Friday , March 29 2024

Focar de scarlatină la grădinița ABC din Suceava

Cinci copii au ajuns la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Suceava. Inspectorii DSP au recoltat 26 de exudate faringiene de la colegii de grupă

copil spital [800x600]

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Suceava sunt în alertă de când la Grădinița cu Program Prelungit ABC din municipiul Suceava a fost declarat focar de scarlatină. Aici au fost până în prezent diagnosticați cinci preșcolari, dar în oraș au mai fost înregistrate și alte cazuri sporadice, diagnosticate de medicii de familie. Acești cinci copii de la Grădinița ABC au ajuns la secția de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Suceava, unde au fost luați în evidență de către medicii specialiști și li s-a prescris tratament de specialitate. Inspectorii sanitari au recoltat 26 de exudate faringiene de la grupa de preșcolari unde au fost identificate cele cinci cazuri, iar dacă vor mai apărea și alte cazuri în alte grupe de preșcolari, se vor extinde și recoltările de exudate faringiene.
Rezultatele exudatelor faringiene recoltate au arătat că pe lângă copiii bolnavi, mai sunt și elevi sănătoși din punct de vedere clinic, dar purtători ai acestui microb. Toți acești copii sunt sub tratament cu antibiotice și monitorizați de către personal medical specializat. “Spitalizarea este obligatorie pentru o perioadă de cel puțin șapte zile. Se acceptă tratamentul la domiciliu doar cu avizul medicului epidemiolog, dacă minorul are o încăpere separată, iar în casă nu mai sunt alți copii care ar risca să se îmbolnăvească”, explică reprezentanții DSP. Măsurile care se iau în astfel de situații pentru limitarea numărului de îmbolnăviri constau în recoltarea de la toți colegii de clasă ai copiilor bolnavi, precum și de la contacții familiali, de exudate faringiene. Totodată, în colectivitățile frecventate de copiii cu scarlatină se face dezinfecție. Aceasta nu se efectuează doar în spații, ci și în cazul obiectelor posibil contaminate, inclusiv jucăriile. Scarlatina este o boală frecventă, mai ales la copiii școlari și de grădiniță. Este produsă de streptococul hemolitic, microbul găsindu-se în nasul și în gâtul bolnavilor de scarlatină, al convalescenților netratați cu penicilină, al bolnavilor cu angine streptococice și al purtătorilor sănătoși. De cele mai multe ori boala se ia direct de la un copil bolnav sau un purtător sănătos și poate declanșa o epidemie ce poate cuprinde o mare parte din membrii unei colectivități. De aceea, orice bolnav de scarlatină se izolează la domiciliu, dacă sunt condiții corespunzătoare, sau se internează într-o secție de boli contagioase. La nivelul județului Suceava, aproximativ 100 de copii sunt diagnosticați anual cu scarlatină, de la începutul acestui an fiind însă deja 70 de cazuri înregistrate, numărul fiind foarte mare dacă facem referire la faptul că pe tot parcursul anului trecut au fost înregistrate 109 cazuri de scarlatină, iar acum avem 70 de copii diagnosticați cu această infecție doar în primele cinci luni ale acestui an. In realitate, însă, numărul copiilor bolnavi este mai mare, dar nu toțI sunt luați în evidențele oficiale. Si asta, pentru că, de obicei, pediatrii și medicii infecționiști diagnostichează cazurile și le izolează la domiciliu, deși ar trebui să le trateze în spital. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …