Thursday , April 25 2024

Fostul şef al DPIR Suceava, Mircea Stoleriu, despăgubit de CEDO cu 10.000 de euro pentru condiţiile în care a stat în puşcărie

Fostul comisar sef Stoleriu, fos şef al DPIR Suceava, a făcut plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg în privinţa condiţiilor de detenţie pe care le-a avut după ce a fost condamnat definitiv, în mai 2004, la cinci ani de închisoare pentru corupţie. El a fost eliberat condiţionat în august 2006, dar a reclamat mai multe abuzuri printre care faptul că a stat în preajma unor deţinuţi fumători, dezvoltând în timp hipertensiune, că era persecutat de ceilalţi deţinuţi, dată fiind breasla din care provenea, că au fost perioade în care nu i s-a permis să părăsească celula pentru plimbarea zilnică, cea mai lungă interdicţie fiind de patru luni, şi că a fost obligat să apară încătuşat în public, inclusiv în faţa instanţei de judecată 

stoleru02
Mircea Stoleriu a fost comisar şef, ocupând funcţia de şef al Detaşamentului Poliţiei pentru Intervenţie Rapidă (DPIR) Suceava
 Fostul şef al Detaşamentului Poliţiei pentru Intervenţie Rapidă (DPIR) Suceava, Mircea Stoleriu, condamnat la închisoare pentru corupţie în 2004 şi eliberat condiţionat în 2006, urmează să primească 10.000 de euro de la statul român, pentru condiţiile de detenţie, potrivit unei decizii a CEDO.
Stoleriu a făcut plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg în privinţa condiţiilor de detenţie pe care le-a avut după ce a fost condamnat definitiv, în mai 2004, la cinci ani de închisoare.
El s-a plâns de faptul că a stat în preajma unor deţinuţi fumători, dezvoltând în timp hipertensiune, că era persecutat de ceilalţi deţinuţi, dată fiind breasla din care provenea, că au fost perioade în care nu i s-a permis să părăsească celula pentru plimbarea zilnică, cea mai lungă interdicţie fiind de patru luni, şi că a fost obligat să apară încătuşat în public, inclusiv în faţa instanţei de judecată.
De asemenea, dată fiind deteriorarea sănătăţii sale, Stoleriu a stat internat în spital, în mai 2005, fiind legat de pat, a mai arătat acesta, în plângerea la CEDO.
Curtea a decis că statul român a încălcat articolul 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, ce prevede interzicerea torturii şi tratamentelor inumane sau degradante, prin condiţiile de detenţie în care a stat Stoleriu şi prin faptul că acesta a fost legat de pat în timpul internării în spital.
Astfel, CEDO a decis ca reclamantului să îi fie plătită suma de 10.000 de euro, cu titlul de prejudiciu moral, de către statul român.
Decizia a fost luată, marţi, de o cameră inferioară a CEDO, oricare dintre părţi putând cere, în termen de trei luni, rejudecarea de către Marea Cameră.
Stoleriu a avut 15 procese pe rol la CEDO
„In momentul de faţă, am 15 procese pe rol la CEDO. Am deschis cate o actiune judecătorească pentru fiecare abuz pe care l-au facut impotriva mea şi am cerut o judecata dreapta, un proces corect si repunerea în drepturile anterioare datei de 25 martie 2003. Pentru cele 1.218 zile în care am stat în închisoare, am solicitat în total un milion de euro despăgubiri”, declara Mircea Stoleriu în 2006, la momentul eliberării sale din penitenciar. Fostul politist consideră că cercetarea şi judecarea lui au fost abuzive, făcându-se la ordinul fostilor şefi ai DNA, unde prim-procuror era botoţăneanul Ioan Amariei. Mai exact, in cele 15 acţiuni judecătoreşti, Mircea Stoleriu acuza faptul că interceptarile telefonice au fost ilegale şi abuzive şi că s-au facut timp de doi ani cu mandate ilegale, că arestarea a fost abuzivă, primul mandat fiind emis de un procuror, şi nu de un magistrat, şi că anchetatorii l-au privat de aparare în timpul cercetării.
“Pe toată perioada urmăririi penale, de 160 de zile, am stat izolat şi nu am avut dreptul să discut cu vreun apărător. Prin ordonanţa 172/P/2003, PNA Bihor a decis interzicerea vizitei, a convorbirilor telefonice, a corespondenţei şi a contactului cu apărătorii”, declară fostul poliţist.
Stoleriu mai acuză că a fost supus torturii în sistemul penitenciar. „Am fost ţinut într-o cabină de WC, timp de mai multe zile. Timp de 505 zile am fost ţinut în fum de tigara la Botoşani, Jilava, Tg. Mureş, fapt ce a declanşat un puseu de hipertensiune. In perioada 31 mai – 1 iunie 2005, am fost internat la Spitalul Judeţean Botoşani, unde am fost legat cu lanţuri la mijloc şi cu cătuşe la mâini şi picioare. Acest lucru nu se justifica, deoarece nu eram un criminal”, susţine fostul politist. De asemenea, Mircea Stoleriu acuza, în plângerile depuse la CEDO, că prelungirea mandatului de arestare a fost făcută în aceeaşi zi, de două ori, la Curtea de Apel Suceava şi Curtea de Apel Târgu Mureş. In plus, susţine că nu a avut parte de un proces echitabil şi i s-au respins toate probele în apărare, precum şi faptul că nu a funcţionat prezumţia de nevinovăţie.
O altă acuzaţie se referă la faptul că autorităţile nu au respectat legile şi au refuzat să îl pună în libertate după ce a executat jumătate din pedeapsă. Fostul politist a reclamat că valoarea cheltuielilor de judecată a fost foarte mare. “Au fixat cheltuieli de judecată de 125 de milioane de lei. Este o sumă enormă, pentru faptul că aş fi promis o uşă de 25 de euro la un funcţionar public”, declara Mircea Stoleriu, în 2006 pentru un ziarul “Evenimentul de Botoşani”.
Mai mult, fostul poliţist acuză ca nu i-a fost asigurata securitatea in penitenciar şi a fost discriminat, nefiind recompensat cu zile câstig pentru cele 11 luni în care a lucrat pe perioada de detenţie.
stoleru catuse
Una dintre reclamaţiile lui Stoleriu (stânga) se referă şi la faptul că a fost obligat să apară încătuşat în public, inclusiv în faţa instanţei de judecată

