Wednesday , April 24 2024

Garda de Mediu cere revizuirea autorizaţiei de funcţionare a bombei ecologice de la Slobozia

supermag centrala 2

Deşi cei de la Supermag Imperial spun că au remediat deficienţele semnalate luna trecută, instalaţia de reprocesare a cauciucurilor uzate continuă să polueze. Autorizaţia iniţială pe linie de mediu a fost acordată fără efectuarea unor determinări din care să rezulte impactul asupra mediului a activităţii fabricii de la Slobozia, care acum nu se ştie exact cărei firme aparţine, fiindcă în perimetru sunt opt societăţi comerciale ale familiei Hânţari din care una, International Tyres, are acelaşi obiect de activitate cu Supermag Imperial

Problemele create de firmele aparţinând familiei Hânţari din satul Slobozia, comuna Grăniceşti, pe linie de mediu nu s-au terminat deşi la o primă vedere, Supermag Imperial s-ar fi conformat măsurilor impuse de comisarii Gărzii de Mediu în prima jumătate a lunii trecute. Deşi au fost eliminate deficienţele constatate la centrala termică, în sensul că aceasta nu a mai fost alimentată cu deşeuri de cauciuc ci cu peleţi din lemn, locuitorii din satul Slobozia au reclamat că, mai ales pe timp de noapte, pe coşul unităţii continuă să iasă fum înecăcios, funingine şi alte asemenea. Comisarii de mediu ajunşi din nou la Slobozia au constatat justeţea celor reclamate de cetăţeni. Mai mult, s-a descoperit faptul că în perimetrul de la Slobozia funcţionează nu o singură firmă ci opt, aparţinând familiei Hânţari, una dintre acestea – SC International Tyres SRL – având acelaşi obiect de activitate cu Supermag Imperial – reprocesarea cauciucurilor uzate, astfel încât este dificil de apreciat care dintre cele două firme ale lui Ioan Hânţari produce poluarea. In aceste condiţii, comisarii de mediu au decis că trebuie revizuite toată documentaţia care a stat la baza eliberării de către APM a autorizaţiei de mediu pentru unitatea de la Slobozia.
„Am cerut revizuirea autorizaţiei de mediu şi am solicitat, de asemenea, efectuarea de analize la noxele evacuate de pe platformă pentru că, atunci când s-a eliberat autorizaţia de mediu nu s-au efectuat aceste determinări. Pentru ca unitatea să funcţioneze legal din punct de vedere al legislaţiei de mediu se impune ca aceste determinări să fie analizate la un laborator specializat şi funcţie de rezultatul acestor analize să se ia măsuri în procesul tehnologic pentru a nu mai exista problerme la instalaţia de exhaustare”, a declarat comisarul şef al Gărzii de Mediu Suceava, Adriana Iordache.
APM a temperat luna trecută dorinţa Gărzii de Mediu de a închide fabrica poluantă de la Slobozia
Acum o lună arătam că notificarea transmisă de comisarii Gărzii de Mediu către APM prin care s-a cerut retragerea autorizaţiei de mediu pentru firma Supermag Imperial nu a avut succesul scontat. Comisarii de mediu au amendat atunci cu 500 de milioane de lei vechi firma aparţinând familiei Hânţari din Marginea, au dispus oprirea funcţionării centralei termice a societăţii până la remedierea unor probleme tehnice identificate şi a totodată a fost notificată Agenţia de Protecţie a Mediului în vederea suspendării autorizaţiei de mediu pentru SC Supermag Imperial până la remedierea tuturor problemelor.
Directorul APM Suceava, Vasile Oşean, a explicat însă că unitatea pe care o conduce nu poate lua o asemenea decizie decât în conformitate cu prevederile OUG 195/2005 privind protecţia mediului, care stabileşte că suspendarea autorizaţiei poate fi făcută decât dacă în termen de 60 de zile de la constatarea problemelor, acestea nu sunt rezolvate. Cu alte cuvinte, atitudinea celor de la APM Suceava a fost taman inversă faţă de cea a Gărzii de Mediu, care a cerut ca lucrările de remediere să se facă cu autorizaţia de mediu suspendată, suspendarea urmând să fie ridicată după ce se va constata că toate disfucţiile care au condus la poluarea zonei au fost remediate.
Descinderile comisarilor de mediu în satul Slobozia din lunca Sucevei, au început luna trecută după ce locuitorii satului care îşi au gospodăriile în apropierea fabricii de procesat cauciucuri au semnalat faptul că poluarea în zonă a reînceput. Pe coşul centralei termice a unităţii ieşea un fum gros rezultat din arderea cauciucurilor care se precipita apoi pentru arbori, culturi agricole, case, rufe puse la uscat, care intra în plămânii oamenilor şi ai animalelor. Comisarii de mediu au constatat că lucrătorii de fabrică alimentau centrala termică nu cu peleţi din lemn, cum era normal, ci cu deşeuri de cauciuc. A fost identificată şi o defecţiune a unui filtru la coşul de evacuare a gazelor arse dar şi alte probleme.
Cu acelaşi prilej, comisarii Gărzii de Mediu au amendat firma Cento Gimmy SRL, aparţinând omului de afaceri Dumitru Morhan, aflat acum în penitenciar, cu suma de 200 de milioane de lei vechi. Această sancţiune a fost aplicată pentru depozitare neconformă de deşeuri după ce s-a descoperit că în perimetrul ce aparţine balastierei firmei Cento Gimmy, de pe malul drept al râului Suceava s-a excavat prundişul în mai multe locuri şi în gropile rezultate au fost îngropate zeci de tone de deşeuri de cauciuc provenite de la firma vecină – SC Supermag. Ulterior, aceste deşeuri au fost scoase din pământ şi depozitate în incinta Supermag care va trebui să găsească o altă soluţie pentru a scăpa de ele. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Grav accident pe E85, la Pătrăuți. Două persoane au fost rănite

Marți seara, în jurul orei 21.00, pe E 85, în localitatea Pătrăuți, a avut loc …