Tuesday , April 23 2024

Finanţare europeană de aproape 3,7 milioane de euro pentru restaurarea Mănăstirii Putna şi a Bisericii Turnu Roşu

Nechifor, 18 dec 2013

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că o decizie în acest sens s-a luat la nivelul conducerii Regiunii de Dezvoltare Nord – Est, iar semnarea contractelor de finanţare va avea loc în primele luni din 2014, deoarece există o presiune cu privire la finalizarea lucrărilor până la finele anului 2014

Autorităţile judeţene din Suceava au obţinut o finanţare europeană de 2,6 milioane de euro pentru lucrări de restaurare şi modernizare a Mănăstirii Putna, în timp ce o finanţare de un milion de euro va fi alocată Bisericii „Sfântul Simion” din Suceava, ctitorită între 1600 şi 1606. „In felul acesta ne adresăm unei zone importante, zona de mănăstiri şi de biserici şi, în felul acesta, se realocă din economiile realizate la proiectele din alţi ani fonduri pentru a realiza obiective majore: Putna şi Turnu Roşu. Amândouă sunt importante, amândouă sunt monumente simbol şi dacă ne referim la gravitatea unor situaţii putem spune că la Turnul Clopotniţă chiar erau necesare accesate investiţii şi cred că nu e puţin, în aşa fel încât acest monument să fie pus în valoare”, a declarat Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava.
El a explicat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că în scopul asigurării unui grad cât mai ridicat de absorbţie a fondurilor europene aferente Programului Operaţional Regional (POR) 2007 – 2013, Consiliul pentru Dezvoltare Regională (CDR) Nord – Est a realocat o sumă de 6,3 milioane de euro de pe măsura de intervenţie „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterii calităţii serviciilor turistice” pe măsura „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea sau modernizarea infrastructurilor conexe” în vederea finanţării unor proiecte aflate pe lista de rezervă. El a precizat că astfel vor fi finanţate patru proiecte – două în judeţul Bacău şi două în judeţul Suceava.
Potrivit lui Cătălin Nechifor, se vor finanţa cu 2,619 milioane de euro lucrări de restaurare, modernizare şi conservare a patrimoniului cultural naţional de la Mănăstirii Putna şi „lucrări la infrastructura conexă”. Mănăstirea Putna este prima ctitorie a voievodului Stefan cel Mare şi locul unde se află mormântul domnitorului. Construcţia mănăstirii a fost finalizată în 1481, aceasta fiind prevăzută şi cu incintă fortificată.
De asemenea, în urma acestei realocări va fi finanţată cu suma de 1,064 de milioane de euro consolidarea, reabilitarea şi protejarea monumentelor de secol XVI şi XVII „Turnul Clopotniţă”, cunoscut şi ca Turnul Roşu şi Biserica „Sfântul Simion” din Suceava. Actuala biserică datează de la începutul secolului al XVII-lea (1600 – 1606), fiind ctitorită de armeanul Sima (Simion) în timpul domnitorului Ieremia Movilă, iar Turnul clopotniţă a fost construit în anul 1606 din cărămidă, culoarea cărămizii străbătând tencuiala şi dându-i o culoare roşiatică, de unde vine denumirea de Turnul Roşu.
Din cauza degradării grave a structurii de rezistenţă, biserica nu a mai fost folosită timp de aproximativ 50 de ani, între 1945 şi 1995, iar pentru a se evita prăbuşirea, în anul 1995, printr-un protocol, Arhiepiscopia Bisericii Armene din România, menţinând dreptul de proprietate, a încredinţat acest locaş de cult şi turnul clopotniţă spre consolidare, restaurare şi folosinţă Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. In baza protocolului asumat, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor gestionează în continuare lucrările de consolidare – restaurare la turnul clopotniţă şi de amenajare a incintei.

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …