Saturday , April 20 2024

Firma care a “consultat” Suceava la mari proiecte cu fonduri europene, pe mâna DNA

 bani multi [800x600]

Avensa Consulting SRL este cercetată pentru afaceri cu primăria Iaşi, cu ministerul Transporturilor dar şi pentru alte operaţiuni desfăşurate ca partener recomandat de agenţiile de dezvoltare, din care a încasat bani grei, drept consultant. Percepută ca firmă apropiată PDL, Avensa Consulting a încasat în Suceava 118.000 de lei pentru strategia de dezvoltare a zonei metropolitane pentru perioada 2014-2020 u de asemenea, e de pomină faptul că AVENSA a primit 1,12 milioane de lei pentru realizarea Planului Integrat de Dezvoltare Urbană al municipiului Suceava, plan prezentat acum câţiva ani consilierilor suceveni în cinci minute, pe o mapă cu zece foi. Avensa a mai “oferit”, pe bani foarte mulţi, consultanţă sucevenilor în proiectul parcărilor subterane, a reţelei de camere video amplasate pe străzi precum şi în alte proiecte cu bani europeni

Ce mică e lumea, constată românii când dau nas în nas, consăteni fiind, unul cu altul pe străzile marilor capitale europene. Porniţi pe drumuri diferite, ajung să se întâlnească, să se salute, să se invite la un schnapps şi să-şi aducă aminte de lucrurile de acasă. Ce mică e lumea politică, constată acum presa regională, după ce, adunând informaţia una câte una, prezentată în ziarele din judeţele din Moldova şi Ardeal de-a lungul anilor, trag o concluzie referitoare la modul în care firma Avensa Consulting din Iaşi, specialistă în extragere de bani europeni din proiectele administraţiilor publice locale a trăit la fel de bine şi pe vremea huliţilor pedelişti şi pe vremea lăudaţilor uselişti, încasând sume grase din banii publici ca răsplată pentru eforturi minime. Acum, afacerile Avensa, inclusiv cele de la Suceava, sunt cercetate de DNA.
Ieri s-a desfăşurat în Suceava, şedinţa reprezentanţilor comunităţilor locale ce fac parte din Asocierea de tip Zonă Metropolitană Suceava. Este vorba despre primari sau, în cel mai rău caz, viceprimari ai celor 14 localităţi care au în total peste 200.000 de locuitori: Suceava, Salcea, Bosanci, Adâncata, Ipoteşti, Mitocu Dragomirnei, Moara, Pătrăuţi, Vereşti, Siminicea, Stroieşti, Dumbrăveni, Udeşti şi Hânţeşti. Fără a discuta despre conţinutul subiectelor de pe ordinea de zi, reamintim sucevenilor ce fac sau nu parte din Zona Metropolitană că, din bani publici, în anul 2011, au fost plătiţi 118.000 de lei pentru strategia de dezvoltare a zonei metropolitane pentru perioada 2014-2020 şi aceeaşi firmă a mai încasat 1,12 milioane de lei pentru realizarea Planului Integrat de Dezvoltare Urbană al municipiului Suceava.
In luna august a anului 2007, Obiectiv de Suceava arăta că o firmă de consultanţă din judetul Iaşi a tocat 270.000 de euro din bani publici pentru o mapă de zece foi şi o prezentare de cinci minute. Cu aceşti bani, 11,2 miliarde de lei vechi, firma Avensa Consulting SRL urma să realizeze un Plan Integrat de Dezvoltare Urbană al municipiului Suceava (PID), în care să fie formulate soluţii concrete pentru dezvoltarea şi consolidarea Sucevei ca centru economic şi turistic. Se arăta atunci că reprezentanţii Avensa i-au convocat pe consilierii locali ai municipiului Suceava la o intâlnire în sala de sedinţe a Consiliului Local, pentru a le prezenta solutiile pe care le propun pentru dezvoltarea oraşului. Firma de consultanţă a reuşit să adune la şedinţa doar patru consilieri locali şi pe cei doi viceprimari de la acea vreme, Viorel Seredenciuc şi Lucian Harşovschi. Oana Moraru si Florentina Macovei, cele două reprezentante al Avensa Consulting SRL, au susţinut o prezentare de cinci minute în care au afişat câteva hărţi şi au vorbit despre ce se va realiza în Suceava cu banii alocaţi prin desemnarea municipiului reşedinţă de judeţ ca pol de dezvoltare urbană. De asemenea, AVENSA ne-a mai “consultat” la realizarea parcărilor subterane şi modernizarea zonei centrale, la realizarea sistemului de supraveghere prin camere video şi la alte proiecte europene derulate în judeţul Suceava
Afacerea de consultanţă Avensa Consultig, punct de plecare a investigaţiei DNA la Primăria Iaşi
