Friday , April 19 2024

Forestfalt SA se cere în insolvenţă

hala forestfalt

Cândva cea mai importantă fabrică de prelucrare a lemnului din Fălticeni, cu peste 1.200 de angajaţi, nu a funcţionat deloc în acest an. Forestfalt are de restituit peste 8 miliarde de lei vechi, bani europeni, ce au fost folosiţi pentru o investiţie distrusă într-un incendiu.  APDRP – gestionarul fondurilor europene – va avea mari dificultăţi la recuperarea banilor, fiindcă fosta întreprindere ce altădată se întindea pe hectare întregi cu spaţiile de producţie aferente, mai are în proprietate un ar de pământ şi trei remorci dormitor evaluate la cinci milioane de lei vechi fiecare 

 
 
In anul 2000, Forestfalt SA Fălticeni avea 1000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 130 de miliarde de lei vechi. In anul 2013, societatea comercială altcândva etalon pentru industria fălticeneană nu are niciun angajat iar cifra de afaceri a fost 0 în acest an, pentru că nu s-a desfăşurat niciun fel de activitate. Are în schimb datorii de peste 9 miliarde de lei vechi pe care nu le mai poate achita şi ca urmare administratorul firmei, Floarea Elena Arion a cerut Tribunalului Suceava deschiderea procedurii simplificate a insolvenţei, solicitare depusă la începutul acestei luni. In cerere se arată că societatea comercială care are ca obiect principal de activitate exploatarea forestieră se confruntă cu insuficienţa fondurilor băneşti pentru plata creanţelor certe, lichide şi exigibile de mai mult de 90 de zile. Fondurile băneşti disponibile sunt de doar 5000 de lei – 50 de milioane de lei vechi în vreme ce datoriile exigibile însumează 906.542 lei – 9,06 miliarde de lei vechi. Conform unui audit solicitat de societate, care confirmă datoriile mai sus amintite şi pierderi de 9,34 miliarde de lei vechi, aceasta nu dispune de potenţial economic pentru continuarea activităţii.
Afirmaţia este evidentă, dacă mai adăugăm faptul că SC Forestfalt SA Fălticeni, altcândva purtătorul de stindard al industriei lemnului din zonă mai deţine, ca bunuri, un teren în suprafaţă de 106 metri pătraţi, evaluat la 90 de milioane de lei vechi şi trei remorci – dormitor a câte 5 milioane de lei vechi fiecare. Nu se ştie cum se vor îndestul creditorii din valorificare acestor bunuri, dacă instanţa va decide deschiderea procedurii insolvenţei.
Cea mai mare datorie a societăţii, de 8,45 miliarde de lei vechi este către APDRP – fostul program SAPARD, conform unei liste cu creditorii anexată la cererea de deschidere a insolvenţei. In comparaţie cu acest debit, celelalte sunt practic neînsemnate – 118 milioane de lei vechi la E.on, 70 de milioane de lei vechi către patronul Constantin Arion, 191 de milioane de lei vechi către Forestfalt Service SRL, 95 de milioane de lei vechi amenzi la CNADR, etc.
Forestfalt SA a murit, trăiască Forestfalt Service SRL
SC Forestfalt SA Fălticeni a fost înregistrată ca societate comercială în anul 1993. Avea în anii de glorie chiar şi 1200 de angajaţi, efectua exploatări forestiere de anvergură şi deţinea o fabrică de cherestea întinsă pe hectare întregi. Cert este că în anul 2000, societatea avea 1000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 130 de miliarde de lei vechi.In 2013, cum am spus, societatea nu a mai desfăşurat niciun fel de activitate, nu mai avea niciun angajat, cifra de afaceri fiind 0.
Cu acelaşi obiect de activitate şi cu aceiaşi acţionari s-a născut însă, în anul 2008, SC Forestfalt Service SRL, la aceeaşi adresă de pe strada Dimitrie Leonida nr. 28 din Fălticeni. De la 0 angajaţi în 2008, societatea a ajuns la peste 100 în momentul de faţă. Cifra de afaceri a firmei a crescut de la 0 îm 2008, la 112 miliarde de lei vechi în 2012
Este vizibilă deci mutarea atenţiei patronilor de pe o firmă pe cealaltă în ultimii ani.
forestfalt 1
Banii europeni ce trebuie restituţi, topiţi într-un incendiu din vara anului 2011
In urmă cu patru ani, Forestfalt SA Fălticeni a beneficiat de o finanţare europeană prin APDRP – fostul program SAPARD – pentru achiziţionarea unei linii performante de debitare a cherestelei. Utilajele au fost aduse din străinătate şi au fost puse la treabă. După puţină vreme însă, în luna iunie a anului 2011, hala de producţie nouă a luat foc din cauza unui scurtcircuit la instalaţia electrică, fiind distrusă în totalitate linia de debitare a cherestelei, trei motostivuitoare, alte dotări din incintă, hala ca atare precum şi 300 de metri cubi de cherestea. In total, pagubele au fost estimate atunci la 15 miliarde de lei vechi. Suma include şi investiţiile de peste 8 miliarde de lei vechi realizate cu bani europeni. La acea vreme, patronul Constantin Arion era optimist spunând că până în toamnă va reconstui totul, de la zero: “Bine că nu a fost nicio victimă. Ce s-a distrus vom reconstrui până în toamnă dar o viaţă omenească nu o poate înlocui nimeni. Hala şi utilajele sunt asigurate iar cauza producerii incendiului nu are legătură cu o culpă a lucrătorilor” spunea atunci Arion, care a arătat că era o instalaţie nouă, poate cea mai frumoasă din Moldova, dată în funcţiune doar de doi ani.

forestfalt 2
In luna iunie a anului 2011, hala de producţie realizată cu bani europeni a luat foc din cauza unui scurtcircuit la instalaţia electrică
In incendiu, cum am spus, s-au făcut scrum şi banii europeni. Patronii de la Forestfalt trebuiau să respecte procedurile impuse de contractul de finanţare în astfel de situaţii, dacă investiţia era asigurată, ar fi trebuit, aşa cum Constantin Arion a şi promis la acea vreme, să o refacă din banii din asigurare. Nu s-a făcut nimic de acest gen iar la începutul acestui an, au venit inspectori de la APDRP care, constatând că din investiţia făcută nu a mai rămas nimic, au decis rezilierea contractului, obligând firma Forestfalt SA să dea banii europeni înapoi. Numai că, din toată averea Forestfalt SA a mai rămas un ar de teren şi trei remorci dormitor, din valorificarea cărora nu s-ar putea obţine mai nimic. Rămâne de văzut care vor fi următorii paşi pe care îi va face principalul creditor – APDRP – gestionar de bani europeni, dacă instanţa va decide deschiderea procedurii insolvenţei la Forestfalt SA Fălticeni.(Neculai ROSCA)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …