Holzindustrie Schweighofer sprijină activitatea de salvare montană din „Țara Dornelor’’

12/10/18 ora:10:43am

Recent, Asociația Salvatorilor Montani din Vatra Dornei a primit o sponsorizare din partea firmei Holzindustrie Schweighofer constând în camere video de monitorizare care vor fi amplasate pe raza parcului, precum și în masivul Giumalău și Vârful Bârnărel, servind mai multor scopuri.

În anul 1985, la Vatra Dornei, un grup de iubitori de munte a înființat clubul montan “Gențiana”. Mai târziu, în 1998 s-a înființat Serviciul Public Salvamont Vatra Dornei, care de atunci funcționează ca serviciu integrat în cadrul primăriei municipiului.  Ca echipă de prim răspuns, Salvamont Vatra Dornei acționează pe munții din Țara Dornelor: Suhard, Giumalău, Călimani și munții Bistriței, bazându-se pe 12 persoane, atât angajate cât și voluntari, din care 8 atestate.„În activitatea noastră ne bazăm pe voluntari pasionați care respectă muntele, oamenii, și cea mai mare dorință a noastră pe acest domeniu este de a ne bucura de natură și de șansa de a ne fi născut sau trăit în țara Dornelor,”  a declarat Petru Ariciuc, șef serviciu Salvamont Vatra Dornei.Pe lângă aceasta, Serviciul Salvamont Vatra Dornei se ocupă de administrarea pârtiei de schi Veverița din Vatra Dornei, de pregătirea pe sezonul de iarnă a traseelor montane accesibile -căci sunt câteva trasee deschise tot timpul anului – și de activitatea centrului de informare și de promovare a turismului din localitate.

„Aici avem 420 km trasee montane și peste 200 km trasee de cicloturism, toate acestea fiind înregistrate pe GPS,” continuă Ariciuc. „Însă cea mai mare zonă de interes este Parcul Național Călimani, care se întinde pe raza a 4 județe, acoperind peste 24.000 ha și cu foarte multe zone de intrare și o circulație turistică foarte mare. Aceste zone protejate devin vulnerabile în fața teribiliștilor care forțează intrarea cu diverse mijloace moto­rizate, în fața braconierilor sau a celor care nu respectă natura lăsând în urma lor mormane de gunoaie.”

„Această sponsorizare este un ajutor pentru cei de la parc, fiind o zonă foarte accesibilă, circulată și cu multe evenimente mai mult sau mai puțin plăcute. ­Mo­­nitorizarea fluxului de turiști va asigura siguranța și protecția lor, pe de o parte, și ne va ajuta să ținem evidența și să realizăm studii privind circulația și profilul turistului pe această zonă,” adaugă șeful Serviciului Salvamont. „De asemenea, vom putea monitoriza fauna și, în funcție de ­a­notimp, putem muta aceste camere pentru a suprinde cele mai inedite scene din viața cocoșilor de munte, a urșilor sau a cerbilor, spre exemplu. și astfel de imagini le vom face cunoscute publicului ca să se poată bucura cât mai multe persoane de spectacolul oferit de na­tu­ră.” Unele dintre camere vor fi mon­­tate în zone mai înalte, potrivit lui Ariciuc, unde vor fi utile pentru supravegherea arealelor în care pot apărea incendii.

Vasile Varvaroi, coordonatorul proiectului din partea Holzindustrie Schweighofer a declarat: „Noi, cei din echipa Holzindustrie Schweighofer, facem tot ceea ce ne stă în putere pentru a ne asigura că aceste habitate naturale sunt protejate acum și pe termen lung. Acesta este unul dintre motivele pentru care Holzindustrie Schweighofer s-a angajat în mod voluntar să nu achiziționeze lemn din zonele tampon ale parcurilor naționale, chiar dacă exploatarea este permisă în aceste zone.”

“În plus, anul acesta am contribuit, prin proiectul Pădurea de Mâine, în cadrul unei ample acțiuni de voluntariat la care au participat aproape 600 de iubitori ai naturii, la plantarea cu puieți de molid, brad și larice pe o suprafață de 2 hectare de teren din Parcul Național Călimani. Această sponsorizare cu echipamente video de monitorizare arată faptul că Holzindustrie Schweighofer înțelege importanța acestor zone protejate contribuind atât la protecția acestor areale cât și la securitatea celor care le vizitează. Suntem, așadar, alături de natură și alături de comunitate!”, a mai declarat Vasile Varvaroi. (C.A.)