Friday , March 29 2024

Expertiza comandată de fostul șef al IPJ Suceava, Ioan Todiruț, în dosarul sediului de poliție de la Câmpulung confirmă calculele DNA

Expertiza stabilește valoarea de piață la data cumpărării imobilului, 3.11. 2006, ca fiind 1,664 milioane de lei. Statul român a plătit prin mijlocirea șefului IPJ Suceava de la acea vreme, Ioan Nicușor Todiruț, 2,5 milioane de lei pentru sediul de poliție de la Câmpulung, o clădire în paragină u

Politie campulung2

 Raportul de expertiză judiciară întocmit la solicitarea inculpaților în dosarul în care fostul șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Suceava (IPJ), Ioan Nicușor Todiruț, dar și patronul de la Rarăul SA Câmpulung Moldovenesc,  precum și alți inculpați au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție în afacerea vânzării la preț supraevaluat a unei clădiri din Câmpulung confirmă rezultatele anchetei inițiale realizate de procurorii DNA. Folosind două căi de evaluare, pentru a stabili ­va­loarea de piață a proprietății imobiliare comerciale (fără TVA), evaluatorul Gabriela Dana Nisioi a stabilit, prin metoda valorii de piață a proprietății imobiliare comerciale, că la data de 3.11.2006, când s-a efectuat tranzacția între Rarăul SA Câmpulung Moldovenesc și IPJ Suceava, valoarea de piață a proprietăților imobiliare comerciale era de 1.664.400 lei, respectiv  472.900 de euro, exclusiv TVA. Printr-o altă abordare a estimării valorii de piață a proprietății imobiliare comerciale – abordarea prin venit, valoarea de piață a proprietății imobiliare comerciale, fără TVA a fost calculată de expertul Gabriela Dana Nisioi la 1.413.800 de lei sau 401.700 de euro fără TVA. In expertiza care cuprinde peste 200 de pagini sunt cuprinse toate detaliile ce au stat la baza acestor rezultate finale. Acestea sunt departe de a mulțumi pe inclupații din dosar, care au comandat de altfel raportul de expertiză judiciară. Singura consolare a lor ar fi aceea că în estimarea valorii de piață, prețul clădirilor și terenurilor aferente este apreciat la 1, 66 milioane de lei, cu 220.00 de lei mai mult decât prima evaluare a procurorilor DNA de la începutul anchetei, dar în continuare cu 850.000 de lei mai puțin decât banii plătiți de statul român pentru respectiva construcție, adică 2,5 milioane de lei. O a doua abordare privind estimarea valorii de piață a proprietății imobiliare comerciale – metoda capitalizării venitului generat de proprietate din închiriere, este de-a dreptul dezastruoasă pentru inculpații din dosarul achiziționării sediului de poliție de la Câmpulung Moldovenesc pe filiera Todiruț – Vranău, în condițiile în care, așa cum am arătat, valoarea de piață la data efectuării tranzacției  era de  1,413 milioane de lei, sub estimarea de 1,440 milioane de lei făcută chiar de procurorii DNA în cursul anchetei. DNA – Serviciul Teritorial Suceava nu a făcut obiecții la raportul de expertiză judiciară și acesta va ajunge pe masa judecătorilor la următoarea ședință din acest dosar, programată la Tribunalul Suceava în ziua de 8.05.2017.

Lotul Todiruț  – Vranău, trimis în judecată în toamna anului 2014

In luna februarie a anului 2014, procuorii DNA l-au trimis în judecată pe Ioan Nicușor Todiruț, care la data faptelor era șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Suceava, pentru două infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor ­pu­blice. Impotriva lui Alexa – Dumitru Teodorovici, care la data faptelor era șeful Serviciului Logistic din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Suceava, s-au reținut de asemenea două infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice. Nicolai Vranău, administrator, asociat și director general la SC GEOMOLD SA, a fost de asemenea trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. In cazul lui Gheorghe Licurici, expert evaluator autorizat ANEVAR, s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, iar Emilia Bedrule, registrator șef la OCPI Suceava, a fost trimisă în judecată pentru fals intelectual.Digital StillCamera

Toți aceștia ar fi cei care au conlucrat la o afacere prin care bugetul statului a fost păgubit cu aproape 2,9 milioane de lei.

Potrivit procurorilor DNA, în luna ­fe­bruarie 2006, Ioan Nicușor Todiruț, în ­ca­litatea sa de inspector șef al IPJ Suceava, a dispus și a inițiat activități privind achiziția sediului Poliției municipiului Câmpulung Moldovenesc, în condițiile în care această achiziție nu era inclusă în programul anual de achiziții al IPJ Suceava și nici în lista obiectivelor de investiții. Nu exista vreun acord sau vreo promisiune din partea MAI și IGPR, de alocare a unor sume de bani pentru această achiziție. Imobilul, care se afla într-o stare de depreciere de 45% și era proprietatea SC GEOMOLD SA, a fost totuși achiziționat.

Pentru obținerea finanțării achiziției imobilului de la SC GEOMOLD SA, Todiruț a semnat o notă de fundamentare conform căreia a identificat un imobil care corespunde activității muncii de poliție, fără să menționeze că acesta nu este funcțional, că necesită reparații capitale, însă a consemnat dotări inexistente (centrală termică proprie cu combustibil solid etc.) și caracteristici tehnice nereale. Fără ca la acel moment să existe o evaluare făcută de experți ANEVAR, o estimare tehnică sau o ofertă din partea SC GEOMOLD SA, a solicitat ordonatorului principal de credite din MAI o sumă de 2.000.000 lei, sumă majorată ulterior până la  2.499.000 lei, preț stabilit în baza unei înțelegeri dintre Todiruț Ioan Nicușor și Vranău Nicolai. Mai mult, Ioan Nicușor Todiruț a aprobat propunerea de angajare a cheltuielii și ordonanțarea de plată fără ca imobilul în cauză să fie recepționat faptic la data efectuării plății.

Ulterior, Ioan Nicușor Todiruț nu a dispus măsuri de conservare a clădirii, fapt ce a accentuat starea de degradare a acesteia, ajungând să necesite reparații capitale cu o valoare mai mare decât prețul de achiziție.

Predarea/primirea imobilului s-a rea­lizat după aproximativ 38 luni de la data la care acesta a intrat în proprietatea statului, perioadă în care Ioan Nicușor Todiruț a acceptat ca în imobil să funcționeze în continuare SC GEOMOLD SA, fără să fie percepută chirie și fără să fie încheiat un contract de închiriere. În această perioadă, IPJ Suceava era îndreptățit să încaseze de la SC GEOMOLD SA, cu titlu de chirie, suma totală de 328.904 lei, ceea ce nu s-a întâmplat.

În calitate de șef al Serviciului Logistic din cadrul IPJ Suceava și de președinte al comisiei de negociere a prețului de vânzare-cumpărare, comisarul șef Alexa-Dumitru Teodorovici și-a încălcat atribuțiile de serviciu privind procesul de achiziție a imobilului menționat, de negociere a prețului, angajare bugetară, ordonanțare la plată și administrare după achiziție.

Nicolai Vranău, în calitate de administrator, asociat și director general la SC GEOMOLD SA, l-ar fi ajutat pe Ioan Nicușor Todiruț și pe Alexa-Dumitru Teodorovici să-și încalce atribuțiile de serviciu în contextul cumpărării imobilului, obținând un avantaj patrimonial în valoare de 784.675 lei – diferența dintre suma încasată de la IPJ Suceava de 2.499.000 lei și valoarea reală a imobilului de 1.440.609 lei și 328.904 lei – chiria neplătită de SC GEOMOLD SA, după ce imobilul a devenit proprietatea statului.

In ceea ce îl privește pe Gheorghe Licurici, acesta, în calitate de expert evaluator autorizat ANEVAR, a întocmit, la solicitarea Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, un raport de evaluare prin care a supraevaluat imobilul din municipiul Câmpulung Moldovenesc, de la valoarea reală a activului de 1.440.609 lei la valoarea de 2.085.900 lei,

Emilia Bedrule, în calitate de registrator șef la OCPI Suceava, a dispus intabularea dreptului de proprietate asupra suprafeței de 477 mp în favoarea SC GEOMOLD SA, în condițiile în care existau piedici legale pentru admiterea cererii și, în acest fel, a creat bazele întocmirii contractului de vânzare-cumpărare.

In acest fel, consideră procurorii DNA, Ioan Nicușor Todiruț și Alexa-Dumitru Teodorovici, ajutați de Nicolai Vranău și Gheorghe Licurici au contribuit la producerea unui prejudiciu constând în suma de 2.499.000 lei, în dauna bugetului de stat (alocat MAI), reprezentând valoarea achitată de IPJ Suceava firmei SC GEOMOLD SA pentru un imobil nefuncțional, neutilizat nici până în prezent ca sediu al Poliției municipiului Câmpulung Moldovenesc și ale cărui reparații și amenajări estimate la 3.105.000 lei depășesc prețul achitat vânzătorului. La aceasta se adaugă suma de 328.904 lei, în dauna bugetului Ministerului Administrației și Internelor (aferent veniturilor extrabugetare) reprezentând chiria neîncasată de la SC GEOMOLD SA, după ce imobilul a devenit proprietatea statului. Noul raport de expertiză judiciară confirmă în foarte mare măsură previziunile procurorilor DNA din rechizitoriul întocmit și trimis spre judecată acum doi ani și jumătate. Ioan Nicușor Todiruț, Alexa Dumitru Teodorovici, Gheorghe Licurici și un alt evaluator – Gheorghe Muntean sunt condamnați în primă instanță și într-un alt dosar similar, privind achiziția sediului pentru Poliția municipiului Suceava, dosar aflat în curs de judecare la Inalta Curte de Casație și Justiție. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Femeie de 82 de ani, internată la Neurochirurgie după ce a fost lovită în cap de un panou publicitar, la Gura Humorului

O femeie de 82 de ani a ajuns în cursul dimineții de vineri la UPU …

One comment

  1. La poala dealului Manastirii Hagigadar troneaza vila lui Todi, construita pe alt nume.
    Istet tipul si-a luat masuri de siguranta.
    POATE DNA NE DEMONSTREAZA CUM SE APLICA CONFISCAREA EXTINSA.
    BAFTA TODI.