Thursday , April 18 2024

Haos în traficul din județ la prima ninsoare, în ciuda promisiunilor  făcute de autorități

Blocaje mari ieri pe drumurile din județ și kilometri de cozi de mașini. La Ilișești, blocajul pe DN17 a durat două-trei ore. Aceeași situație și la intersecția spre Ciprian Porumbescu, dar și la Stroiești și Prisaca Dornei. Pe ocolitoarea Sucevei se circula cu mare dificultate din cauza tirurilor înzăpezite. Nu au lipsit nici accidentele: la Horodnic de Jos, un microbuz școlar s-a răsturnat pe cupolă în apropiere de pasajul de cale ferată. Din fericire, mașina era goală, iar șoferul a scăpat nevătămat. Un polițist din Bosanci a fost sancționat după ce a intrat cu mașina într-un șanț, în zona Brădet, iar la Frătăuți s-au ciocnit două mașini. Pe un carosabil acoperit cu zăpadă, mai mulți șoferi au zburat cu mașinile în șanț, la Suceava și Rădăuți 

De la prima ninsoare, autoritățile sau cea mai mare parte a lor – naționale, județene, locale – au fost luate pe nepregătite. Imaginilor cu munții de material antiderapant prezentate zilele trecute le pot fi puse în antiteză sute, dacă nu mii de fotografii care abundă pe social-media despre eșecul pe frontul iernii.

Printre cele mai nefericite evenimente cauzate de ninsoare se numără cel de pe DN17, în zona Ilișești, unde blocajul a durat ieri peste două ore. Zeci de șoferi au stat blocați în trafic de după ora 13.00 până aproape de ora 16.00.

Nu a scăpat nici zona de la intersecția spre Ciprian Porumbescu – „la Liră” -, la fel cum nici la Stroiești nu au putut fi evitate blocajele din trafic, unde drumarii au ajuns după reporteri. În tot cazul, la un moment dat cozile de mașini se întindeau ieri pe mai mulți kilometri.

Tabloul este similar celor din iernile precedente: tiruri blocate în pantă (Ilișești) sau care nu au mai putut înainta defel (Stroiești) ca urmare a ninsorii abundente sau a echipării ­neco­respunzătoare a mașinilor. Oamenii se plâng că nu au văzut niciun utilaj de deszăpezire si nici polițiști.

Reprezentanții Secției de Drumuri Naționale Suceava au spus că blocajul a fost provocat de un TIR care nu era echipat corespunzător de iarnă, iar ceilalți șoferi nu au lăsat loc de manevră utilajelor de deszăpezire.

“Este vorba de un TIR care nu are cauciucuri de iarnă, este gol și nu a putut urca o pantă. S-a pus de-a curmezișul pe drum. Echipajele noastre au ajuns în zonă cu mare greutate și încearcă să îl tracteze și să elibereze drumul. Acțiunea se desfășoară cu mare greutate din cauza unor șoferi care au intrat prea aproape de TIR și nu au lăsat loc de manevră utilajelor de deszăpezire”, a declarat  șeful Secției de Drumuri Naționale Suceava, Gheorghe Arteni.

Blocaj a fost și la Prisaca Dornei, iar pe mai multe segmente de drum național, inclusiv pe șoseaua de ocolire a Sucevei, traficul se desfășura cu greutate din cauza tirurilor înzăpezite.

La Horodnic de Jos, la intersecția dintre DN 2H și un drum comunal, un microbuz destinat transportului de elevi a derapat și s-a răsturnat pe cupolă, în zona pasajului de cale ferată. În vehicul se afla doar șoferul, care mergea să ia elevii și care a scăpat cu viață, prin urmare nu s-au înregistrat victime.

Un polițist din Bosanci a intrat cu mașina într-un șanț cu zăpadă, în zona Brădet, fiindcă nu a adaptat viteza la condițiile de trafic, motiv pentru care a fost sancționat.

„Accidentul s-a petrecut pe o porțiune de drum județean situată la ieșirea din Suceava spre Bosanci. Nimeni nu a fost rănit, nici autospeciala nu a suferit avarii, a fost scoasă din șanț, iar colegul mea a fost sancționat cu un avertisment la OUG 195 pentru neatenție și neadaptarea vitezei la condițiile de drum. Autospeciala poliției nu circula cu mai mult de 30-40 de km la oră, din acest motiv nici nu a suferit avarii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Suceava, Ionuț Epureanu.

Potrivit ursei citate, din cauza vremii, zeci de autoturisme au ajuns în șanț în cursul zilei de luni, în mai multe localități din județ, însă nu au fost înregistrate accidente grave.

La Frătăuții Vechi două vehicule s-au ciocnit în trafic, iar pe drumul dintre Suceava și Rădăuți mai multi șoferi au zburat cu mașinile în șanț. La Moara – Frumoasa o persoană a fost rănită în urma unei tamponări pe ninsoare abundentă și pe un carosabil acoperit de zăpadă.

Pe unele străzi secundare din Suceava DIASIL nu a putut interveni din cauza modului în care sucevenii și-au parcat mașinile

În municipiul Suceava, DIASIL nu a făcut față ninsorii abundente și, cu toate că blocaje ca în afara orașului nu s-au înregistrat în municipiul reședință de județ, nici traficul rutier nu a fost unul în condiții normale. Dimineață sărărițele au circulat prin oraș și au împrăștiat antiderapant. Nu mai puțin adevărat este și faptul că ninsoarea nu a contenit și, prin urmare, efortul celor de la salubrizare părea a fi, cel puțin la un moment dat, inutil pentru că toată zăpada împrăștiată se așternea din nou pe carosabil. S-a circulat bară la bară prin oraș, iar pe străzile laterale era jale, zăpada frământată îngreunând traficul.

Totuși, la fel de adevărat este și faptul că pe unele străzi secundare nu s-a putut interveni și din cauza felului în care au fost parcate autoturismele. Spre exemplu, pe strada Fântâna Albă (în zona din spatele magazinului Profi din Obcine) mașina de la Diasil a fost nevoită să întoarcă deoarece două mașini erau parcate paralel una de alta, la o distanță de maximum doi metri, iar plugul din fața mașinii era mult mai lat.

În cursul nopții de 18/19 noiembrie 2018, echipajele DRDP Iași au acționat preventiv cu 35 de autoutilaje și au răspândit 46,5 tone de material antiderapant. 11 din cele 35 de autoutilaje au acționat în județul Suceava: două în zona de munte și restul la deal și șes. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Camion și remorcă în valoare de 60.000 de euro, confiscate de polițiști în urma interceptării unui transport ilegal de lemn

De asemenea, au fost confiscați și peste 23 m.c. gater buștean, în valoare de cca. …