Friday , April 19 2024

Heroină de 40 de milioane de euro, purtată pe sub nasul sucevenilor, din Ucraina spre Europa

Procurorii DIICOT au surprins în vama româno-ungară Petia şi în Bistriţa două transporturi de heroină, în greutate totală de 333 de kilograme, introdusă în România prin PTF Siret, cu două TIR-uri. Drogurile, în valoare de 40 de milioane de euro, erau ascunse în rezervoare false de carburant. Operaţiunea DIICOT relevă odată în plus faptul că frontiera cu Ucraina este una dintre cele mai fragile ale Uniunii Europene. 

captura droguri 2 [800x600]
Captura de droguri a fost prezentată publicului, ieri, de DIICOT. Foto: Vocea Transilvaniei

Sute de kilograme de heroină, în valoare de 40 de milioane de euro, au tranzitat judeţul Suceava zilele trecute, în TIR-uri intrate în spaţiul românesc din Ucraina, prin Punctul de Trecere al Frontierei Siret. Oficialii lasă să se înţeleagă că transporturile erau monitorizate încă de la intrarea în ţară şi până la vama de intrare a acestora în spaţiul Schengen, de la frontieră româno-ungară, din localitatea Petia.

Un comunicat de presă postat ieri dimineaţă pe site-ul DIICOT a dezvăluit că la data de 28.07.2015,  procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală  împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate au capturat cantitatea  de  333 kg heroină ce era disimulată în rezervoarele a două autotrenuri. Inainte de a intra în detaliile acţiunii procurorilor de combatere a crimei organizate, aşa cum a fost prezentată pe site-ul DIICOT, trebuie precizat că în primăvara acestui an, au trecut pe sub nasurile sucevenilor peste 330 de kilograme de heroină, mascate superficial în două TIR-uri ce au intrat în România prin Punctul de Trecere al Frontierei Siret gestionat de Sectorul Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, având ca destinaţie Europa. Abia la vămile României cu Ungaria, aceste transporturi de droguri de mare risc au fost descoperite. Acolo s-a făcut flagrantul, acolo s-au luat măsurile legale de către poliţiştii de frontieră şi vameşi, de acolo au fost transmise, inclusiv prin comunicate oficiale, rezultatele operaţiunii care a avut ca bun final, capturarea a 333 de kilograme de heroină, în valoare de milioane de euro.captura droguri 1 [800x600]
Prima reacţie, când s-a aflat că această cantitate foarte mare de drog de mare risc a intrat pe teritoriul României printr-un punct de trecere a frontierei de la graniţa Ucrainei cu România situat în judeţul nostru, cel de la Siret – Porubnoe,  a fost să se indice ca responsabili  poliţiştii de frontieră care zilnic raportează că au prins contrabandişti  cu ţigări sau cu alte mărfuri, pe care îi fotografiază şi le fac publice acţiunilor ilegale, chiar dacă nu sunt foarte spectaculoase.
Un transport de heroină de o asemenea anvergură a implicat însă o operaţiune de o anvergură mult mai mare, iar rezultatele acesteia au fost făcute publice abia ieri după un flagrant organizat de procurorii DIICOT şi poliţiştii de frontieră români în punctul de trecere al frontierei Petia de la frontiera dintre României cu Ungaria. Concret, în cauză, a existat suspiciunea rezonabilă că în perioada aprilie 2014 – iulie 2015, inculpaţii Yigit Hakan, Săman George-Solomon, Bîngă Liviu-Constantin şi Sincar Huseyin au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni privind traficul intern şi internaţional de droguri de mare risc (heroină).
Transportatorii de droguri se aşteptau ca ruta să fie sigură, pentru că o verificaseră anterior
