Saturday , May 4 2024

Guvernul a alocat bani pentru finalizarea Spitalului Fălticeni

Dacă totul va decurge normal, conducerea Spita­lului Fălticeni va trebui să mai mute o dată, până la sfârșitul anului, secția de Maternitate. Spațiul medical pe care îl va inaugura ministrul Florian Bodog vineri va rămâne în patrimoniul Spitalului și va fi transformat în secție de Ingrijiri Paliative

spital nou falticeni

In timp ce toată lumea se grăbește la Fălticeni pentru ca ministrul Sănătății să taie vineri panglica la noua Maternitate, Gu­vernul a anunțat că a mai alocat, prin Mi­nisterul Sănătății, suma de șapte ­mi­lioane de lei pentru finalizarea lu­cră­rilor la Spitalul din localitate, anunț confirmat în cursul zilei de ieri de prima­­rul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman. Din cele 12 milioane de lei ca­re îi mai împiedicau pe medicii fălticeneni să se mute în casă nouă, Guvernul a mai alocat șapte, la care se adaugă do­uă milioane existente în conturile Pri­mă­riei Fălticeni, având ca destinație exactă unitatea spitalicească. Lucrările de la Spitalul Fălticeni, începute în ur­mă cu 26 de ani, mai exact în anul 1991, sunt realizate în proporție de aproa­­pe 95%. „Lucrările sunt fina­lizate în proporție de aproximativ 95%. Au fost montate țevile pentru oxigen, fiind finalizată centrala de oxigen. Am reușit să cheltuim până la sfârșitul anului trecut toți banii alocați de Ministerul Sănătății, chiar dacă au fost și unele probleme juridice care ne-au oprit practic din lucru”, a declarat primarul Cătălin Coman. După ce ­ad­minis­­trația locală a cheltuit peste un milion de lei pentru amenajarea unei foste unități de învățământ, unde va funcționa noua Maternitate, se pare că s-au decis și membrii Guvernului să aloce bani pentru continuarea lucrărilor la Spitalul Municipal Fălticeni, în cadrul căruia este deja amenajată o secție modernă de Obstetrică-Ginecologie. După ce comunitatea din zonă a așteptat peste 20 de ani pentru a beneficia de condiții medicale civilizate, acum se pare că, într-un singur an, vor trebui să mute aparatura secției de Maternitate de două ori. Fosta școală transformată în spațiu medical, va rămâne în patrimoniul Spitalului Municipal Fălti­ceni, urmând să primească destinația de secție de Ingrijiri Paliative.

Lucrările la noul spital din Fălticeni au fost demarate după Revoluție, în anul 1991. Clădirea a fost realizată în proporție de 95%, însă lucrările s-au blocat, bolnavii fiind tratați în prezent într-un spital vechi de peste 150 de ani. Primul termen pentru finalizarea spitalului a fost anul 1995, au urmat alte și alte termene, toate nerespectate. Proiectul inițial a fost modificat de mai multe ori, din cauza schimbărilor apărute în legislația din domeniul medical, a noi­lor cerințe din domeniul sanitar, precum și a situațiilor de urgență. Noua unitate medicală ar trebui să aibă 250 de paturi, săli moderne de operație, camere cu sistem de ventilație și grupuri sanitare indi­­viduale, circuite pentru fluide me­­­dicale și aparatură de ultimă ­ge­­nerație și ar trebui să deservească o po­pulație de 150.000 de locuitori din municipiul Fălticeni și 20 de comune limitrofe. În anul 2000, lucrările au fost blocate, la acea dată spunându-se că vor fi sistate definitiv și invocându-se faptul că nici nu ar mai fi nevoie de un nou spital sau chiar de vechiul spital de la Fălticeni, ci cel mult de niște secții externalizate ale Spitalului Județean de Urgență Suceava. Motivul invocat era cel legat de distanța mică între municipiul Fălticeni și municipiul Su­ceava. Actualul spital funcționează cu șase clădiri dispersate pe o zonă de cinci kilometri. Dintre aceste imobile, doar două au fost construite cu destinația de spital și au o vechime de peste 100 de ani. Celelalte patru clădiri sunt amenajate în case particulare, școli și gră­dinițe, cum este și cazul Maternității, care a trebuit să părăsească fosta clădire revendicată de proprietar și care se mută acum în sediul unei foste școli. Spitalul, care asigură în prezent asistența medicală pentru populația din oraș și din teritoriul arondat, are un număr de 385 de paturi. Indicele de acoperire a populației cu paturi este 2,82 la mia de locuitori, cu mult sub media pe județ. Acest fapt determină o aglomerație permanentă a spitalului, aglomerație care în condițiile precare de spitalizare care țin de imobilele mai sus amintite constituie un impediment serios în administrarea serviciilor medicale de calitate. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Accident între două mașini în fața Centrului de Transfuzii Suceava. O persoană a fost rănită (FOTO)

Joi seara, în jurul orei 19.15, un accident rutier în care au fost implicate două …