Thursday , April 25 2024

Excesul de orgolii din Consiliul Local Suceava lasă mii de suceveni fără abonamente de transport subvenţionate

Consiliu local 14 febr 2014 [800x600]

Mii de suceveni aşteptau o decizie cu privire la subvenţionarea societăţii TPL SA în baza căreia să fie date abonamente gratuite sau la preţ redus. Orgoliile dintre consilierii locali suceveni şi neînţelegerile la negocieri i-au determinat pe cei de la PDL să părăsească şedinţa. Fiindcă cei de la USL nu au reuşit să îşi strângă toţi consilierii la şedinţă, nu a fost întrunit numărul minim de voturi necesar adoptării unui proiect, iar şedinţa a fost suspendată. In felul acesta, în continuare vor rămâne sucevenii să îşi cumpere abonamente la acelaşi preţ ca şi până acum, deşi unele categorii sociale ar putea beneficia de reduceri 

Consiliul Local Suceava devine teatrul unor piese jenante jucate de actori politici depăşiţi din multe privinţe. Grija cetăţeanului nu îi mai preocupă, speranţa iluzorie că mai prind vreo câteva voturi la europarlamentare îi animă de multe ori peste limitele bunului simţ.
Ieri a fost convocată o şedinţă extraordinară cu privire la TPL SA Suceava, societate care ar fi trebuit să beneficieze de anumite facilităţi şi care, la rândul său, să poată acorda unor categorii de cetăţeni alte înlesniri, de regulă la abonamentele de călătorie. Deşi efectiv au pierdut vremea aproape două săptămâni cu tot felul de şedinţe şi discuţii pe tot felul de amendamente, niciunul din grupurile de consilieri locali nu a ajuns la un numitor comun în privinţa acelor posibile facilităţi la abonamente. Unele sunt obligatorii prin lege, dar numai după ce este votat bugetul local, iar altele sunt facultative.
Ei bine, chipurile grija faţă de tot mai slăbitului electorat i-a făcut pe cei de la PDL şi PSD să creadă că au de punctat pe ici pe colo câte ceva ca să dea bine în ochii electoratului. Brusc, cei de la PSD şi-au adus aminte de numărul mare de pensionari din oraş şi au propus să fie date abonamente la jumătate de preţ. Cei de la PDL şi-au adus aminte de cei sărmani care nu au bani mulţi şi au spus că în cazul celor cu 200 de lei venit lunar net pe membru de familie se impun facilităţi la abonamente. Ba chiar şi un consilier liberal şi-a adus aminte că pompierii ar trebui să circule gratis, aşa cum fac poliţiştii şi jandarmii, deşi legea nu prevede şi pentru pompieri aceeaşi facilitate.
Sedinţa de ieri nu a lipsit de tot felul de glumiţe gen „grupul USD”, în loc de „grupul USL” sau înţepături faţă de „binefacerile actualei guvernări”. Evident că au fost şi replici aruncate peste masă, îndeosebi din zona PDL şi PNL, dovadă a unei minime lipse a disciplinei de partid. Lipsă care s-a văzut şi în ceea ce priveşte numărul de consilieri prezenţi, cu excepţia PSD care are şase din 23 de mandate, cu tot cu cel al viceprimarului iar toţi au fost prezenţi.
S-a atras atenţia la un moment dat că pentru a se putea ţine şedinţa şi a se adopta proiectul ar fi necesar un cvorum de 12 din totalul celor 23 de aleşi locali. Numai că de la USL lipseau liberalul Vasile Mocanu şi Adrian Arămescu, membru al PP-DD, dar care figurează în grupul consilierilor USL. Prin urmare, ca să se poată ţine şedinţa era necesară prezenţa celor de la PDL.
Pe fondul neînţelegerilor, s-a cerut o pauză de consultări. Cele mai multe neînţelegeri au pornit de la acordarea de abonamente la preţ redus pentru studenţi, cei de la PSD având o problemă în acest sens încă de la negocierile care au precedat şedinţa. Argumente au fost pro şi contra, cei de la PDL insistând că ar trebui ca preţul să fie pentru studenţi de 20 de lei şi să se renunţe la limita de vârstă de maxim 26 de ani. După pauza de negocieri, primarul Ion Lungu a intervenit în şedinţă şi a spus că ar trebui să fie menţinută limita care este de bun simţ, iar cei de la PDL au admis acest lucru, rămânând să se voteze acordarea abonamentelor pentru studenţi la un preţ de 20 de lei.
Unii de la PSD au arătat că ar exista „riscul” ca în acest fel studenţii să mai primească 10 lei de la Universitate şi să ajungă să achite, în acest fel, doar 10 lei. Astfel, ar fi o discriminare cu 5 lei faţă de elevi care plătesc 15 lei. Nu a fost luat în calcul faptul că Universitatea nu a primit fonduri de la Ministerul Educaţiei pentru deontarea abonamentelor la studenţi. Alţii de la PSD au salutat faptul că „PDL are o iniţiativă socială”, dar în final cei de la PSD s-au abţinut să voteze tocmai această iniţiativă socială.
Din orgoliu, cei de la PDL au anunţat că părăsesc şedinţa pentru că altceva au negociat şi altceva au primit la vot. De cealaltă parte s-a pus placa cu şantajul pe care a ajuns să îl facă PDL la adresa USL. Cert este că în felul acesta, secretarul Sucevei, Ioan Ciutac, nu a avut altceva decât să constate lipsa de cvorum iar şedinţa a luat sfârşit. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …

2 comments

  1. Cazacu de atâta răutate lasă la greu repetenți.

  2. Cine suporta aceste reduceri pentru pensionari??Elevii au de mers la scoala dar pensionarii ce treburi au?Tot acei pensionari din bazar care au buticuri si figureaza ca pensionari?
    Multi cetateni nu suntem de acord cu aceasta decizie.Din salariul meu sa platesc reducerea pensinarilor cu magazine si firme.