Expoziția “Stefan cel Mare. Din istorie în veșnicie”, deschisă, începând de luni, la Muzeul Bucovinei

12/08/17 ora:6:17am

expozitie stefan

Expoziția “Stefan ce Mare. Din istorie în veșnicie” va fi deschisă în perioada 14 august 2017 – 15 februarie 2018, la Muzeul Bucovinei din Suceava, fiind organizată în colaborare cu muzee naționale din țară. Evenimentul este dedicat împlinirii a 560 de ani de la urcarea pe tronul Moldovei a marelui voievod. Organizatorii au considerat necesară readucerea în prim-plan, atât a personalității lui Stefan cel Mare, care constituie și astăzi un model, cât și a Sucevei medievale, la vremea respectivă principala reședință domnească, centru politic, militar și religios al Moldovei.

Cele peste 250 de obiecte de patrimoniu din expoziție vin să ilustreze, fiecare în parte, ceea ce a făcut ca Moldova epocii lui Stefan să fie prețuită de aliați, admirată de dușmani și niciodată uitată de urmașii oștenilor care i-au stat alături în fiecare bătălie.

Dintre numeroasele exponate, care vor stârni admirația oricărui iubitor de istorie, se remarcă stindardul liturgic dăruit de Stefan cel Mare Mănăstirii Zografu, o spadă decorată pe buton cu numele Stefan, similară celei aflate la Muzeul Topkapî din Istanbul, descoperită la Curtea Domnească din Vaslui, în cercetare arheologică, panaghiarul dăruit de Alexandru, fiul lui Stefan cel Mare, ctitoriei sale Mănăstirea “Adormirea Maicii Domnului” de la Bacău, precum și numeroase tezaure monetare și obiecte de podoabă datând de la sfârșitul secolului XV și începutul secolului XVI, precum și multe altele, pe care vizitatorii sunt invitați să le descopere.Expoziția este însoțită de un catalog în care sunt prezentate toate piesele expuse și texte cu privire la domnia lui Stefan cel Mare. Volumul beneficiază de un Cuvânt înainte, aparținând prof. univ. dr. Stefan S. Gorovei, cel mai important cercetător al domniei lui Stefan cel Mare.

Organizatorii evenimentului sunt Muzeul Național de Istorie a României (București) și Muzeul Bucovinei (Suceava), în colaborare cu Muzeul Național de Artă al României (București), Muzeul Național de Istorie a Moldovei (Chișinău, Republica Moldova), Muzeul Județean Vaslui, Complexul Muzeal Național „Moldova” (Iași), Complexul Muzeal Județean „Iulian Antonescu” (Bacău), Muzeul Județean Botoșani, Complexul Muzeal Județean Neamț și Muzeul Național al Literaturii Române (București). t