Monday , April 29 2024

Gala “10 pentru Folclor” s-a desfășurat vineri la Muzeului Satului Bucovinean

Sucevenii adunați vineri la Muzeul Satului Bucovinean au putut urmări un spectacol folcloric autentic susținut de Ansamblul Artistic “Ciprian Porumbescu”, precum și de mai mulți artiști de muzică populară, printre care s-au numărat și Angelica Flutur, Alexandru Brădățan, Constantin Mândrișteanu, Leonard Zamă și Costinel Leonte, dar și de către Grupul folcloric ”Dor” de la Moara și Formația de jocuri populare pe generații Berchișești  

folclor 2

Vineri, la Muzeul Satului Bucovinean a avut loc un spectacol de folclor susținut de mai mulți artiști ai muzicii populare din Suceava, organizat de televiziunea regională “Intermedia” și de Alianța Sindicatelor din Invățământ Suceava, în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava, Consiliul Județean Suceava, Consiliul Local Suceava, Inspectoratul Scolar Județean Suceava și primăriile localităților Bosanci, Berchișești, Dolhasca, Mănăstirea Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Satu Mare, Serbăuți, Mălini, Moara. Sucevenii adunați vineri la Muzeul Satului Bucovinean au putut urmări un spectacol folcloric autentic susținut de Ansamblul Artistic “Ciprian Porumbescu”, precum și de mai mulți artiști de muzică populară, printre care s-au numărat și Angelica Flutur, Alexandru Brădățan, Constantin Mândrișteanu, Leonard Zamă și Costinel Leonte, precum și de Grupul folcloric ”Dor” de la Moara și Formația de jocuri populare pe generații Berchișești. Acest spectacol, realizat cu sprijinul Primăriei și al Consiliul Local al Municipiului Suceava, a fost încununarea campaniei “10 pentru Folclor” care s-a desfășurat în perioada 8-13 februarie 2016.

Rezultatul acestui proiect îl reprezintă introducerea în școli a unui opțional de folclor, în cadrul căruia elevilor le vor fi prezentate tradițiile populare românești și de asemenea copiii vor putea învăța diverse meșteșuguri. ”Sunt foarte fericită că avem încă de la prima ediție rezultate atât de bune: 40 de școli cu 120 de ore opționale de folclor pe săptămână în județul nostru. Este, dacă vreți, răsplata cea mai frumoasă pe care o primesc anul acesta, când se fac 8 ani de când am preluat emisiunea folclorică Izvoare. Am sentimentul că mi-am făcut datoria față de publicul iubitor de folclor, răsplătindu-i astfel fidelitatea și dragostea pe care mi le-au arătat în tot acest timp. Tin să îi mulțumesc în mod special președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, care a făcut eforturi deosebite pentru a ne ajuta cu acest proiect. In ziua Galei <<10 pentru Folclor>>, Ansamblul Artistic <<Ciprian Porumbescu>> avea spectacol în alt județ și chiar și asa a aranjat lucrurile în așa fel încât întreg ansamblul să vină alături de noi și astfel să punem bazele unui proiect unic în țară, atât ca amploare, cât și ca finalitate. Totodată, îi mulțumesc foarte mult și primarului municipiului Suceava, Ion Lungu, care a investit mult suflet și pasiune în această nobilă cauză, fiindu-ne alături la deschiderea proiectului, pe 8 februarie, la închiderea campaniei, ce avut loc la Moara pe 13 februarie și acum , fiind co-organizator, alături de Inspectoratul Scolar Județean Suceava, la Gala <<10 pentru Folclor>>. Doresc să continuăm proiectul în aceeași formulă și în anii următori. Următorul pas pe care îl voi face va fi să solicit oficial Consiliului Județean Suceava să includă proiectul nostru în calendarul cultural al județului pentru anul 2017. Sunt convinsă că vom putea promova proiectul la nivel național, întrucât deja avem o invitație să facem același lucru și în alt județ. Cred că președintele Consiliului Județean Suceava ne va ajuta să facem acest lucru, date fiind rezultatele foarte bune pe care le-am obținut încă de la prima ediție”, a arătat Mihaela Bârsan, realizator de emisiuni la televiziunea regională Intermedia. Premii pentru cei care au contribuit la realizarea acestui proiect: artiști, oameni de cultură, persoane publice, cadre didactice.folclor 1

Premiile au fost oferite de Primăria Municipiului Suceava și de Inspectoratul Scolar Județean Suceava și au fost înmânate de inspectorul de Arte, unul dintre cei “10 pentru Folclor”, Loredana Ceică. ”Prin acordarea acestor premii s-a dorit recompensarea celor care au îmbrățișat această idee și, ulterior, au făcut tot ceea ce le-a stat în putință pentru ca cele 10 întâlniri spectacol să aibă și o finalitate”, a arătat Loredana Ceică, inspector de Arte. Printre cei care au fost distinși cu premii s-a numărat și directorul Scolii Gimnaziale ”Academician Haralambie Mihăescu” din Udești, Marius Constantin Golea, cel care i-a explicat primul inițiatoarei proiectului, Mihaela Bârsan, care sunt pașii de urmat în vederea introducerii folclorului ca obiect de studiu. “Ii sunt recunoscătoare domnului director pentru că mi-a dat imboldul să mă apuc imediat de treabă. Cred că altfel acest proiect ar fi rămas doar la stadiul de idee și m-aș fi apucat de cu totul altceva”, a arătat Mihaela Bârsan. Proiectul “10 pentru Folclor” s-a concretizat prin introducerea cursului opțional de folclor în 40 de școli din județul Suceava. Inițiatoarea proiectului, Mihaela Bârsan, a arătat că își propune să continue acest proiect și în anii ce urmează, întrucât își dorește ca opționalul pentru folclor să fie introdus în cât mai multe școli. (Alexandra IONICA)

Vezi si

De miercuri, Thermonet oprește furnizarea căldurii în municipiul Suceava

THERMONET S.R.L., operatorul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Suceava,  a anunțat …