Friday , April 26 2024

Exodul medicilor rezidenţi afectează şi spitalele particulare

puscasu [800x600]

Deşi există aparatură de ultimă generaţie, activitatea din aceste unităţi sanitare este perturbată de lipsa medicilor specialişti . Conducerea Spitalului Bethesda a investit în aparatură, în ultima perioadă de timp, peste 100.000 de euro 

Medicii rezidenţi blochează activitatea nu numai în spitalele de stat ci şi în cele private. Ei pot opta pentru un loc de rezident fără garanţii de angajare ulterioară, dar şi fără obligaţii ulterioare din partea lor sau pentru un post pe care să-l ocupe definitiv, însă cu obligaţia de a nu-l abandona cel puţin cinci ani după terminarea rezidenţiatului. Unităţile sanitare îi vor avea pe statele de plată, dar tinerii medici se vor pregăti, între trei şi şapte ani, în centre universitare. Aceştia sunt cei care au acceptat să meargă în spitale mici, din zone izolate, şi au susţinut concursul de rezidenţiat direct pe post. Figurând pe statele de plată ale spitalelor respective, medicii rezidenţi au însă obligaţia de a rămâne pe acest post o perioadă egală cu durata perioadei de pregătire. Altfel, va trebui să dea banii înapoi. Spitalul care încheie un contract cu un medic rezident, îl aşteaptă pe acesta să-şi termine pregătirea şi în acest timp nu poate scoate postul la concurs. De remarcat este că aceşti medici au deja asigurat un loc de muncă, în timp ce ceilalţi, la terminarea rezidenţiatului, vor da concurs pentru posturile care vor fi libere atunci.
Managerul Policlinicii şi Spitalului privat Bethesda, doctorul Stefan Puşcaşu (foto), a declarat că se confrontă, ca şi ceilalţi manageri ale spitalelor din judeţ, cu lipsa medicilor specialişti. “Avem un cabinet de oftalmologie echipat la standarde occidentale şi nu am găsit un medic specialist cu care să colaborăm. De un an şi jumătate căutăm oftalmolog în Suceava, dar şi în împrejurimi, şi nu am găsit. V-am dat doar un exemplu. Deficitul de personal în domeniul medical este o mare problemă şi propun o dezbatere publică în acest sens”, a declarat doctorul Stefan Puşcaşu. El a precizat că doar un cadru legislativ prin care medicii rezidenţi să fie obligeţi să lucreze, după terminarea rezidenţiatului, cel puţin cinci ani în ţară ar putea să dea garanţia unei continuităţi în activităţile medicale. “Dacă peste cinci un medic iese la pensie, nu am garanţia că voi avea înlocuitor. Eu aş propune ca rezidenţii să fie fixaţi pe post şi măcar cinci ani, după rezidenţiat, să lucreze în ţară. În acest fel şi statul şi-ar recupera investiţia. Pe de altă parte, aş dori să existe o modalitate prin care şi noi, cei din sistemul privat, să finanţăm singuri rezidenţii, având condiţia ca după rezidenţiat să rămână şi să asigure continuitatea serviciilor medicale la noi. Am auzit că sunt mulţi studenţi care dau la medicină doar cu gândul că după terminare îşi vor găsi un loc de muncă în străinătate. Nu mi se pare corect, în condiţiile în care statul investeşte bani în educaţia lor. De aceea, consider că Ministerul Sănătăţii ar trebui să dezbată acest subiect şi să dea un act legislativ în acest sens. Este nevoie de o strategie pe termen mediu şi lung. Mi-aş dori să se treacă de la discuţiile politice, la cele aplicate, la legi”, a completat doctorul Stefan Puşcaşu.spital Bethesda [800x600]
Investiţiile în aparatură de la această unitate spitalicească se ridică la peste 100 000 de euro. A fost achiziţionat un aparat de anestezie Dragger, cu circuite pentru adulţi şi copii, cu două module de ventilaţie. “Este un aparat performant, care are parametri variabili de ventilaţie, adaptată la bolile asociate ale pacientului, şi este prevăzut cu un monitor în care toate funcţiile vitale sunt monitorizate. Spitalul mai dispune de un aparat de anestezie cumpărat anterior, deci cele două săli de operaţie ale spitalului privat dispun de două aparate de anestezie performante”, a completat doctrorul Puşcaşu. Secţia de Urologie a Spitalului Bethesda a fost dotată cu un vaporizator cu plasmă, de ultimă generaţie, unic în regiunea Moldovei, iar pentru secţia de Obstetrică-Ginecologie s-a achiziţionat un colposcop performant. “Colposcopia este o metodă de vizualizare a colului uterin, vaginului şi vulvei cu ajutorul unui microscop binocular numit colposcop. Colposcopia nu este un examen care trebuie efectuat de urgenţă şi nu trebuie programată în timpul menstruaţiei, momentul optim pentru această procedură este între zilele 8-12 ale ciclului menstrual, când mucusul cervical este clar şi mai puţin vâscos”, am aflat de la doctorul Mihaela Pantea, medic-specialist în cadrul secţiei de obstetrică-ginecologie.
Investiţii serioase s-au făcut şi la secţia de Cardiologie, unde suma cheltuită a depăşit 30.000 de euro. “Valoarea ultimelor investiţii la secţia de Cardiologie a policlinicii se ridică la circa 30.000 de euro pentru că noi credem că doar investind în specialişti şi în aparatură se poate face o medicină performantă”, a încheiat doctorul Stefan Puşcaşu. Acest departament dispune în prezent de Ecocardiografie Doppler, Holter TA, Holter EKG, testare computerizată la efort şi EKG computerizat. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …