Friday , April 19 2024

Gheorghe Flutur a cerut, împreună cu primarul din Solca, încă de acum doi ani bani de la Guvern pentru supraviețuirea Căminului de Bătrâni de la Solca

flutur 20 nov 2014 [800x600]


 
Senatorul Gheorghe Flutur, candidat al Partidului Național Liberal la funcția de președinte al Consiliului Județean Suceava, a arătat că nu recentele inițiative ale actualului Consiliu Județean sunt cele care au descoperit starea jalnică în care se află Căminul pentru persoane vârstnice de la Solca, vizitat la sfârșitul săptămânii trecute de președintele în funcție al CJ, Ioan Cătălin Nechifor.
Concret, împreună cu primarul de Solca, Valeruț Tăranu Hofnăr, Gheorghe Flutur a inițiat, încă de anul trecut, o serie de demersuri pentru a sprijini Căminul pentru persoane vârstnice de la Solca.
Pentru că nu este un caz unic, Ministerul Muncii a elaborat o inițiativă legislativă, unde și în acest caz Gheorghe Flutur a transmis o serie de obiecții și propuneri, de care Ministerul urmează să țină cont, așa cum reiese și din răspunsul la o interpelare adresată în acest an.
“Cheltuielile sunt suportate doar de orașul Solca. Normal ar fi fost ca administrația județeană să fi sprijinit și ea financiar acest cămin, direct sau prin alocare de fonduri Primăriei Solca, cu atât mai mult cu cât doar 2 dintre cei 70 de rezidenți sunt din Solca, restul fiind din județ. Căminul de la Solca trebuie să mai asigure, temporar, în special iarna, adăpost pentru oameni ai străzii aduși aici de serviciile de specialitate ale primăriilor din județ. Puteau și pot fi sprijiniți la rectificările bugetare sau/și din fondurile de rezervă“, a explicat Gheorghe Flutur, care a pus la dispoziție și interpelarea adresată ministrului Claudia-Ana Costea, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, în Sedința Senatului din data de 14.03.2016, obiectul și motivarea interpelării fiind chiar “Finanțarea Căminului pentru persoane vârstnice din orașul Solca, județul Suceava”.
In acest document depus la Senat încă de acum doi ani se arată: “Căminul pentru persoane vârstnice din orașul Solca, județul Suceava a fost unul din cele 60 de cămine înființate în anul 2011 prin Programul guvernamental Dezvoltarea rețelei de cămine pentru persoanele vârstnice, implementat de Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, prin primăriile localităților respective.
Căminul a funcționat cu fonduri asigurate de Ministerul Muncii, până în octombrie 2015. După această dată finanțarea a rămas strict în sarcina Consiliului Local Solca, dar care, ca în foarte multe localități din județul Suceava și din țară, se confruntă cu serioase probleme privind bugetul.
Primăria Solca aduce în discuție și un alt aspect referitor la finanțarea căminului de la bugetul propriu; fiind un centru de primire regional, la această dată doar 2 dintre cei 70 de rezidenți sunt din Solca, restul fiind din județ, dar cheltuielile sunt suportate doar de orașul Solca.
Căminul de la Solca trebuie să mai asigure, temporar, în special iarna, adăpost pentru oameni ai străzii aduși aici de primăriile unor orașe mari din județ. (…)
Analizând Proiectul de Hotărâre al Guvernului privind aprobarea Programului de interes național Creșterea calității vieții persoanelor vârstnice din căminele pentru persoane vârstnice, aflat în dezbatere publică, primarul orașului Solca apreciază că fondurile pe care le-ar putea obține sunt insuficiente.
Suma maximă care poate fi solicitată este 30% din standardul minim de cost la nivel național pentru căminele pentru persoane vârstnice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 978/2015, în funcție de capacitatea căminului și lista de așteptare a acestuia. Sunt eligibile pentru decontare, doar cheltuielile cu salariile personalului de specialitate angajat al căminului.
(…) Dată fiind situația dificilă cu care se confruntă Primăria Solca după ce Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice nu mai finanțează Căminul pentru persoane vârstnice din orașul Solca, județul Suceava, vă rog să analizați posibilitatea ca Ministerul să asigure sprijin financiar, fără de care, practic, nu va putea fi asigurată funcționarea căminului.
Propun să analizați și posibilitatea ca bugetele locale să poată fi susținute de transferuri cu această destinație, așa cum se întâmplă cu centre rezidențiale administrate de consiliile județene”.
Răspunsul venit din partea ministrului de la acea vreme al Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a reprezentat doar o înșiruire de cuvinte lipsite de finalitate. (O.S.)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …