Friday , April 19 2024

Hoţii de lemne le râd în nas autorităţilor: au desfiinţat pur şi simplu o barieră limitatoare de pe TransRarău

Săptămâna trecută, hoţii de lemne au rupt o barieră de pe drumul ce coboară din vârful Rarăului spre Crucea, la câteva zile după ce OBIECTIV semnalase că la Chiril era înălţată, ilegal, bariera pe doi buşteni suficient cât să poată trece TIR-uri bucşite cu lemne. Atunci,  autorităţile judeţene anunţau măsuri drastice de pază pe drumul turistic Trans Rarău. Pe de altă parte, deşi administraţia judeţeană anunţase că restricţionează traficul de pe la mijlocul lui octombrie, până ieri nu avea avizele de la Poliţia Rutieră pentru limitatoarele de trafic altminteri montate şi de care şi-au bătut joc hoţii de lemne

 
bariera 2 [800x600]


bariera 1 [800x600]
Aşa arată acum poarta de la intrarea pe drumul spre Chiril. Fotografii realizate sâmbătă, 22 noiembrie 2014

Saga ilegalităţilor şi a neregulilor de pe TransRarău continuă, în ciuda declaraţiilor ferme făcute de administraţia judeţeană. Cei care au de gând să taie lemne o fac în continuare, legal sau ilegal, fără să fie ţinuţi de nu ştiu ce oprelişti.

După ce au înălţat ilegal limitatoarele de înălţime şi tonaj de pe drumul judeţean care face legătura între satul Chiril, comuna Crucea şi vârful masivului Rarău, hoţii de lemne continuă să sfideze orice regulă şi, ca să arate autorităţilor o maximă sfidare, au rupt bariera de la intrarea pe drumul respectiv dinspre Rarău spre Chiril. Situaţia a fost înregistrată la puţin timp după ce în cotidianul Obiectiv de Suceava au fost publicate imagini edificatoare cu limitatoarele de la Chiril care au fost supraînălţate, ilegal evident, şi cu TIR-uri burduşite de lemne.
In ziua publicării imaginilor, prefectul i-a băgat în şedinţă pe responsabilii de trafic rutier din judeţ, inclusiv Poliţie şi au stabilit, potrivit celor spuse de prefectul Florin Sinescu, ca echipaje ale Poliţiei să păzească intrarea pe drumul respectiv. La o zi de la anunţarea acestor măsuri, transportatorii de lemn au dat replica: bariera de înălţime pe vârful Rarău spre Chiril a fost ruptă cu totul, nici nu au catadicsit să o înalţe pe nişte buşteni, aşa cum procedaseră mai în vale, la Chiril.

intrarea spre chiril [800x600]
Cu o săptămână în urmă, sâmbătă, 15 noiembrie, “poarta” spre Chiril era neatinsă

Autorităţile locale au cerut poliţiei să identifice vinovaţii şi să-i tragă la răspundere. Totuşi, poliţiştii despre care prefectul Florin Sinescu spunea că vor păzi zona ca să împiedice alte încălcări ale legii, după cea cu bariera supraînălţată, nu au fost ca să împiedice distrugerea celeilalte bariere. Totodată, urmează ca barierele să fie sudate, iar în cazul unui incident, se va solicita intervenţia descarcerării grele pentru demontarea lor.

Neregulile nu sunt însă doar de partea tăietorilor de lemne şi a poliţiştilor care ba păzeau, ba nu păzeau drumul ca să nu circule camioane de mare tonaj. Demn de luat în considerare este şi faptul că  Poliţia Rutieră nu a avizat nici limitatoarele din vărful Rarăului, nici pe cel de la Chiril, în apropiere de intersecţia cu un drum ce duce spre o mănăstire.
In astfel de situaţie s-a ajuns pentru că, după cum au admis unii reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, nu a fost trimisă la timp documentaţia pentru avizarea celor două indicatoare. Practic, administraţia judeţeană este în situaţia de a fi arătată cu degetul că a pus indicatoare pentru limitarea traficului greu pe un drum, fără a avea avizul Poliţiei, cum era normal.
Pe de o parte, s-a spus de către cei de la direcţia tehnică despre un dialog cu cei de la Poliţia Rutieră în vederea urgentării avizării, dialog care ar fi avut loc la mijlocul săptămânii trecute. Cu alte cuvinte, TransRarăul a fost închis circulaţiei maşinilor cu masă maximă admisă de 3,5 tone de la mijlocul lunii octombrie – cum anunţase preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor – fără ca să fie, totuşi, toate avizele pentru această măsură.
De cealaltă parte, surse din Poliţia Rutieră au arătat doar că limitatoarele cu restricţiile de înălţime (2,7 metri) şi de tonaj (3,5 tone) de pe TransRarău nu au primit avizul, situaţia fiind astfel şi duminică, 23 noiembrie, adică la vreo două zile al doilea incident cu bariera ruptă şi la mai bine de o lună de la data la care au fost puse barierele.

indicatoare inaltate [800x600]
La celălalt capăt al TransRarăului, hotii de lemne au înălţat indicatoarele cu niste buşteni

Practic, situaţia se poate traduce astfel: CJ şi-a arătat muşchii cu limitatoare puse fără să respecte paşii legali, transportatorii de lemne şi-au arătat muşchii fără să ţină cont de barierele neavizate de Poliţie, deşi habar n-aveau de lipsa avizelor.

Oricum, responsabilii din Consiliul Judeţean susţin că făptaşul a fost identificat în persoana unui cetăţean din comuna Fundu Moldovei, care ar fi avut o parcelă de pădure în zonă pe care voia să o exploateze. De aceea, a intrat noaptea şi a rupt bariera.
Pe de o parte, Poliţia susţine că nu există niciun dosar înregistrat nici la Pojorâta sau Crucea unde s-ar fi putut face acest eveniment, nici la Gura Humorului ori la Câmpulung Moldovenesc. De cealaltă parte, CJ insistă asupra faptului că este o infracţiune de distrugere pentru că limitatoarele rutiere nu erau proprietatea celui care le-a distrus şi că oricum administratorii drumului au obligaţia să ia măsuri de a proteja drumul şi de a asigura condiţii optime de circulaţie, implicit prin acele indicatoare, bariere şamd.
Reamintim că drumul judeţean cunoscut ca „TransRarău” se referă, de fapt, la porţiunea din apropierea vârfului masivului Rarău până la intrarea în satul Chiril, asfaltată cu vreo câteva luni în urmă, fără a fi însă lărgită la două benzi de măcar trei metri fiecare şi fără să aibă parapeţi de-a lungul a câţiva kilometri şi măcar o zonă de belvedere. Practic, TransRarăul a rămas un drum lat de vreo patru metri pe care este uşor să îl blochezi dacă vin din amebele sensuri TIR-uri – un fel de „camino del muerte” cu precizarea că dacă până în toamna acestui an era plin de gropi, acum este asfaltat.
Chiar dacă nu a fost modernizat aşa cum era porţiunea din vârful Rarăului până la Pojorâta, autorităţile voiau să facă şi din drumul spre Chiril o rută turistică. Zis da, făcut ba: când au văzut că nu pot trece cu camioanele din cauza barierelor, au înălţat-o cu doi buşteni pe cea din vale iar pe cea din vârf au rupt-o şi astfel va fi turismul practicat în deplină nesiguranţă, ca-n codru. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Performanță în prag de centenar la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare”. 27 de elevi calificați la fazele naționale ale olimpiadelor școlare

”Anul acesta, în prag de centenar, mușatinii și-au depășit recordul la premiile obținute la fazele …

One comment

  1. POLIȚIA LA TREABĂ!!!JAF LA DRUMUL MARE ÎN ACEST JUDEȚ.NICĂIERI NU E AȘA O MAFIE,A LEMNULUI ȘI A ȚIGĂRILOR!!NIMENI NU VEDE ȘI NU AUDE!!!!