Firma Avensa Consulting din Iaşi este cea de la care a pornit verificarea DNA pe proiectele europene ale Primăriei din judeţul vecin – Iaşi. Experienţa ieşeană dar şi cea din alte judeţe ale ţării îl recomandă pe directorul Avensa Consultig, Ionuţ Nechita, ca un jucător de primă mână pe piaţa consultanţilor din ţară. Potrivit colegilor de la Ziarul de Iaşi, Ionuţ Nechita, are un profil surprinzător. El figurează ca mason şi ca un împătimit al luptelor marţiale vietnameze, iar societatea pe care o conduce are la activ zeci de contracte de consultanţă şi de management cu primării şi consilii judeţene din toate colţurile ţării. Avensa Consulting a oferit astfel de servicii şi Ministerului Dezvoltării, care a selectat-o pentru a evalua toate proiectele depuse de primării în vederea accesării fondurilor europene. Contractul a fost atribuit în martie 2011, printr-o licitaţie organizată de minister. Avensa Consulting, în asociere cu firmele Boştină & Associates Financial Consulting SRL, precum şi Ove Arup& Partners International Ltd., a prestat servicii de evaluare tehnică şi financiară pentru toate cererile de finanţare depuse pentru Axele Prioritare 1-5 din cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013. În această categorie intră inclusiv proiectele primăriei Iaşi care sunt acum vizate de verificările DNA Bucureşti, cele de la Suceava, dar şi cele ale Ministerului Transporturilor unde s-a stabilit că a existat o colaborare cu Avensa Consulting. Firma, în asociere cu alte trei companii a obţinut un contract generos, de 6,5 milioane de lei, în 2012, pentru a oferi consultanţă pe Programul Operaţional Sectorial-Transporturi.
„Obiectivul specific al proiectului îl constituie eficientizarea managementului de program al Autorităţii de Management pentru POS-T, prin acordarea de asistenţă tehnică şi consultanţă necesară pentru managementul, monitorizarea, implementarea şi controlul POS-T”, au explicat acum doi ani şefii din cadrul Ministerului Transporturilor. Conform datelor de la Ministerul Fondurilor Europene, bugetul total al POS-T pentru perioada de programare 2007-2013 este de aproximativ 5,3 miliarde de euro, din care 4,7 miliarde de euro reprezintă contribuţia financiară din partea comunităţii. În cazul POR, bugetul total alocat este de aproximativ 4,4 miliarde de euro, din care finanţarea UE este de 84%.
După consultanţa oferită celor două ministere, firma din Iaşi s-a îndreptat spre primăriile care aveau nevoie de astfel de servicii pe fiecare proiect în parte care fusese declarat finanţabil, tot prin asistenţa tehnică a Avensa Consulting.
Nume grele din PDL, în sfera de influenţă a “masonului” Ionuţ Nechita
Portofoliul companiei Avensa Consulting este foarte stufos şi predomină contractele de consultanţă pentru întocmirea planurilor integrate de dezvoltare urbană pentru zeci de primării. Cert este că societatea din Iaşi a oferit consultanţă pentru realizarea portofoliilor de proiecte pentru accesarea finanţărilor europene în special pe programul POR începând cu anul 2009. Astfel de servicii au fost contractate pentru Buzău contra sumei de 1,15 milioane de lei, pentru Vaslui – 700.000 de lei, pentru Botoşani – 770.000 de lei sau pentru Paşcani – 500.000 de lei. Aşa cum am mai spus, în judeţul Suceava, Avensa Consulting a câştigat 118.000 de lei pentru strategia de dezvoltare a zonei metropolitane pentru perioada 2014-2020 şi a mai încasat 1,12 milioane de lei pentru realizarea Planului Integrat de Dezvoltare Urbană al municipiului Suceava.
Aceeaşi firmă a întocmit documentaţia pentru Planul integrat de dezvoltare pentru Piatra Neamţ. Predominante în portofoliul companiei sunt şi consultanţele pe proiectele care vizează creşterea siguranţei în diverse oraşe, precum Suceava, Vaslui şi Buzău, Paşcani, Moineşti, Moreni, Botoşani, Medgidia, dar şi pe proiecte de infrastructură. Firma Avensa Consulting oferă şi servicii de publicitate pe proiecte europene. Consiliul Judeţean Alba a contractat servicii de publicitate de 641.000 de lei pentru promovarea sistemului de management integrat al deşeurilor.
