Energia termică se va scumpi, însă diferența de preț va fi subvenționată de Primăria Suceava

18/07/19 ora:8:18am

“În luna august voi propune o majorare cu 10% a tarifului de transport și distribuție a energiei termice. Această creștere va fi suportată de Primărie, și nu de populația racordată la sistemul centralizat de încălzire. Sucevenii vor plăti la fel ca până acum”, a declarat primarul Ion Lungu. Solicitarea vine din partea Thermonet, care o justifică prin faptul că tarifele nu au fost actualizate la inflație de cinci ani. Municipalitatea va plăti două milioane de lei pentru a acoperi această majorare de preț, jumătate în 2019 și jumătate în 2020  

Odată cu debutul sezonului rece, se va majora și prețul la încălzire, însă după cum a explicat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, diferența de preț va fi subvenționată de către Primărie. Modificările de preț vor fi stabilite luna viitoare, în cadrul ședinței de Consiliu Local.

“În ședința Consiliului Local din luna august voi propune o majorare cu 10% a tarifului de transport și distribuție a energiei termice. Această creștere va fi suportată de Primărie, și nu de populația racordată la sistemul centralizat de încălzire. Sucevenii vor plăti la fel ca până acum”, a menționat primarul Ion Lungu, completând că această solicitare de majorare a tarifului a venit din partea operatorului de transport și distribuție a energiei termice, Thermonet, tarifele nefiind actualizate de cinci ani de zile. Pentru a acoperi această majorare de preț, municipalitatea va plăti de la bugetul local aproximativ două milioane de lei.

“Cei de la Thermonet vin și solicită majorarea în condițiile în care anul trecut am aprobat o majorare la prețul de producție pentru Bioenergy. Sigur, o cauză a creșterii acestor pierderi o reprezintă și numărul persoanelor care s-au debranșat, pentru că s-au debranșat, nu exagerat de mulți, dar se debranșează. Eu voi propune în CL din luna august o creștere a tarifului de transport și distribuție cu 10%. Asta va însemna o suportare pe gigacalorie din partea Primăriei. Astăzi subvenția este de 208,05 lei pe gigacalorie și va fi de 229,47. În total, crește subvenția datorată de Primărie. Ar veni un plus de două milioane de lei, dar un milion se va reflecta în 2019 și un milion în 2020. Acest preț de transport și distribuție nu a fost actualizat la inflație de cinci ani. Oricum, inflația din ultimii cinci ani este mai mare decât acest 10%. Populația nu va plăti mai mult. Prețul la po­-pulație va fi tot de 240 de lei gigacaloria”, a explicat primarul Ion Lungu, care a dat asigurări că nu vor fi probleme cu încălzirea la iarnă. (Cristina RUŞTI)

 

1 Comentariu pe acest subiect. Spune-ti parerea!

  1. Gelu 18/07/2019 la ora 10:09 -

    Din banii cui si pana cand va subventiona primaria diferenta ?
    De ce trebuie sa sustinem o firma privata cu bani publici?!
    De ce sunt discriminati ceilalti locuitori care au ales sa gaseasca solutii proprii pentru energia termica?
    Sumele uriase pentru subventii ar trebui utilizate in folosul tuturor cetatenilor prin imbunatatirea starii strazilor si soselelor, scoli, gradinite, asistenta medicala, etc.