Friday , April 19 2024

Hrebenciuc le-a promis prinţilor Paul şi Lia intervenţii la autorităţi pentru a obţine cele peste 30.000 de hectare de pădure de la Broşteni

Viorel Hrebenciuc şi alţi inculpaţi din dosarul retrocedărilor, acceptând promisiunea unor foloase materiale, le-au promis prinţului Paul şi prinţesei Lia că vor interveni pe lângă autorităţi pentru ca aceştia să obţină mai multe terenuri şi clădiri, potrivit unui do-cument al DNA.
hrebenciuc [800x600]


“Începând cu luna noiembrie 2013 şi până în prezent, numiţii Olari Aurel, Iacob Sorin Ioan, Mătăşel Ioan, Kadas Iosif, Bengescu Dan Costin, Janica Poenaru, Viorel Hrebenciuc, cu ajutorul altor persoane, acceptând promisiunea unor foloase materiale, direct sau indirect (ex. prin intermediul numitei Alina), le-au promis numiţilor Paul-Philippe al României şi soţiei sale, Lia a României, că vor interveni pe lângă funcţionari din cadrul autorităţilor pu-blice centrale şi locale, din Călăraşi, Suceava, Sinaia etc, cu atribuţii în domeniul retrocedărilor imobiliare sau al reconstituirii dreptului de proprietate, în scopul urgentării unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu ale acestora sau în scopul îndeplinirii unor acte contrare acestor îndatoriri (ex. obţinerea urgentă şi în mod ilegal a 39.885 hectare teren în Broşteni, jud. Suceava, a 50 ha ^ 3.165,87 de ha teren agricol la Mănăstirea, jud. Călăraşi şi a două imobile în Sinaia etc)”, se arată într-un document al anchetatorilor.
Începând cu anul 2013 şi până în prezent, folosindu-se de influenţa politică a lui Viorel Hrebenciuc, Dan Bengescu, Sorin Iacob şi Ioan Adam acţionează în mod coordonat pentru a facilita dobândirea în mod injust de proprietăţi imobiliare (prin reconstituirea dreptului de proprietate sau prin retrocedări de imobile) de către diferite persoane, printre care Paltin Gheorghe Sturdza şi Paul Lambrino, se arată în documentul citat.
Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că Paul Philippe şi Lia Georgia, cu sprijinul juristei acestora, Alina Carmen Ciocoiu, şi pretinzând că sunt moştenitorii bunurilor deţinute de Casa Regală a României, “au cumpărat influenţă de la Iacob Sorin Ion”. Aceştia ar fi urmărit reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare din oraşul Broşteni, judeţul Suceava.
Prinţul Paul şi prinţesa Lia au fost audiaţi, miercuri seară, în dosarul retrocedărilor, nefiind puşi sub urmărire. Alina Carmen Ciocoiu este urmărită penal în dosar.
Iosif Kadas şi Dan Bengescu sunt arestaţi preventiv, iar Sorin Iacob şi Jenică Poenaru sunt arestaţi la domiciliu.
Pe de altă parte, în cazul deputaţilor Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, DNA cere aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea lor.
DNA: Arestarea lui Hrebenciuc şi Adam se impune existând riscul influenţării martorilor
Procurorii DNA consideră că măsura arestării preventive în cazul deputaţilor Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam se impune pentru că există riscul influenţării martorilor sau suspecţilor, persoane din anturajul inculpaţilor, iar natura infracţiunilor presupus a fi fost săvârşite conturează un grad ridicat de pericol social al faptelor pentru care sunt cercetaţi. Potrivit referatului DNA, privarea de libertate la acest moment este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică. “Din analiza mijloacelor de probă administrate până la acest moment în dosar rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpaţii au săvârşit infracţiunile pentru care sunt urmăriţi penal, faptele fiind de o gravitate deosebită. Din analiza actelor şi lucrărilor deja administrate până la acest moment procesual rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpaţii au săvârşit infracţiunile pentru care sunt urmăriţi penal, faptele fiind de o gravitate deosebită, fiind incidente prevederile art. 223 al. 2 Cod procedură penală, în sensul că au fost administrate probe sau există indicii temeinice care conduc la suspiciunea rezonabilă că au săvârşit infracţiunile pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale, respectiv infracţiuni de corupţie pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani şi pe baza evaluării gravităţii faptelor, a mo-dului şi a circumstanţelor de comitere a acestora, se constată că privarea de libertate la acest moment este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică”, se precizează în referatul DNA privind solicitarea de încuviinţare a arestării preventive a celor doi deputaţi.
Totodată, DNA menţionează că lăsarea în acest moment a celor doi deputaţi în libertate “ar influenţa negativ activitatea de urmărire penală, existând riscul real al influenţării martorilor/suspecţilor, persoane din anturajul inculpaţilor, cu atât mai mult cu cât nu au fost identificate încă toate persoanele implicate în cauză şi nu s-a stabilit pentru fiecare rolul şi contribuţia concretă în activitatea grupului infracţional”.
“În acelaşi context, apreciem că măsura arestării preventive este proporţională cu gravitatea acuzaţiei, raportat la modalitatea de săvârşire a faptelor şi la rezonanţa socială a unor asemenea acti-vităţi infracţionale, în contextul în care onestitatea persoanelor care exercită funcţii de demnitate publică este o condiţie esenţială pentru înfăptuirea actului de autoritate publică de la nivel central sau teritorial. În situaţii de genul celor din prezenta cauză este imperios necesar ca statul să aibă mijloace utile pentru contracararea fenomenului corupţiei sau cel puţin limitarea efectelor acestuia, dată fiind evoluţia acestui fenomen care reprezintă o ameninţare pentru democraţie şi drepturile omului. Este regretabil că tocmai persoanele însărcinate cu aplicarea şi respectarea legii şi care ar trebui să se simtă învestite cu grija înfăptuirii justiţiei devin potenţiali subiecţi activi ai unor asemenea infracţiuni, dintre cele mai grave, care încalcă orice principiu al echităţii sociale, punând în pericol însăşi stabilitatea instituţiilor democratice şi a fundamentelor morale ale societăţii”, se mai arată în referat.
DNA mai invocă şi “perseverenţa infracţională evidenţiată de săvârşirea mai multor infracţiuni de către inculpaţii cercetaţi; implicarea mai multor persoane; existenţa anumitor înţelegeri infracţionale bine statornicite, între participanţi; convingerea celor implicaţi că ar fi putut obţine sume de bani importante, de ordinul sutelor de milioane de euro prin orice mijloace nelegale, încrederea publicului larg în lega-litatea actului de justiţie şi legalitatea actelor de proprietate emise de autorităţile statului, cu consecinţa sporirii gradului de vulnerabilitate a sistemului judiciar şi administrativ – toate acestea fiind elemente de natură a evidenţia efectele negative produse”. Procurorii anticorupţie mai susţin că scopul procesului penal ar putea fi alterat prin lăsarea în libertate a inculpaţilor.
Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, i-a transmis procurorului general al României cererea în vederea sesizării Camerei Deputaţilor pentru încuviinţarea arestării preventive a deputaţilor PSD Ioan Adam şi Viorel Hrebenciuc, puşi sub acuzare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, sâmbătă, la încheierea şedinţei Biroului Permanent, că solicitarea de arestare preventivă a lui Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam a fost trimisă Comisiei juridice care poate da un răspuns în trei zile. (Mediafax)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …

One comment

  1. Guzganul Rozaliu, cel mai mare mafiot din politica romaneasca,