Acelaşi tip de proiect i-a adus firmei peste 1,4 milioane de lei de la Consiliul Judeţean Hunedoara care a contractat asistenţa tehnică în managementul deşeurilor. Primăria Arad a atribuit tot firmei Avensa Consulting studiul de fezabilitate privind reabilitarea reţelei de distribuţie şi transport a energiei termice în Arad, firma oferind la licitaţie un preţ de aproape trei ori mai mic decât estimarea. Firma a fost trimisă deseori în sfera de influenţă a PDL. Vicepreşedintele PNL Cluj-Napoca declara anul trecut că Avensa Consulting face parte din „camarila PDL” şi ar fi deţinută de către o rudă a lui Gheorghe Flutur. Declaraţia a fost preluată de presa locală din Cluj, după ce Avensa Consulting câştigase un contract de 98.000 de lei pentru realizarea documentaţiei care va sta la baza parkingului Haşdeu.
Pe de altă parte, Ionuţ Nechita a declarat pentru presa ieşenă că a aflat din presă de ancheta DNA. “Nu îmi explic şi nu am nicio idee ce anume a generat această anchetă. Ce făcea fima noastră? Păi, se ocupa de scrierea proiectelor şi de gestionarea lor din perspectiva procedurilor de plată şi rambursare, a instrumentelor şi mecanismelor financiare ale Uniunii Europene. Din ce îmi amintesc acum avem 4-5 proiecte la Primăria Iaşi, din câteva zeci încheiate în aceşti ani, nu cred că-s aşa de multe”, a declarat Ionuţ Nechita, manager la Avensa Consulting, pentru presa ieşeană.
Legături periculoase ale firmei ieşene de la care a plecat dosarul de la DNA
Asociatul firmei Avensa Consulting la licitaţia din 2011 de la Ministerul Dezvoltării a fost o firmă cunoscută la nivel naţional, atât pentru anvergura sa, cât şi ca urmare a renumelui, mai mult negativ, al fondatorului ei: Boştină & Associates Financial Consulting SRL, patronată atunci de controversatul Doru Boştină. Firma Boştină&Associates este una dintre cele trei entităţi economice prin intermediul cărora controversatul avocat Doru Boştină, în acest moment judecat alături de mai notoriul Gruia Stoica, a făcut afaceri cu statul în ultimii ani. DNA a început recent urmărirea penală pe numele avocatului, acesta fiind acuzat de trafic de influenţă în dosarul patronului Grupului Feroviar Roman SA, Gruia Stoica, cel care a fost la un pas de a prelua CFR Marfă. Conform procurorilor, Gruia Stoica i-ar fi oferit 3 milioane de euro lui Doru Boştină pentru a obţine informaţii confidenţiale care să-i permită să câştige un contract de transport cu statul în valoare de 100 de milioane de euro, concurentul său în cadrul licitataţiei fiind CFR Marfă. Controversatul Doru Boştină este avocat în Baroul Ilfov. Acesta a fost mai întâi exclus din profesia de avocat de către Uniunea Barourilor din România, după ce a fost condamnat definitiv la trei luni de închisoare cu suspendare pentru fals în înscrisuri şi uz de fals. Ulterior, Doru Boştină a fost reprimit în profesia de avocat în cadrul Baroului Ilfov câteva zile mai tâziu după exludere, ca urmare a unei cereri de mutare pe care o făcuse avocatul. Societatea comercială Boştină & Associates Financial Consulting a avut numeroase contracte în special pe asistenţă tehnică, consultanţă şi management. Firma a oferit asistenţă tehnică Ministerului Economiei, pentru evaluarea proiectelor pe axa 1. Aceeaşi firmă a fost selectată de Ministerul Muncii tot pentru consultanţă pe unul dintre proiectele derulate prin programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). În plus, Boştină & Associates Financial Consulting a fost selectată de Ministerul Finanţelor Publice, prin Autoritatea Naţională a Vămilor, să acorde servicii de consultanţă pentru elaborarea unui „Studiu de fezabilitate pentru întărirea activităţii de supraveghere şi control vamal efectuat de echipele mobile”. Fiecare dintre contractele de consultanţă încheiate cu ministerele au avut valori de peste un milion de lei, fără TVA. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Bucură-te de „Egg-straordinary Easter”, la Iulius Mall Suceava!

Poți câștiga un voucher de 1.000 de euro la ABAU – metal decor –, un …

One comment

  1. cam multi angajati ……credem noi platitorii de taxe si impozite hai pa
    ?