Friday , March 29 2024

Gabriel Gospodaru, președintele Colegiului Medicilor Dentiști Suceava, încearcă să schimbe statutul stomatologilor

Pentru ca populația să beneficieze de asistență medicală dentară, se dorește ca dentiștii să aibă același statut ca medicii de familie. La nivelul județului nostru sunt 423 de cabinete stomatologice, dintre care doar 54 sunt în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. In Fălticeni și Siret nu este niciun cabinet stomatologic școlar 

gospodaru

Președintele Colegiului Medicilor Dentiști Suceava, medicul stomatolog Gabriel Gospodaru (foto), a început un demers prin care încearcă să schimbe statutul medicilor dentiști. Mai precis, stomatologii vor să fie tratați și plătiți la fel ca medicii de familie, pentru cazuri rezolvate și în funcție de numărul de pacienți aflați pe listele fiecăruia, în așa fel încât întreaga populație să beneficieze de asistență medicală dentară, atât cea școlară, cât și cea adultă. “Stim că nu putem să schimbăm totul peste noapte, dar sperăm că încet se va întâmpla. Un prim pas ar fi ca reprezentanții autorităților locale să prindă în bugetul pentru anul viitor bani pentru aparatura necesară, mai ales în cabinetele școlare care, multe dintre ele, funcționează cu aparatură din anii ’70. Nu există dotare, nici cabinete suficiente și nici preocupare a autorităților locale”, a declarat președintele Gabriel Gospodaru. Așa cum reiese din OUG 162/2008, “autoritățile publice locale sunt responsabile de acoperirea cu servicii de asistență medicală comunitară, asistență medicală în unitățile de învățământ și asistență medico-socială a populației din zonă și în special a celei din comunitățile defavorizate”, iar Colegiul Medicilor Dentiști trebuie să asigure calitatea asistenței medicale dentare, acest lucru fiind aproape imposibil în prezent, pentru că nu sunt bani, iar aceștia se vor obține doar în condițiile în care se va schimba legislația. “In contextul actual al acțiunilor de protest demarate de către medicii de familie, vrem să ne aliniem și noi pentru a schimba ceva în beneficiul populației. Sunt foarte mulți suceveni asigurați care nu beneficiază de asistență medicală dentară. Nu cerem nimic pentru noi, vrem să obținem pentru suceveni servicii medicale dentare”, a completat medicul Gabriel Gospodaru.

La nivelul județului nostru sunt 423 de cabinete stomatologice, dintre care doar 54 sunt în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, privând astfel accesul populației asugurate la asistență medicală stomatologică. De precizat că dintre acestea, opt cabinete sunt în municipiul Suceava iar alte 15 în zona Sucevei, în Vatra Dornei sunt două cabinete, în Câmpulung Moldovenesc și în zona respectivă mai sunt cinci cabinete, Gura Humorului are șase cabinete, în timp ce în municipiul Fălticeni și în zona respectivă sunt alte șase cabinete în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Pentru zona Rădăuți sunt 11 cabinete stomatologice unde sucevenii asigurați pot beneficia de tratamente compensate, dar în zona Siret nu este niciun cabinet. Situația este și mai gravă în cazul cabinetelor școlare, în județ fiind doar 16. In Fălticeni și Siret nu este nicio unitate de învățământ care să aibă cabinet stomatologic. Cele mai multe sunt în Suceava, și anume zece, câte două în Rădăuți și Vatra Dornei, iar în Câmpulung Moldovenesc și Gura Humorului este câte un singur cabinet.

De la începutul acestui an, cinci medici stomatologi au plecat să profeseze în străinătate, mai precis trei au plecat în Franța și alți doi în Belgia. “Medicina stomatologică a ajuns Cenușăreasa medicinei. Vreau să trag un semnal de alarmă și să solicit Casei de Asigurări de Sănătate mărirea plafonului pentru populație. Bugetul CAS crește în raport cu solicitările medicilor de a încheia contract. Avem nevoie de cât mai mulți medici stomatologi în contract cu CAS pentru a putea asigura sănătatea stomatologică a populației. După opt ani de facultate, este foarte greu pentru ei să găsească resurse financiare necesare deschiderii unui cabinet privat. Au nevoie de contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru a nu fi nevoiți să plece din țară. Din acest motiv, revin și accentuez ideea că dacă am fi plătiți în funcție de numărul de pacienți înscriși pe liste și în funcție de cazurile rezolvate, situația s-ar schimba atât pentru noi, ca medici, cât mai ales pentru populația care nu are bani pentru tratamente stomatologice în regim privat”, a încheiat medicul Gabriel Gospodaru, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi Suceava. (Cristina RUSTI)

 

 

 

 

 

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …

3 comments

  1. Un papagal. Cat a fost deputat nu a facut nimic pt Suceava! Si acum are initiative…! si sotia mnealui este medic dar nu are nicio vina dansa

  2. Asa initiative trebuie salutate si sprijinite. Aproape nimeni nu se mai gandeste si la oamenii obisnuiti. Se fac parcuri de distractii sau zone de agrement dar toate din interese meschine care nu au nici o legatura cu populatia de rand.

  3. Da, dar sa fiti platiti de la buget in functie de pacientii efectiv tratati, nu dupa liste ca ineptia aia cu medicii de familie. Pentru pacientii pe liste nu cheltuiti nici materiale si nici timp daca nu ii si tratati efectiv in luna respectiva, asa ca pentru ce plata?