Expropriaţii din Scheia au început să primească despăgubiri de la CNADR

22/01/14 ora:10:59pm

centura 1Din cei 63 de proprietari care au câştigat definitiv în instanţă o despăgubire justă pentru terenul expropriat la şoseaua de centură, 20 şi-au primit deja banii de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri. Este vorba de sume cuprinse între câteva mii de lei şi 20.000 de euro, bani obţinuţi prin executori judecătoreşti

 

O parte dintre cetăţenii proprietari de terenuri în comuna Scheia ce au fost expropriate pentru construirea rutei ocolitoare a municipiului Suceava au început bine noul an, primind de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri (CNADR) despăgubirile câştigate în urma acţiunilor în instanţă. Este vorba despre 20, deocamdată din cei 63 de expropriaţi în procesele cărora instanţa de judecată s-a pronunţat definitiv în cursul anului trecut. Despăgubirile au fost acordate după ce persoanele îndreptăţite au apelat la executori judecătoreşti. Este vorba desre sume diverse, de la câteva mii de lei până la 20.000 de euro, funcţie de suprafaţa expropriată şi amplasarea acesteia. După o ultimă şedinţă de judecată de la sfârşitul anului trecut, la Curtea de Apel Suceava, numărul persoanelor care urmau să obţină bani de la CNADR prin sentinţe irevocabile a ajuns la 63. Alte 135 de dosare sunt încă pe rol la Tribunalul Suceava, unele abia deschise, altele în fază mai avansată.
CNADR a fost obligată să plătească despăgubiri între 2-3.000 şi 45.000 de euro pentru fiecare suprafaţă de teren expropriată, funcţie de dimensiuni şi de preţul pieţei. In toate cauzele în care s-a dat pronunţarea la Tribunal şi au fost atacate de CNADR cu recurs la Curte, şi au fost judecate la instanţa superioară, soluţia dată a fost în detrimentul recurentului – statul român prin CNADR. CNADR a fost obligată să plătească despăgubiri şi cheltuieli de judecată ce se apropie de un milion de euro în procesele în care instanţele s-au pronunţat. Avocaţii celor care cer despăgubiri estimează că valoarea acestora şi a cheltuielilor de judecată aferente în cele aproape 200 de dosare judecate sau în curs de judecare ar putea atinge la final circa trei milioane de euro. Dar nici aceasta nu este suma finală fiindcă în total, numărul celor expropriaţi la Scheia este de 420 de persoane, ceea ce înseamnă alte potenţial peste 200 de procese care, dacă vor urma acelaşi traseu cu cele deja judecate vor împovăra şi mai mult statul român prin CNADR. Fierberea în rândul celor 420 de proprietari din comuna Scheia, care au suprafeţe pe traseul şoselei de centură a municipiului Suceava a început în primăvara anului 2011, când au aflat că despăgubirile ce le vor primi pentru terenurile expropriate vor fi de până la 100 de ori mai mici decât cele obţinute de cei din comunele vecine – Moara şi Ipoteşti. (Neculai ROSCA)