Formarea unei echipe şi trierea dosarelor, priorităţile noului procuror şef al DNA Suceava

3/04/14 ora:9:38am

mihaela mihai - 2 [800x600] Mihaela Mihai va trebui să lucreze în formaţie restrânsă, pentru că de la jumătatea lunii acesteia şi procurorul Ionel Toma, după Constantin Martin şi Marius Rusu, părăseşte unitatea. Mihaela Mihai este optimistă şi crede că în scurtă vreme, după ce vor fi triate cele 140 de dosare aflate pe rol, activitatea va intra pe făgaşul cel bun

Procurorului Mihaela Mihai, proaspăt instalată în funcţia de şef al Serviciului Teritorial Suceava al Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu îi va fi uşor, după ce structura pe care o conduce a fost depopulată practic – fostul şef, Constantin Martin s-a întors la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, Marius Surdu s-a dus şi el la Parchetul de pe lângă Tribunal iar la jumătatea acestei luni, ultimul procuror “valid”, cu experienţă în domeniu, Ionel Toma, a decis să se întoarcă la vechiul loc de muncă, procuror de asemenea la Parchetul de pe lângă Tribunal. Procurorul şef Mihaela Mihai se poate baza în acest moment doar pe un procuror delegate de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, Simona Ghica, ce îi ţine locul, până la revenirea din concediu de maternitate a titularei Luminiţa Leonte.
Cu energie maximă, optimism, zâmbet pe buze şi pusă hotârât pe treabă, tânărul procuror care a condus până la sfârşitul lunii trecute, înainte să fie numită şef serviciu territorial DNA Suceava, a condus mai bine de un an şi jumătate, cu rezultate excelente Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani. Experienţa dobândită în peste zece ani de magistratură şi pofta de muncă o determină să privească cu optimism munca ce o aşteaptă.
“Am preluat această funcţie cu gândul să confirm aşteptările celor care au încredere în mine, să obţin rezultate bune pe linia luptei împotriva corupţiei şi să îmi fac, pur şi simplu, treaba. Prioritatea numărul unu este să-mi formez o echipă cu care să pot lucra pentru că este necesară eficientizarea luptei împotriva corupţiei nu numai la nivelul judeţelor Suceava şi Botoşani ci şi în întreaga ţară. Prioritatea numărul doi este finalizarea dosarelor vechi şi foarte vechi care sunt pe rolul insituţiei. Acolo unde pot fi emise rechizitorii aceste dosare vor fi cele dintâi analizate iar acolo unde anchetele sunt în curs de desfăşurare va trebui eficientiză munca în echipa formată din procuror şi poliţist judiciar, pentru a se ajunge la o finalitate. Imi doresc să am anchete cât mai multe care să fie finalizate cu dovedirea vinovăţiei celor cercetaţi, să valorific în modul cel mai eficient toate sesizările care vin de la structuri sau de la alte instituţii care ţin de competenţa DNA. Să mă ajute Dumnezeu să fiu sănătoasă şi să pot confirma aşteptările”, ne-a declarat procurorul şef, Mihaela Mihai.
Ea a mai arătat că în acest moment, procurorul Luminiţa Leonte este în concediu de maternitate, fiind delegată în locul ei Simona Ghica, procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, care va funcţiona pe judiciar până în luna iulie, când Luminiţa Leonte se va întoarce din concediu de maternitate şi în acest, procurorul şef al DNA Suceava consideră că pe linie judiciară acivitatea va fi asigurată. “Din păcate, de pe 14 aprilie domnul procuror Ionel Toma va pleca la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, dar consider că felul în care va funcţiona structura în perioada următoare îşi va dovedi eficienţa şi ca număr de personal. Pe lângă munca de conducere ce trebuie să o desfăşor, eu voi fi practic al doilea procuror pe anchetă.
Decizia de reducere de la trei la doi a procurorilor de la serviciile teritoriale DNA cum este cel de la Suceava a fost luată la nivel central” afirmă procurorul şef Mihaela Mihai.
“Mai avem în echipă lucrători de poliţie judiciară care sunt detaşaţi la DNA şi care lucrează cot la cot cu procurorul. Pe baza delegării, aceşti ofiţeri îşi pot face treaba pentru munca operativă. Voi analiza fiecare dosar în parte, dacă va fi cazul, voi propune ca unele dosare să fie preluate de DNA central, nu m-am gândit la acest lucru în mod special pentru că trebuie mai întâi să analizez fiecare din cele 140 de dosare aflate pe rolul Serviciului Teritorial, în parte. Va trebui făcută repede o muncă de triere, pentru că multe dintre acestea nu vor fi finalizate cu rechizitoriu, şi să ne canalizăm energia spre cele cu adevărat importante”, a mai spus procurorul şef al DNA Suceava.
Noul şef al structurii anticorupţie sucevene, care are în responsabilitate şi judeţul Botoşani are 38 de ani şi a urmat în intervalul 1995 –1999 cursurile Facultăţii de Drept a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. In perioada 2001 – 2003 a urmat cursurile Institutului Naţional de Magistratură. In perioada definitivatului a lucrat ca judecător la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani, după aceea a profesat un an, până în 2005, ca judecător la aceeaşi instanţă după care şi-a cerut transferul înapoi la Parchet. Din decembrie 2008 a promovat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani, lucrând de la început pe infracţiuni de corupţie. “Conform competenţei, am făcut muncă de teren, operaţiuni de flagrant, am finalizat dosare imteresante, sunt deci familiarizată cu munca de urmărire penală proprie”, spune tânăra procuror şef. In iulie 2012 a obţinut prin concurs funcţia de prim procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani, pe care a deţinut-o până la sfârşitul lunii martie a acestui an, când a fost numită şef al Serviciului Teritorial Suceava al DNA. (Neculai ROSCA)