Thursday , April 25 2024

Greva minerilor de la Crucea a luat sfârşit, după o săptămână de negocieri

mineri protest [800x600]

Ieri a fost semnat un protocol în prezenţa ministrului Andrei Gerea, la negocieri participând subprefectul Atanasă Nistor alături de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor. Pe perioada în care au fost în grevă, minerii vor fi pontaţi ca şi cum ar fi în concediu. Luni, va fi un control de la Inspecţia Muncii cu privire la respectarea prevederilor privind salarizarea şi securitatea muncii. Protocolul a fost citit în faţa a peste 300 de mineri care, după lungi negocieri, au renunţat la prevederea privind includerea în acest accord a demisiei liderilor sindicali, aceasta urmând a fi tratată strict ca o problemă internă

 
Incepând de luni, 2 februarie, ortacii din minele de uraniu de la Crucea şi Botuşana se vor întoarce la lucru, după ce vreme de o săptămână au încetat orice activitate şi au ajuns la un moment dat să ameninţe că se blochează în mină, unii chiar cu tot cu familii. Negocierile au fost foarte aprinse şi au durat multă vreme deoarece nici liderii sindicali nu mai erau consideraţi reprezentantivi iar alţii au fost şi împotriva şefilor de la Compania Naţională a Uraniului şi de la sucursala de la Crucea a respectivei companii de stat.
Conflictul de muncă a fost declanşat lunea trecută şi vreme de cinci zile minerii nu au vrut să revină la lucru deoarece nu se simţeau ascultaţi de autorităţi. Iniţial, atât conducerea CNU şi a sucursalei de la Crucea, cât şi Prefectura a tratat cu o anumită lejeritate protestul, punându-l doar pe seama unei neînţelegeri cu privire la nişte sume de bani date în avans în decembrie pentru luna ianuarie. De cealaltă parte, s-a transmis semnalul că implicaţiile sunt mult mai profunde şi nu se rezumă nici pe de parte la un banal avans, fiind de fapt mai multe nemulţumiri accumulate.
“Conflictul de muncă a plecat de la o lipsă de comunicare. S-a rezolvat elegant, totuşi, pe calea dialogului”, a concluzionat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, în după amiaza zilei de vineri, la finalul negocierilor cu ortacii care intraseră în grevă. De altfel, şeful administraţiei judeţene fusese şi cu o zi mai devreme la Crucea, alături de prefectul Florin Sinescu, pentru a discuta cu minerii care le-au spus că vor să discute cu ministrul de resort.
Solicitarea minerilor a fost, se pare, destul de fermă după ce tot lor li se comunicase, joi dimineaţă, că nu mai pot veni la discuţii ministrul Economiei, Andrei Gerea şi cel pentru dialog social, Liviu Pop deoarece sunt prinşi cu treabă la Bucureşti, în legătură cu vizita delegaţiei FMI. Faptul că li s-a comunicat că abia pe 5 februarie pot veni reprezentanţii de la Bucureşti ai Guvernului să discute cu ei, nu i-a înduplecat pe mineri să renunţe la grevă. Deja în după amiaza zilei de joi s-a menţionat clar că ministrul Andrei Gerea va veni personal să discute cu protestatarii. Părea a fi o victorie după patru zile de proteste, inclusive ameninţarea că se blochează în mină, după ce patru zile la rând au evitat să intre în mină.
Vineri, ministrul Andrei Gerea a venit la Crucea şi nu a fost singur, după cum a precizat Cătălin Nechifor: şeful Inspecţiei Muncii, Dantes Nicolae Bratu şi subprefectul Atatansă Nistor, cel care a resprezentat de data aceasta Prefectura Suceava. Discuţiile au durat ore în şir, fiind abordate toate cele zece puncte din protocolul pe care greviştii voiau să îl negocieze şi semneze cu autorităţile. După cum au explicat Cătălin Nechifor şI Atanasă Nistor, cele zece puncte erau: respectarea contractului colectiv de muncă privind drepturile salariale acordate pe o formulă care ducea la creşterea cu până la 40% a salariului pentru cei care lucrează în subteran; respectarea grilei de salarizare pe grupă; acordarea la pensionare a cinci salarii medii pe companie; modificarea calculului pensiilor; creşterea de la 10 la 14 lei a valorii mesei antidote; acordarea biletelor de tratament; acordarea a trei premii de 800 de lei la Paşti, la Crăciun şi de Ziua minerului; continuarea contractului individual de muncă timp de un an de zile de la primirea deciziei de pensionare; obligarea angajatorului să achite drepturile salariale cuvenite şi neacordate din diferite motive; demiterea sindicatului de la sucursala suceveană a CNU.
“A fost o dezbatere aprinsă. Protocolul s-a semnat după lungi discuţii cu privire la fiecare punct de pe listă. A fost citit în faţa a vreo 350 de mineri, în cantină, nu doar de faţă cu conducerea şi cu liderii de sindicat”, a precizat Atanasă Nistor. El a precizat, de asemenea, că pentru perioada în care au fost în grevă, adică intervalul 26 – 30 ianuarie, greviştii vor fi pontaţi ca şi când erau în concediu.
Singura revendicare la care au renunţat în totalitate oratcii a fost demiterea sindicatului, dar asta pe motiv că este o chestiune internă care nu ţine de negocieri cu privire la contractul colectiv de muncă şi la eventualele modificări legislative care se impun.
In schimb, suplimentar faţă de cele zece revendicări care au fost formulate în protocol, Cătălin Nechifor şi Atanasă Nistor au precizat că s-a stabilit ca începând de luni să fie trimisă o echipă de inspectori de muncă la sucursala CNU. Seful administraţiei judeţene a spus că vor fi verificate aspecte ce ţin de salarizare şi de angajări. Subprefectul a adăugat că vor fi făcute verificări şi pe linia sănătăţii şi securităţii muncii.
Pe de altă parte, Atanasă Nistor a precizat şi cum s-a convenit în legătură cu celelalte nouă revendicări asupra cărora minerii nu au vrut deloc să renunţe. Astfel, prima revenidicare cu privire la calcularea salariului a fost acceptată, pentru cea de-a doua legată de grila de salarizare urmând a se face modificări ce vor intra în vigoare de la 1 februarie. In privinţa celei de-a treia revenidcare menţionată mai sus, analizele şi calculele economice vor fi făcute pentru trei salarii medii brute la pensionare iar la Ministerul Muncii se va înainta o documentaţie privind modificarea bazei de calcul a pensiilor. De asemenea, o docuemntaţie pentru aprobarea de către Guvern va fi înaintată referitoare la masa antidote pentru cei care lucrează în mina de uraniu. “Domnului Gerea i s-a înmânat documentaţia privind biletele de tratament”, a precizat subprefectul Sucevei referitor la a şasea revendicare. In privinţa primelor de paşti, Crăciun şi ziua minerului, Atanasă Nistor a precizat că acestea vor fi acordate în limita de 3 – 500 lei, iar posibile majorări vor fi în limita fondurilor disponibile. La punctele opt şi nouă se va merge pe legislaţia în vigoare, eventualele modificări urmând a fi respectate întocmai.
Un aspect asupra cărora s-a insistat este un nou buget pentru CNU şi modificări în contractul colectiv de muncă. După cum au spus Cătălin Nechifor şi Atanasă Nistor, bugetul CNU va fi modificat în sensul că vor creşte cu circa opt procente cheltuielile de salarizare. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …