Tuesday , April 30 2024

Epopeea Laconia Steel, Arcelor Mittal şi Halterra Dărmăneşti

Sediu firma Halterra [800x600]

  Laconia Steel, firmă din Dorna Arini, şi-a cerut singură insolvenţa pentru că nu poate acoperi o datorie către Arcelor Mittal Distribution România, Firma Laconia, înfiinţată de oameni de casă ai Halterra SRL din Dărmăneşti este cercetată într-un dosar în care DIICOT investighează o spălare de bani de milioane de euro, pe comerţ cu fier vechi. Până să intre în încurcături penale, Laconia Steel a construit şi o pensiune la Dorna Arini

In luna ianuarie a acestui an, administratorul nou numit Ioan Chelaru al SC Laconia Steel SRL din comuna Dorna Arini a cerut Tribunalului Suceava deschiderea procedurii generale a insolvenţei în nume propriu. Argumentele pentru care Laconia Steel, firmă care era înregistrată la ORC cu obiect principal de activitate “acvacultura în ape dulci”, ce a construit o pensiune la Dorna Arini dar care a fost implicată şi în afaceri conexe cu Halterra SRL, societate a căror administratori sunt cercetaţi penal într-unul dintre cele mai tari dosare de spălare de bani instrumentate de procurorii suceveni ai DIICOT se referă în primul rând la datoriile pe care Laconia le are către Arcelor Mittal Distribution SRL. O sumă mică, 560 de milioane de lei vechi, dar suficientă pentru declanşarea unei proceduri de insolvenţă, limita minimă prevăzută de lege fiind de 400 de milioane de lei vechi. “Până în 2013 societatea nu a înregistrat întârzieri la plată, asumându-şi în mod corect, conform obligaţiilor asumate, plăţile către stat şi către instituţiile bancare şi furnizori. Toate măsurile de redresare încercate ulterior nu au fost suficiente pentru a redresa în totalitate activitatea societăţii, aceasta fiind în stare de insolvenţă evidentă”, se arată în cererea de deschidere a procedurii, cu principal responsabil indicat, ca de obicei – “perioada de recesiune economică”.
Procurorii DIICOT deţin însă şi alte informaţii legate de activitatea firmelor care fac în continuare obiectul unei anchete ample, începute anul trecut şi care vizează spălări de bani în domeniul comerţului cu fier vechi, de ordinul milioanelor de euro. Printre acestea şi SC Halterra SRL
Halterra în insolvenţă, dosarul spălării de bani, în cercetare la DIICOT
Secţia Civilă a Tribunalului Suceava a înregistrat în vara anului trecut cererea de deschidere a procedurii insolvenţei în numele debitorului, solicitând reorganizarea judiciară a SC Haterra Dărmăneşti. Firma era indicată de procurorii DIICOT ca fiind dintre cele care au pus din plin umărul la “eludarea plăţilor către stat şi spălare de bani” în dosarul în care s-au făcut în iunie 2013 un număr de 100 de percheziţii în 24 de judeţe din ţară. Halterra SRL avea în acte ca asociate două tinere, cea mai în vârstă de 33 de ani – inculpata Maria Fonai, în dosarul amintit şi Oana Florina Maidan de 33 de ani, iar ca administrator o tânără belgiancă de 34 de ani, Nancy Marie – Louise Richard.
Conform referatului întocmit de procurorii DIICOT atunci când s-a pus în mişcare acţiunea penală, Maria Fonai, Sorin Daniel Fonai şi Oana Florina Maidan au construit o încrengătură de firme în care fiecare, după cum au considerat de cuviinţă, sunt asociaţi sau administratori. Procurorii DIICOT şi instanţele sucevene trebuie să rezolve unul dintre cele mai importante dosare de evaziune fiscală şi spălare de bani, bugetul statului fiind prejudiciat, conform unor prime estimări, cu circa 10 milioane de euro. Printre firmele care, conform anchetatorilor, a contribuit din plin în această activitate infracţională se află şi SC Halterra SRL Dărmăneşti. In cursul anchetei s-a stabilit că inculpata Maria Fonai, unul dintre asociaţii firmei Halterra dar şi ai Laconia Steel, a participat activ la spălarea de bani şi evaziunea fiscală sus amintită.
Maria Fonai, de loc din Bucecea, judeţul Botoşani, dar cu domiciliul în Cluj Napoca, are la Halterra 10% din cota de participare la beneficii şi pierderi. Diferenţa de 90% din cota la beneficii şi pierderi îi revine unei alte tinere, Oana Florin Maidan, cu doar un an mai în vârstă – născută în Braşov în 1980, dar cu domiciliul în Suceava. Conform ultimelor documente actualizate la Registrul Comerţului în data de 22.05 2013,inclusiv actul constitutiv actualizat, Maria Fonai are depuse părţi sociale în cuantum de 100.000 RON, iar Oana Florin Maidan a depus 900.000 RON
Acestea două au împuternicit-o ca administrator pe Nancy Marie – Louise Richard, o tânără de 34 de ani din oraşul Vise, din Belgia.
De precizat că din cele trei femei care conduceau anul trecut afacerea Halterra, vizată în dosarul DIICOT era doar Maria Fonai. Care a gestionat tranzacţii ilegale de zeci de miliarde de lei vechi reprezentând contravaloarea facturilor fiscale fictive.
Obiectiv de Suceava a prezentat anul trecut relaţiile strânse dintre firmele ce au acţionariat comun cu Halterra- Cavana Travel şi Laconia Steel din Dorna Arini. Partener de nădejde a fost SC Laconia Steel SRL. Astfel, în ianuarie 2013, Halterra SRL achiziţionează de la Laconia Steel mărfuri în valoare de 4,4 miliarde lei vechi. In aceeaşi lună şi Laconia Steel cumpără de la Halterra mărfuri de 5,6 miliarde lei. In februarie, sumele cresc: Halterra ia de la Laconia Steel marfă de 7,46 miliarde şi îi livrează bunuri de 10,78 miliarde. In martie, Halterra achiziţionează de la Laconia marfă în valoare de cinci miliarde lei vechi şi livrează firmei din Dorna Arini bunuri în valoare de 6,98 miliarde lei, suveica având ca scop diminuarea plăţii TVA către bugetul de stat. (Neculai ROSCA)

Vezi si

De miercuri, Thermonet oprește furnizarea căldurii în municipiul Suceava

THERMONET S.R.L., operatorul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Suceava,  a anunțat …