Extrădat în Belgia pentru viol și omor, suceveanul Caliniuc susține în continuare că e nevinovat și vrea să fie testat cu detectorul de minciuni

22/08/17 ora:7:44am

 

Extrădat la mijlocul lunii trecute în Belgia, Alexandru Caliniuc, de 23 de ani, din Salcea, continuă să susțină că nu el este criminalul belgiencei Sofia Muylle. Acesta vrea să fie testat cu detectorul de minciuni pentru a-și putea demonstra nevinovăția. Conform anchetatorilor belgieni, probele indică însă clar că suceveanul este criminalul Sofiei Muylle. Profilul ADN al lui Caliniuc corespunde cu urmele găsite pe urmele trupului neînsuflețit al belgiencei

Alexandru Caliniuc 2La o lună distanță după ce a fost extrădat în Belgia, Alexandru Caliniuc (foto), de 23 de ani, din Salcea, tânărul acuzat că ar fi violat și omorât o femeie, a dat primele răspunsuri în fața anchetatorilor. Acesta susține în continuare că nu a omorât-o pe Sofia Muylle, cerând să fie testat cu detectorul de minciuni pentru a putea să-și demonstreze nevinovăția.

Alexandru Caliniuc a ajuns într-o închisoare din Belgia la data de 15 iulie 2017, fiind suspectat de uciderea belgiencei de 27 de ani. Cu câteva săptămâni înainte, el a fost arestat în România în baza unui mandat european de arestare.

La scurt timp după ce a fost băgat în Arestul IPJ Suceava, tatăl tânărului a declarat că fiul său a văzut-o pe Sofia Muylle pe plaja din Belgia, dar nu a atins-o niciodată.

„Tot ce pot spune despre interogatoriu este că clientul nostru continuă să susțină că nu el a omorât-o pe Sofia Muylle”, au spus avocații săi, Pieter Filipowicz și Chantal Van Den Bosch.

Probele indică însă clar că suceveanul este criminalul Sofiei Muylle. Profilul ADN al lui Caliniuc corespunde cu urmele găsite pe urmele trupului neînsuflețit al belgiencei. In plus, urme de spermă ce proveneau de la tânărul sucevean au fost des­coperite pe corpul femeii omorâte. Totul indică faptul că el a abuzat-o înainte de a o ucide. Totuși, avocații săi refuză să confirme asta.

Alexandru Caliniuc a spus că este dispus să colaboreze cu anchetatorii, însă doar după ce va fi ­tes­tat cu detectorul de minciuni. Avocații suceveanului au făcut o solicitare oficială în acest sens.

Amintim că la data de 26 iunie 2017, la ora 13.20, în urma investigațiilor făcute de polițiștii suceveni, pe raza orașului Salcea a fost găsit urmăritul internațional Alexandru Caliniuc, în vârstă de 23 de ani, din localitate. Pe numele acestuia, autoritățile belgiene au emis o semnalare Schengen în vederea arestării și extrădării, un mandat european de arestare pentru săvârșirea infracțiunii de „omor”. Individul a fost prezentat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, care a dispus reținerea sa pentru o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentat în fața Curții de Apel Suceava cu propunere de arestare provizorie. Caliniuc a fost introdus în arestul IPJ Suceava. Tânărul este acuzat de autoritățile belgiene că ar fi omorât o femeie în apropierea unei plaje din nordul Belgiei, la data de 22 ianuarie 2017.

Conform site-ului www.police.be, în urma vizionării imaginilor de pe camerele de ­suprave­ghere și a declarațiilor date de martori, polițiștii belgieni au reușit să dea de urma „omului în geacă albastră”, un individ ce a omorât o tânără pe o plajă din Knokke – Heist. Anchetatorii au reușit să stabilească că asasinul a stat timp de mai multe ore în preajma locului unde a fost descoperit trupul neînsuflețit al Sofiei Muylle, o tânără de 27 de ani.

In dimineața de 22 ianuarie 2017, cu puțin înainte de ora 07.00, pe camerele de supraveghere se observă o lumină mică ce ar proveni de la „omul în geacă albastră”, care a folosit ori telefonul mobil ori o lanternă. O oră mai târziu, se observă un tânăr ce se apropie din locul în care a fost găsită Sofia, acesta mergând încet și uitându-se spre locul de unde vine. Mai târziu, el se tot plimba pe plajă, uitându-se spre sol. Din când în când, individul lovea nisipul cu piciorul, ca și cum ar căuta ceva.

La ora 08.12, bărbatul este din nou surprins de camerele de supraveghere, se apleacă spre nisip, după care pleacă dinspre locul în care a fost găsită Sofia. In jurul orei 08.30, el apare din nou pe ima­gini, de această dată în direcția mării. Cu puțin timp înainte de ora 10.30, individul este surprins din nou pe camerele de supraveghere, uitându-se spre locul în care a fost descoperit cadavrul tinerei begience. Intre 11.25 și 11.40, acesta este înregistrat în timp ce lovește furios nisipul, părând că vorbește cu el însuși.

Timp de două ore, „omul în geacă albastră” nu mai apare pe imagini, iar în acest interval de timp a fost găsit corpul Sofiei. La scurt timp reapare tânărul, în apropierea digului de această dată. El pare să dea mai multe telefoane.

Imediat după des­coperirea cadavrului, polițiștii au făcut publice semnalmentele asasinului, respectiv înălțime 1,70 – 1,75 metri, geacă albastră, căciulă de culoare închisă, pantaloni negri și adidași.

La data de 22 ianuarie 2017, la ora 12.20, oamenii legii au descoperit trupul neînsuflețit al Sofiei Muylle, lângă plaja dn Knokke, în apropierea unei case.

Anchetatorii au stabilit că la ora 04.47, Sofia Muylle și prietenul ei au fost lăsați de un taxi în fața unui cazino din Knokke, prietenul fiind la început și principalul suspect al polițiștilor. Ei intenționau să meargă la club din cazinou, însă în cele din urme au fost la un bar. In acea seară, belgianca purta un sacou negru, un fular de culoare închisă, o bluză albă cu mânecă scurtă, o fustă neagră scurtă, ciorapi negri și cizme maro cu toc. Ea avea un colier de perle albe și un ceas de argint. Sofia a plecat din bar între 04.50 și 05.13 deoarece nu a mai fost surprinsă de camerele de ­suprave­ghere după ora 04.50. Se pare că tânăra și-ar fi întâlnit criminalul în timp ce se plimba pe plajă ori când se afla în fața cazinoului.

La ora 05.03, o persoană, care cel mai probabil era Sofia Muylle, a fost văzută la intersecția din apropierea Pieței Canada. In zonă este observat un individ, care se apropie de aceasta, cel mai probabil criminalul.

La ora 11.00, jacheta tinerei a fost găsită pe plajă, la trei metri de malul mării. La scurt timp, pe terasa unui restaurant a fost descoperit și trupul neînsuflețit al Sofiei. La data de 3 februarie 2017, în jurul orei 17.00, au fost găsite urme de sânge la 100 de metri distanță de locul în care a fost găsit corpul Sofiei. Ancheta a fost una foarte grea, polițiștii belgieni stabilind că principalul suspect este Alexandru Caliniuc din Salcea. Deocamdată, motivul crimei nu a fost stabilit de anchetatori. (Dănuț ZUZEAC)