De ce a fost condamnat Stoleriu
Fostul şef al Detaşamentului Poliţiei pentru Intervenţie Rapidă Suceava, comisarul şef Mircea Stoleriu, a fost condamnat la cinci ani de închisoare în aprilie 2003. Iniţial, Stoleru fusese condamnat de magistraţii Curţii de Apel Târgu Mureş la o pedeapsă de trei ani de închisoare, dar aceasta a fost majorată cu doi ani, de catre Inalta Curte de Casaţie şi Justitie. Poliţistul a fost trimis în judecată de procurorii PNA pentru comiterea a şase infracţiuni de corupţie, iar pentru patru dintre acestea, judecătorii l-au găsit vinovat. Condamnarea de cinci ani de închisoare pronunţată împotriva comisarului şef Mircea Stoleriu, priveşte doua infracţiuni de trafic de influenţă. Judecătorii au ajuns la concluzia că ofiţerul a intervenit pe lângă doi şefi de instituţii din Suceava pentru rezolvarea unor probleme pe care le avea administratorul unei firme din localitatea Boroaia. In acelasi dosar, fostul şef al Detaşamentului Poliţiei pentru Intervenţie Rapidă a mai fost condamnat de magistrati, la pedepse mai mici de cinci ani, şi pentru alte trei infractiuni, respectiv primire de foloase necuvenite, fals intelectual şi favorizarea infractorului. Pentru alte două capete de acuzare, dare si luare de mită, poliţistul a fost găsit nevinovat şi judecătorii l-au achitat.
Intr-un interviu acordat unui ziar din Botoşani, în 2005, fostul poliţist sucevean acuza faptul ca problemele sale se trag de la fuga din ţara a omului de afaceri Severin Tcaciuc. Pentru că s-a ocupat de acest caz, în perioada în care omul de afaceri sucevean era încă în ţară, Mircea Stoleriu ar fi fost găsit ţap ispăţitor pentru dispariţia lui Tcaciuc. Deşi, până la urmă, nu a fost găsit vinovat în cazul Tcaciuc, totuşi, Mircea Stoleriu a ajuns după gratii, fiind condamnat pentru alte infracţiuni, pe care acesta a susţinut că nu le-a comis, afirmând tot timpul că poate demonstra acest lucru.
Comisarul şef Mircea Stoleriu, fost şef al Detaşamentului Poliţiei pentru Intervenţie Rapidă (DPIR) Suceava, a fost pus în libertate în 2006, pe data de 8 august, după ce a executat două treimi din pedeapsă. (O. S.)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …