Saturday , April 20 2024

Fostul şef al PTF Siret, Nelu Fediuc, trimis în judecată alături de alte 34 de persoane, într-un dosar de corupţie de 1,5 milioane de lei

fediuc [800x600]

El este acuzat că, împreună cu 34 de inculpaţi – vameşi, poliţişti de frontieră, preoţi, enoriaşi de prin Botoşani şi alţi inculpaţi, a introdus în ţară ţigări în valoare de 1,5 milioane de lei în perioada octombrie 2008 – martie 2009.  Procurorii arată în rechizitoriu că fiecare transport s-a efectuat pe baza informaţiilor furnizate de fostul şef al Poliţiei de Frontieră Siret, Nelu Fediuc, în funcţie de planificarea în serviciu a lucrătorilor din Punctul de Trecere a Frontierei Siret. Membrii grupului au introdus în România, cantitatea de 296.240 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană, efectuând în perioada monitorizată un număr de 61 treceri în 29 zile, prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret

Fostul şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, comisarul şef Nelu Fediuc a fost trimis în judecată alături de alţi 34 de inculpaţi în dosarul complex în care au fost anchetaţi, pe lângă vameşi şi poliţişti de frontieră, si un preot din judeţul Botoşani, câţiva epitropi şi rude ale acestua, anchetatorii stabilind că prin operaţiunile puse la cale de preotul Dumitru Horga, faţa bisericească din judeţul vecin şi poliţiştii de frontieră respectiv vameşii de la Punctul de Trecere al Frontierei Siret, s-au introdus în ţară, fără plata taxelor vamale aferente, aproape 300.000 de pachete de ţigări, prejudiciul calculat depăşind 1,5 milioane de lei.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare libertate, a comisarului şef Nelu Fediuc, şeful Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de iniţiere sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup infracţional în vederea săvârşirii de infracţiuni; folosire în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii – 9 acte materiale, patru infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit; instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit; luare de mită; In acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Nicu Cezar Schipor, inspector vamal din cadrul Biroului Vamal Siret, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de
abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit; luare de mită; folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
Sorin Constantin Scladan, inspector vamal superior din cadrul Biroului Vamal Siret, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente dea fost trimis în judecată pentru 9 infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,7 infracţiuni de luare de mită şi 6 infracţiuni de fals intelectual.
Ortanţa Achim, lucrător vamal din cadrul Biroului Vamal Siret va fi judecat pentru mai multe infracţiuni concurente: două infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, două infracţiuni de luare de mită şi o infracţiune de fals intelectual. In sarcina lui Simion Coroliuc, inspector vamal din cadrul Biroului Vamal Siret, s-au reţinut patru infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, patru infracţiuni de luare de mită, fals intelectual, folosire în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
Ioan Tudor, controlor vamal din cadrul Biroului Vamal Siret, a fost şi el trimis în judecată pentru patru infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit; patru infracţiuni luare de mită şi două infracţiuni de fals intelectual. Daniela Oprescu, inspector vamal superior din cadrul Biroului Vamal Siret, va fi judecată pentru trei infracţiuni de luare de mită şi cinci infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Gheorghe Robu, inspector vamal principal din cadrul Biroului Vamal Siret, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru două infracţiuni de luare de mită şi două infracţiuni de abuz în serviciu.
Adrian Lavric, inspector vamal asistent din cadrul Biroului Vamal Siret, a fost trimis în judecată, de asemenea, în sarcina acestuia reţinându-se infracţiunile concurente de fals intelectual şi abuz în serviciu. Inspectorii vamali Radu Pamfil Boca şi Lucian Daniel Zegrea de la Biroul Vamal Siret, au fost de asemenea trimişi în judecată pentru abuz în serviciu.
Pentru aceleaşi acuzaţii au mai fost trimişi în judecată lucrătorii vamali Mihaela Perhinschi (fostă Toma), Laura Gheorghina Chirilă, Ernest Dan – Coroleucă, Lucian Doru Mureşan, acesta din urmă având reţinute în sarcina sa 8 infracţiuni de abuz în serviciu, 8 infracţiuni de luare de mită, 3 infracţiuni de fals intelectual dar şiinfracţiunea de folosire în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, forma continuată.
Lista de inculpaţi contină cu alţi lucrători vamali: Rodica Lăcărmioara Nechita, controlor vamal în cadrul Biroului Vamal Siret, în sarcina căreia s-au reţinut 7 infracţiuni de abuz în serviciu, una de fals intelectual şi alte 5 infracţiuni de luare de mită.
