Factura Primăriei Suceava pentru iluminatul public a scăzut de 3,5 ori după montarea de becuri tip LED

9/11/18 ora:8:50am

Dacă în luna octombrie 2016 s-a achitat suma de 257.442 de lei pentru iluminatul public, în octombrie 2018 valoarea consumului a fost de doar 72.621 de lei. «S-au schimbat 4.311 corpuri de iluminat, s-au montat 38 de dispozitive zonale și s-a amenajat sistemul de tele-gestiune», a explicat primarul Ion Lungu. El a precizat că Suceava este primul municipiu din țară care are în proprietate un sistem smart de iluminat realizat pe fonduri nerambursabile 

 

Primăria Suceava a plătit facturi la energia electrică de mai bine de trei ori mai scăzute față de acum doi ani. Asta după implementarea proiectului pe fonduri elvețiene nerambursabile de ­mo­dernizare a iluminatului stradal – „Management modern și eficient al iluminatului public”. Astfel, dacă în luna octombrie 2016 s-a achitat suma de 257.442 de lei, în octombrie 2018 ­va­loarea consumului a fost de doar 72.621 de lei. „Lucrul cel mai important este că, într-un an de zile, s-a redus de 3,5 ori factura la energia electrică”, a declarat primarul Ion Lungu.

De asemenea, el a mai declarat că investițiile au avut o valoare sub 3 ­mi­lioane de euro, respectiv 13,19 milioane de lei. „S-au schimbat 4.311 corpuri de iluminat, s-au montat 38 de dispozitive zonale și s-a amenajat sistemul de tele-gestiune. Acesta este cel de-al doilea proiect de reabilitare cu finanțare ­ne­rambursabilă a iluminatului public”, a mai spus primarul de Suceava. El a precizat că Suceava este primul municipiu din țară care are în proprietate un sistem smart de iluminat realizat pe fonduri ­ne­rambursabile. Totodată, edilul speră ca aceste eforturi ale municipalității sucevene să fie răsplătite la Gala premiilor de excelență a Asociației Municipiilor din România.

Reamintim că modernizarea sistemului de iluminat public de pe artera principală a Sucevei (de la ieșirea spre Botoșani la ieșirea spre Fălticeni) s-a realizat în urmă cu câțiva ani, cu finanțare europeană prin Programul Operațional Regional POR 2007 – 2013. Moder­nizarea celorlalte părți din rețeaua de iluminat public (primarul Ion Lungu a precizat că este posibil ca pe străzile nou apărute în cartierele ridicate după 1990 să nu fi fost prevăzute astfel de lucrări) s-a făcut în cadrul Programului de Cooperare Elvețiano-Român, proiectul demarând în mai 2016, când a fost desemnat câștigătorul licitației de execuție: asocierea de firme Flash Lighting Services & Loial Impex Suceava.

Valoarea estimată a contractului  a fost de 20,36 de milioane de lei fără TVA, însă cea contractată este de 13,19 de milioane de  lei fără TVA. Durata de realizare a fost stabilită la 14 luni, fiind prevăzute lucrări de demontare a vechilor corpuri de iluminat; montarea celor noi; înlocuirea și montarea de cutii de conexiune pe stâlpii de iluminat; înlocuirea cablurilor; achiziționarea și montarea sistemului de tele-gestiune.

Economiile rezultate în urma licitației au fost „canalizate” spre alte lucrări precum dotarea de școli, grădinițe, licee și clădiri ale municipalității cu corpuri de iluminat tip LED, montarea de aparate de iluminat tip LED la Patinoar și în cartierele nou-construite, amplasarea de panouri fotovoltaice și corpuri de iluminat tip LED în parcuri precum „Simion Florea Marian”, „Central”, „Areni” și  „Burdujeni”. (D.P.)

1 Comentariu pe acest subiect. Spune-ti parerea!

  1. corina 09/11/2018 la ora 9:18 -

    Sunt o multime de stilpisori de iluminat printre blocuri dar care nu sunt functionali. Au venit baietii de la Loial au pus ”capul” ala destept in varful stalpului si gata. Banii i-au incasat dar lumina tot nu e. Treaba facuta de mantuiala in dulcele stil smecheresc al romanasilor care stiu sa se invarta. S-au construit o gramada de cascarabete si blocsoare prin tot felul de inginerii girate de Primarie. Oriunde era putin spatiu printre blocuri hop si ”investitorii” . Cu aceasta ocazie s-au distrus ramificatiile care alimentau acei stalpi. Astia de la Loial vin, verifica si pleaca. Chestia ramane ”cum am stabelit” adica e bezna de bezna si risti sa-ti rupi gatul. Pe strazile principale din cartiere sunt niste ”chiorete” de becuri care te duc cu gandul ca esti intr-o salina , o pestera .