Tuesday , April 16 2024

Garda de Mediu vrea să sape pe un teren de lângă “fabrica de fum” de la Slobozia, bănuind că ar fi îngropate acolo mari cantităţi de deşeuri

Poliţiştii trebuie să afle cine este proprietarul terenului, bănuiala mergând către o rudă apropiată a patronului afacerii de reprocesare a cauciucurilor din satul Slobozia. Conform şefului Gărzii de Mediu Suceava, Adriana Iordache, ”Sunt indicii că în spatele fabricii sunt îngropate cantităţi însemnate de deşeuri provenite din activitatea de reşapare a cauciucurilor”

Groapa Slobozia 1 [800x600]
In octombrie 2013, la Slobozia, în lunca râului Suceava, Garda de Mediu a descoperit tone de deşeuri de cauciuc îngropate de firma lui “Lungu – Cauciuc”

Garda de Mediu, prin reprezentanţii judeţeni şi în urma solicitărilor făcute de cetăţenii din satul Slobozia, comuna Grăniceşti, au cerut Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava să identifice posibilitatea legală de a se interveni pe un teren situat în vecinătatea fabricii de reprocesare a cauciucurilor din localitate, existând suspiciuni că acolo au fost îngropate reziduuri din anvelopele folosite în procesul de reşapare a fabricii de la Slobozia. ”Sunt indicii că în spatele fabricii sunt îngropate cantităţi însemnate de deşeuri provenite din activitatea de reşapare a cauciucurilor”, a transmis şeful Gărzii de Mediu Suceava, Adriana Iordache.

Ziarul Obiectiv a anunţat deja că în urmă cu o zi, a fost finalizată o anchetă a unor comisari de la Garda Naţională de Mediu, în sensibila afacere cu reprocesarea de cauciucuri uzate la Slobozia, începută în nişte spaţii care cu mai mulţi ani în urmă erau depozite pentru CFR şi au fost ulterior transformate în spaţii industriale de reşapare a cauciucurilor spre nemulţumirea locuitorilor din zonă. Concluziile vor fi făcute publice săptămâna viitoare. Până atunci însă IPJ Suceava va trebui să se pronunţe, în condiţiile în care terenul în care s-au îngropat reziduuri neconforme potrivit legislaţiei de mediu este teren privat şi aparţine unei doamne pe numele Rozalia Lungu, existând suspiciunea că aceasta, dacă nu este mamă, este cel puţin rudă apropiată cu Ioan Lungu, acum Ioan Hânţari, patronul care fuge mereu de afacerea cu cauciucuri de la Slobozia, deşi a intrat în istoria post decembristă a Sucevei cu renumele de “Lungu Cauciuc”.
Conducerea primăriei Grăniceşti a reuşit, în cele din urmă să afle că terenul indicat ca fiind loc de depozitare a reziduurilor de cauciuc aparţine Rozaliei Lungu din Marginea, localitatea de baştină a lui Ioan Hânţari, fost Ioan Lungu. Pentru a se clarifica situaţia, Garda de Mediu Suceava şi conducerea primăriei Grăniceşti a solicitat IPJ Suceava datele de identificare a Rozaliei Lungu, cu adresa de domiciliu, pentru a i se cere acceptul efectuării de săpături pentru zona aflată în proprietatea acesteia, indicată de cetăţenii din satul Slobozia care suspectează că în acel perimetru ar fi fost îngropate reziduuri din activitatea de reprocesare a cauciucurilor uzate importate de firrmele înfiinţate de Ioan Hânţari.
Comisarii de la Garda de Mediu centrală chemati să clarifice situaţia de la Slobozia – Grăniceşti
Săptămâna aceasta, o echipă formată din trei comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu au verificat sesizările făcute de cei 350 de oameni, locuitori ai satului Slobozia din comuna Grăniceşti, privind poluarea rezultată din activitatea fabricii de reprocesat cauciucuri. Ieri dimineaţă, cei trei comisari de mediu de la Bucureşti au descins la fabrica de ars cauciucuri a lui Ioan Hânţari, fost Ioan Lungu din Marginea. Aproape cinci ore, aceştia au stat de vorbă cu reprezentanţii firmelor ce îşi desfăşoară activitatea în incinta din satul Slobozia. Rezultatele oficiale ale controlului făcut de comisarii Gărzii de Mediu de la Bucureşti vor fi făcute publice abia la începutul săptămânii viitoare.
Reamintim că în luna februarie a acestui an după ce 350 de oameni din satul Slobozia, comuna Grăniceşti, au depus memorii la toate instituţiile statului pe care le ştiau, au fost în cele din urmă prelevate probe de cenuşă de către reprezentanţii autorizaţi de la Agenţia de Protecţie a Mediului judeţeană care însă nu au putut fi analizate din lipsă de logistică. Sentimentul general este că Agenţia de Protecţie a Mediului a fost mereu îngăduitoare cu firmele lui Lungu- Hânţar, primăria de la Grăniceşti nu s-a implicat niciodată la modul serios în rezolvarea problemelor sătenilor de dincolo de calea ferată, care în fapt aparţin doar pe hârtie de comuna sus-numită.
Săptămâna viitoare este aşteptată concluzia comisarilor de mediu de la Bucureşti, care ar putea să tranşeze situaţia de la Slobozia. Dacă se vor accepta excavaţiile pe pământul Rozaliei Lungu, disputa va fi şi mai uşor tranşată. Reamintim că octombrie 2013 au mai fost făcute excavaţii în albia râului Suceava, lângă fabrica de reprocesare a cauciucurilor aparţinând familei Lungu, Hântari, etc., pe terenul unui alt SRL, iar singura consecinţă vizibilă a demersurilor cetăţenilor de la Slobozia a fost că resturile de cauciucuri – zeci de tone în fapt ar fi fost extrase din prundiş. Dar pentru că nimeni nu i-a pândit pe lucrătorii angajaţi în acest scop anul trecut, să vadă dacă îşi fac sau nu treaba până la capăt, rămâne pe seama arheologilor rezolvarea problemei. (Neculai ROSCA)

Vezi si

SĂ AJUTĂM! O fată de 16 ani, elevă la Colegiul ”Mihai Eminescu”, are nevoie urgentă de un transplant de măduvă care poate fi realizat în Turcia

”Acum câteva luni, Izabela Andreea Socoliuc, o tânără din Suceava, a fost diagnosticată cu leucemie …