Adrian Dascălu, consilier din cadrul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi a fost de asemenea trimis în judecată pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi de folosire în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, forma continuată.
Poliţisti de frontieră trimişi în judecată
In acelaşi dosar va fi judecat şi Octavian Cuzencu, ofiţer de poliţie de frontieră şi ofiţer coordonator de tură în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava – Sectorul Poliţiei de Frontieră Siret, în sarcina căruia s-au reţinut 6 infracţiuni de abuz în serviciu şi 5 infracţiuni de luare de mită dar şi cea de folosire în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
Subofiţerul de poliţie de frontieră Radu Crăciun subofiţer de poliţie de frontieră din cadrul CIT Rădăuţi, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă, folosire în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, forma continuată.
Constantin Ciprian Baciu, un alt subofiţer de poliţie de frontieră în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi luare de mită.
Dorel Vasile Chirilă, subofiţer de poliţie de frontieră în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, va fi judecat pentru abuz în serviciu şi luare de mită. Colegul lor Cătălin Albert Hnatiuc va fi judecat pentru aceleaşi infracţiuni. Alţi subofiţeri de poliţie de frontieră – Cătălin Dumitru Zebreniuc, Toader Ilieşi, Virgil Jităriuc, Mitică Schiopu, Luchian Posmangiu, Cezar Hetriuc, Ilie Costiuc, Cornel Vasile Onuţ vor fi judecate pentru una sau mai multe infracţiuni de luare de mită
Preoţi şi epitropi, daţi pe mâna judecătorilor
Echipa de inculpaţi este încununată de preotul botoşănean Dumitru Horga, ce a fost trimis în judecată pentru iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă a unui astfel de grup dar şi pentru 21 infracţiuni de dare de mită.
Din rândul “civililor”, au mai fost trimişi în judecată de procurorii DNA suceveni Dumitru Daniel Sofronie, pentru iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă a unui astfel de grup, cumpărarea de influenţă şi două infracţiuni de dare de mită. Bogdan Iulian Horga şi Constantin Paul Ciornenschi vor fi judecaţi pentru infracţiunea de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat iarr Cornelia Grumeza a fost trimisă în judecată pentru dare de mită.
Cum a funcţionat reţeaua de contrabandă Ucraina – România, prin Vama Siret, cu binecuvântare preoţească
In rechizitoriul întocmit şi trimis către Tribunalul Suceava, pentru judecată, procurorii Serviciului Teritorial Suceava al DNA au arătat că în perioada 19.08.2008 – 03.03.2009, a fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, condus de inculpatul Horga Dumitru, preot in localitatea Cândeşti, judeţul Botoşani, din care mai făceau parte inculpatul Sofronie Dumitru Daniel, dascăl la parohia preotului Horga Dumitru, Ciornenchi Constantin Paul şi Horga Bogdan Iulian, fiul preotului Horga Dumitru, la care au aderat pe parcurs şi alte persoane, activitatea acestui grup fiind sprijinită de Nelu Fediuc, şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret la acea vreme.
“Grupul infracţional acţiona după regulile convenite între funcţionarii publici, care, urmărind realizarea unor foloase materiale cu evident caracter patrimonial, îşi încălcau atribuţiile de serviciu favorizând traficul de produse accizabile prin Vama Siret.
Persoanele ce tranzitau frontiera de stat reveneau în România cu importante cantităţi de ţigări, ce au fost revândute cu precădere unor distribuitori din municipiul şi judeţul Botoşani, dar şi în judeţul Suceava.
La fiecare intrare în ţară, membrii grupului dădeau lucrătorului poliţiei de frontieră care era de serviciu şi se ocupa de controlul documentelor suma de 50 lei, iar lucrătorului vamal care efectua controlul vamal pe sensul de intrare, suma de 100 lei.
Procurorii arată că fiecare transport s-a efectuat pe baza informaţiilor furnizate de Nelu Fediuc, în funcţie de planificarea în serviciu a lucrătorilor din Punctul de Trecere a Frontierei Siret.
Astfel, membrii grupului au introdus în România, cu sprijinul inculpatului Fediuc Nelu şi al persoanelor pe lângă care acesta intervenea (lucrători de poliţie de frontieră de serviciu în Punctul de trecere al frontierei Siret şi lucrători vamali din cadrul Biroul Vamal Siret), cantitatea de 296.240 pachete de ţigări de provenienţă ucrainiană, efectuând un număr de 61 treceri în 29 zile, prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, judeţul Suceava.
Potrivit comunicatului de presă, ca urmare a activităţii infracţionale, a fost creat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 1.581.302 lei.
În cauză a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile sau imobile aflate în proprietatea inculpaţilor, în solidar, până la concurenţa sumei de 1.581.302 lei. În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din parte SRI. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. (Neculai ROSCA)

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la fucția de primar al Sucevei și președinte al Consiliului Județean

Alianța Dreapta Unită (ADU) Suceava a lansat oficial, la o ceremonie care a avut loc …