Thursday , March 28 2024

Fabrica de Bere Solca, când monument, când fier vechi, după interesele patronului Plămadă

Pentru proprietarul Arcadie Plămadă, Fabrica de Bere Solca a fost, înainte de intrarea în faliment, monument istoric când cerea scutiri de impozite la Primărie şi morman de fiare vechi, când o tăia cu autogenul şi o vindea pe bucăţi şi o trimitea la topit. Curtea de Apel Suceava a reluat cu probe noi, procesul de distrugere în care afaceristul rădăuţean a fost achitat în primă instanţă de judecătorii din oraşul de baştină, în urma unei expertize favorabile depuse la dosar de un concitadin

fabrica de bere solca [800x600]


Pe data de 10 noiembrie a.c. se va judeca primul termen în apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Suceava împotriva hotărârii luate de Judecătoria Rădăuţi în favoarea afaceristului local Arcadie Plămadă şi a părţii responsabile civilmente Gheorghiţă Filaret Muscă, un aghiotant al lui Arcadie Plămadă pus administrator la fabrica de bere din Solca, în dosarul de distrugere judecat mai mulţi ani de instanţa rădăuţeană şi soldat în primăvară cu achitarea celor consideraţi vinovaţi de către judecătorii rădăuţeni. De menţionat că doar Parchetul şi Direcţia de Cultură a formulat apel la instanţa superioară, primăria oraşului, de exemplu, poziţionându-se deoparte de conflict, aceasta fiind doar citată ca “intimat parte vătămată”. In dosar, ca parte responsabilă civilmente mai este citată în calitate de intimat şi societatea Bere Company Solca Fondat 1810 SRL, care a intrat deja în faliment. De ce primăria din Solca nu s-a implicat activ în acest proces de notorietate, constituie o întrebare la care nu s-a putut da decât de curând răspunsul. Lucrurile se leagă în aceste zile, după ce s-a descoperit că o expertiză prezentată instanţei realizată de un expert rădăuţean a scos în evidenţă faptul că în contractul de vânzare cumpărare prin care Bere Company Solca Fondat 1810 a devenit proprietara fabricii din Solca nu figurează niciun activ ca făcând parte din patrimoniu. Ori acum s-a aflat că Arcadie Plămadă s-a eschivat de la plata impozitelor şi taxelor către primărie pentru imobilele ce intraseră în proprietatea lui din patrimoniul bicentenarei fabrici de bere din Solca explicând chiar, cu argumente din legislaţia în domeniu, faptul că bunurile ce le cumpărase sunt din ca-tegoria celor de patrimoniu şi ca urmare sunt scutite de la plata acestor impozite şi taxe. Precum se ştie, în cele din urmă primăria Solca a revenit la viaţă şi a cerut la o altă instanţă, insolvenţa SC Bere Company Solca Fondat 1810, transformată ulterior în faliment. Cel mai probabil, nu din proprie iniţiativă ci presată de inspectorii Curţii de Conturi. Asupra acestui subiect vom reveni cu date concrete extrase din dosarul depus la Curtea de Apel Suceava, cu numărul 6717/285/2011, ce are ca termen, cum am spus, 10 noiembrie a.c..
O primă hotărâre favorabilă lui Plămadă, pe cale să fie întoarsă în apel
Am arătat în luna mai a acestui an că Judecătoria Rădăuţi a decis achitarea patronului Arcadie Plămadă în procesul penal iniţiat de Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu în care acesta a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, în luna noiembrie a anului 2011, pentru săvârşirea infracţiunilor de distrugere, degradarea unui monument istoric, executarea fără autorizaţie de lucrări în perimetrul unui monument istoric şi pentru efectuarea de săpături neautorizate în zona de protecţie a unui monument istoric. Prin minuta trimisă Direcţiei Judeţene pentru Cultură Suceava de Judecătoria Rădăuţi, se arată că în baza articolelor din codul de procedură penală utilizate în astfel de cauze, instanţa achită pe inculpatul Plămadă Arcadie, administrator al SC Obcina SA, pentru săvârşirea infracţiunilor enumerate în plângerea formulată de procurorii rădăuţeni. Instanţa de la Rădăuţi a luat act că “persoanele vătămate nu s-au constituit părţi civile în cauză”. Pe de altă parte, o expertiză prezentată instanţei rădăuţene, realizată de expertul rădăuţean Aurelian Senculeţ a scos în evidenţă faptul că în contractul de vânzare cumpărare prin care Bere Company Solca Fondat 1810 a devenit proprietara fabricii din Solca nu figurează niciun activ ca făcând parte din patrimoniu. Această concluzie a putut duce derularea procesului de la Rădăuţi către concluzia că utilajele vechi de mai bine de două secole au putut fi tăiate şi vândute la Remat fără a exista probleme cu legea românească în domeniul patrimoniului. Dacă se va dovedi însă că patronul Arcadie Plămadă avea ştiinţă că bunurile valorificate în acest fel sunt înregistrate în patrimoniul naţional şi, mai mult, s-a folosit de această informaţie pentru a cere scutiri de impozite şi taxe de la primăria oraşului Solca, s-ar putea ca procesul intentat de Direcţia de Cultură şi procurori să capete o nouă turnură la Curtea de Apel Suceava. (Neculai ROSCA)
 

Vezi si

Un bărbat de 28 de ani și tatăl său au terorizat luni în șir o familie din Vama pentru o bucată de pământ. Tânărul a fost reținut

Polițiștii din Vama au în lucru un dosar dosarul penal privind comiterea infracțiunilor de tulburare …

2 comments

  1. Arcadie Plamada trebuie sa infunde puscarie, prea multe magarii a facut. De data asta, nu cred ca mai scapa. O sa ajunga la racoare, sa le tine de “urat” lui Olarean si lui Babiuc.

  2. Fabrica de bere Solca a apartinut inainte de 1948 Manastirii Solca,ctitoria Voievodului Stefan Tomsa al II-lea,deci poate fi cata incadrata in categoria monumentelor istorice.