. Cei care coordonează aceste lucrări sunt cei de la ACET Suceava, operatorul regional. Sigur că ei vor fi coordonați de Asociația județeană de Apă și Canal Suceava”, a declarat Gheorghe Flutur. În opinia sa, este un pas important pentru confortul populației din Județul Suceava. Prin acest proiect va crește considerabil gradul de conectare a populației județului Suceava la rețelele de apă și canalizare. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Un bărbat de 28 de ani și tatăl său au terorizat luni în șir o familie din Vama pentru o bucată de pământ. Tânărul a fost reținut

Polițiștii din Vama au în lucru un dosar dosarul penal privind comiterea infracțiunilor de tulburare …