Anchetatorii au reţinut că inculpaţii sus-amintiţi au efectuat transporturi de droguri pe mai multe rute, din Ucraina şi Turcia spre Europa de Vest, cu tranzitarea României, sub paravanul unor societăţi comerciale ce deţin autocamioane înmatriculate în România şi în care erau amenajate lăcaşuri speciale pentru disimularea drogurilor. Din probele administrate în cauză au rezultat date că inculpaţii au procurat cantitatea de aproximativ 333 kg heroină din Ucraina, pe care au disimulat-o în rezervoarele a două autotrenuri intenţionând să transporte drogurile spre Vestul Europei, cu tranzitarea României. Astfel, s-a stabilit că cele două autotrenuri în cauză au ieşit din România prin PTF Siret la data de 17.07.2015 cu destinaţia  Ucraina, conduse de către inculpaţii Săman George-Solomon, şi respectiv Sincar Huseyn (cetăţean turc). De asemenea, inculpaţii Yigit Hakan şi Saman George-Solomon, au recrutat doi şoferi pentru a transporta drogurile. La indicaţiile inculpaţilor Yigit Hakan şi Săman George-Solomon, cei doi şoferi s-au deplasat în Ucraina de unde au preluat cele două autrenuri şi le-au introdus în România, după cum urmează:  La data de 24.07.2015  autotrenul condus de către suspectul G.M a intrat în România prin PTF Siret şi ulterior s-a deplasat pe teritoriul României până la PTF Petea unde, la data de 28.07.2015, cu ocazia percheziţiei efectuate asupra vehiculului au fost descoperite pachete de heroină disimulate în rezervorul autotrenului.  La data de 27.07.2015 autotrenul condus de către suspectul D. I. a intrat în România prin PTF Siret şi ulterior s-a deplasat pe teritoriul României până în Bistriţa, jud. Bistriţa Năsăud  unde, la data de 28.07.2015, cu ocazia percheziţiei efectuate asupra vehiculului au fost descoperite pachete de heroină disimulate în rezervorul  capului tractor.
Potrivit raportului preliminar  de constatare tehnico-ştiinţifică a rezultat  că din cele două autotrenuri a fost găsită şi ridicată cantitatea totală de 333 kilograme heroină. Valoarea de piaţă a drogurilor este de aproximativ  40 milioane de euro.
Potrivit şefului DIICOT, Daniel Horodniceanu, drogurile proveneau cel mai probabil din Azerbaidjan şi au venit prin Kazahstan, Georgia şi Ucraina. România era doar o ţară de tranzit, pentru că ţara noastră nu reprezintă o piaţă foarte mare de desfacere pentru heroină. Drogurile erau ambalate etanş şi date cu boia de ardei iute şi piper, pentru a nu fi detectate de câini.
Operaţiunea a primit numele de cod „Green Arrow” (Săgeata Verde).
Drogurile au fost aduse pe ruta Afganistan — Azerbaidjan — Georgia — Armenia, apoi transportate pe Marea Neagră în Ucraina, iar de aici în România, având ca destinaţie Olanda şi ţări din Europa de Vest. Puritatea heroinei este de 62-65%, valoarea de piaţă angro fiind de 8 milioane euro, iar după vânzare valoarea drogurilor ajungea la 40 milioane euro.
În cadrul operaţiunii, autorităţile române au cooperat cu parteneri din Turcia, Ucraina şi state din Vestul Europei, iar în ultima săptămână peste 100 de poliţişti au fost angrenaţi în prinderea în flagrant a traficanţilor.
Cel care a depistat locaţia în care erau ascunse dorgurile a fost chiar câinele de serviciu al poliţiştilor de frontieră de la Petea. Când a văzut ce au găsit oamenii legii în maşina sa, şoferul TIR-ului a leşinat.
Cu ocazia  percheziţiilor domiciliare efectuate pe raza municipiului Râmnicu -Vâlcea, au fost identificate şi ridicate 2 autoturisme de lux, mai multe telefoane mobile, calculatoare, laptop-uri precum şi suma de 136.000 de euro. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus  reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor Yigit Hakan, Săman George-Solomon, Bîngă Liviu-Constantin şi  Sincar Huseyin urmând să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă. In comunicatul DIICOT se arată că suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia Operaţiuni Speciale. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. (C.R., N.R.)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …

2 comments

  1. Pe langa faptul ca sunt spagari, politistii de frontiera/vamesii romani mai sunt si incompetenti. De asta Romania nu este primita in spatiul Schengen.

  2. Dacă mințile luminate din satul cu miniștrii au ajuns la concluzia că trebuie mutate structurile de comandă la Maramureș, acum să sufere. Nu e vorba doar de comandă ci și de faptul că la Rădăuți s-a mers pe principiul dezbină și condu…..