Saturday , April 20 2024

Guvernul promite bani pentru localitățile „afectate de proiectul Utilități și mediu” și-l ironizează pe Flutur că se preocupă de așa ceva

După ce, în ziua precedentă, președintele Consiliului Județean Suceava i-a trimis o scrisoare pe tema datoriilor la acest proiect, ministrul Finanțelor i-a transmis ieri, ironic, lui Flutur că problemele nu se rezolvă cu scrisori, ci prin soluții clare și că și-a greșit meseria, fiind un foarte bun scriitor. „Pe mine nu mă deranjează că vin noaptea și se întâlnesc doar cu primarii de o culoare politică”, a spus Gheorghe Flutur, precizând că va continua să scrie despre proiectul „Utilități și Mediu” și după data de 26 mai 

La întrevederea de ieri, 21 mai, dintre premierul Viorica Dăncilă și primarii PSD din județul Suceava au fost discuții și despre problemele primarilor cu privire la proiectul „Suceava – utilități și mediu la standarde europene”. „Am efectuat această vizită la invitația domnului ­se­nator Stan, având în vedere că aici este o problemă semnalată de către mai mulți primari, legată de utilități și mediu, problemă care necesită o intervenție guvernamentală. (…) Bineînțeles că noi ne vom apleca asupra acestei probleme, vom găsi soluții, astfel încât comunitățile respective să poate să își desfășoare activitatea în condiții normale. Legat de această problemă mai multe detalii vor fi date de către ministrul Finanțelor Publice și ministrul interimar al Fondurilor Europene, Eugen ­Teodo­rovici”, a explicat Viorica Dăncilă.

Ministrul de Finanțe a punctat, la rândul său, că datoriile a 61 de localități implicate în respectivul proiect de utilități vor fi acoperite cu 17 milioane de euro de la bugetul de stat și că vor fi vizate în special alimentările cu gaze naturale. „Aproape 61 de comunități locale au rămas cu datorii pentru investiții la care au visat dar pe care nu le-au obținut. și atunci s-au creat mai multe efecte ne­gative, se grevează dreptul de a participa la licitațiile sau la proiectele cu finanțare europeană, și multe alte astfel de efecte, dobânzi care încurcă, din păcate, în mod nejustificată multe dintre comunitățile locale din Suceava și atunci doamna prim ministru, primarii, în mare parte cei care sunt implicați sau au fost implicați de la început în acest proiect, s-a discutat și s-a găsit o soluție, spunem noi o soluție care va veni foarte curând, în sensul de a acoperi această povară financiară nejustificată”, a spus ministrul Eugen Teodorovici. El a precizat că actul normativ care va reglemeta situația va fi emis în curând, iar primarii vor putea depune solicitări de finanțare de la Fondul de Dezvoltare și Investiții gestionat de Comisia de Prognoză, pentru proiectele de alimentare cu gaze.

Președintele PNL Suceava Gheorghe Flutur nu a vrut să lase oportunitatea de a da niște replici celor de la Guvern, după comentariile făcute la vizita delegației PSD conduse de premierul Viorica Dăncilă la Frasin.

Aceasta deoarece în discursul său, ministrul Finanțelor a vorbit și  de o scrisoare pe care i-a trimis-o cu o zi în urmă președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, prin care solicita deblocarea proiectului „Utilități și Mediu”. Teodorovici i-a transmis că problemele nu se rezolvă cu scrisori, ci prin soluții clare. Ministrul s-a arătat deranjat de acest demers al lui Flutur, împreună cu premierul Dăncilă ironizându-l și spunând că președintele CJ și-a greșit meseria și că este un foarte bun scriitor.

Totuși, fără a manifesta o atitudine ironică, ­Gheor­ghe Flutur a punctat de la început că alocarea sumelor necesare acoperirii proiectului „Suceava – Utilități și mediu la standarde europene” „este un lucru foarte bun, înseamnă că recunosc și oficialii guvernamentali că aceste fonduri trebuie alocate”. Flutur și-a exprimat speranța și a salutat identificarea soluției pentru alocarea de bani pentru cele 61 de primării pentru a-și plăti creditele, întrucât majoritatea nu pot accesa fonduri europene din cauza acestui împrumut care le-a înghețat conturile și care creează o situație fără precedent în România. Între altele, el a reamintit că, dacă inițial împrumutul era în valoare de 86 de milioane de euro, până la finalul creditului, va trebui să se achite dublu. „ Au început lucrări la gaz metan până în 2007 când au falimentat cei de la Stroygaz. Noi când am venit în 2008 proiectul era blocat. Trebuia să facem ceva și s-au făcut demersuri de am dus gaz spre Câmpulung și s-a început plata ratelor la credit ca să nu intre primăriile în faliment”, a declarat Gheorghe Flutur

Pe de altă parte, președintele CJ Suceava a precizat că mai erau teme de abordat pe care oficialii guvernamentali nu le-au tratat deloc sau au făcut-o eronat. În acest sens, șeful administrației județene sucevene s-a referit la necesitatea extinderii rețelei de gaz metan în județ. „Încă mai aștept să se deblocheze magistrala spre Vatra Dornei”, a menționat Gheorghe Flutur.

El a spus însă că se aștepta ca la Frasin să se discute despre noul fond de investiții și dezvoltare și despre alocarea cu prioritate județului Suceava de bani pentru introducerea de gaz metan măcar în localitățile beneficiare ale proiectului „Utilități și mediu” care plătesc rate la credit timp de 25 de ani și nu au rețele de gaz. „Asta am sperat, dar poate au vorbit nu știu ce teme pentru interesul județului Suceava”, a spus șeful administrației județene

Cu binecunoscutul său spirit critic și ironic în egală măsură, Gheorghe Flutur a precizat, spre finalul declarațiilor sale despre vizita Vioricăi Dăncilă în județul Suceava, că a văzut la oficialii guvernamentali o poveste de deranjare și a ținut să spună: „Pe mine nu mă deranjează că vin noaptea și se întâlnesc doar cu primarii de o culoare politică”. Li­derul liberalilor suceveni a mai spus, în încheiere, că „am văzut așa, o poveste de deranjare, pe mine nu mă deranjează că vin noaptea și se întâlnesc doar cu primarii de o culoare politică, îi deranjează că le scriu… ce să facem în țara asta?”, a spus șeful ­li­beral al administrației județene. El a explicat că a scris despre aceste probleme deși nu are talent de scriitor, dar fiindcă situația a impus-o. Gheorghe Flutur a respins orice aluzie că ar avea un interes electoral, motivând că o parte din cele 61 de primării sunt conduse de primari PSD și argumentând că a scris despre aceste probleme nu doar cu o zi sau o lună în urmă, ci și cu mai multă vreme în urmă (când nu era campanie electorală), după care a adăugat că va mai scrie și luni despre aceste aspecte, adică în ziua de după încheierea campaniei pentru alegerile europarlamentare. (D.P.)

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la fucția de primar al Sucevei și președinte al Consiliului Județean

Alianța Dreapta Unită (ADU) Suceava a lansat oficial, la o ceremonie care a avut loc …

One comment

  1. Societate civila?

    A mai rămas ceva din ea? Sau e ca la mafie unde unu pentru toti și toti contra justiției?