Saturday , April 20 2024

Elveţia finanţează cu 6,4 milioane de franci elveţieni iluminatul public din Suceava

primarie 02

Primul proiect din România pentru energie durabilă prin Programul de cooperare Elveţia-România a fost aprobat pentru Suceava, este în valoare de 6,4 milioane de franci elveţieni şi presupune modernizarea iluminatului public în municipiu 

Ieri, în conferinţă de presă, primarul Ion Lungu a explicat că prin Programul de cooperare Elveţia – România se finanţează proiecte de investiţii care vizează dezvoltarea infrastructurii pentru susţinerea obiectivului „energie durabilă”, care vor fi implementate în Arad, Braşov, Cluj – Napoca şi Suceava, iar primul proiect pe ţară aprobat spre finanţare este cel din Suceava.
Este vorba de proiectul intitulat „Management modern şi eficient al iluminatului public”, în valoare de 6,4 milioane de franci elveţieni, echivalentul a 5,25 de milioane de euro, contribuţia Sucevei fiind de 15 la sută, primarul precizând că în acest fel contribuţia părţii elveţiene fiind de 4,3 milioane de euro iar contractul de finanţare va fi semnat în luna iulie.
Potrivit lui Ion Lungu, vor fi înlocuite 3.816 becuri de iluminat public cu unele cu led, economice şi cu durată de viaţă mai lungă şi va fi montat un sistem de telegestiune de control la distanţă al iluminatului public în municipiu. Reamintim că, iniţial, în documentaţia trimisă de munciipalitate în vederea obţinerii de fonduri elveţiene se avea în vedere reabilitarea unei părţi din reţeaua de iluminat public la fel cum s-a făcut pe artera principală pentru care s-au accesat bani europeni. Ulterior, pentru că partea elveţiană era interesată mai mult de proiecte de energie durabilă, nu s-a mai finanţat înlocuirea de cabluri electrice şi, eventual, de stâlpi la unele străzi, toţi banii fiind dirijaţi pentru becuri cu led, considerate a fi mult mai economice.
Totodată, din suma totală aferentă acestui proiect, 200.000 de euro urmează să fie folosiţi pentru proiectul tehnic prin care municipiul Suceava vrea să introducă autobuze electrice în locul celor clasice. Finanţarea va fi asigurată din fonduri europene printr-un program pilot, demarat în 2011 la Lisabona unde primarul Ion Lungu a mers personal ca să semneze un memorandum în acest sens şi care incluse zece oraşe din Europa, între care Suceava şi cinci capitale: Oslo, Stockholm, Londra, Madrid şi Lisabona.
Un alt proiect care urmează să fie aprobat de Guvernul Elveţiei presupune finanţarea cu 2,8 milioane de franci elveţieni a achiziţionării de autospeciale electrice care să fie folosite de municipalitatea suceveană pentru activităţile pe care le desfăşoară. Acest proiect, de asemenea, a fost preferat altuia pe care tot municipalitatea suceveană intenţiona să îl promoveze, anume reabilitarea termică a sediului Primăriei. Ulterior, municipalitatea a renunţat din considerente ce ţin de dreptul de proprietate asupra clădirii, ultimele etaje ale imobilului au ca proprietar Consiliul Judeţean Suceava, Primăria având doar drept de folosinţă gratuită. Cel de-al treilea proiect pe care municipalitatea suceveană vrea să îl demareze cu fonduri elveţiene se referă la asigurarea încălzirii în tronsoanele modernizate ale Bazarului, din surse regenerabile. (Dan PRICOPE)

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la fucția de primar al Sucevei și președinte al Consiliului Județean

Alianța Dreapta Unită (ADU) Suceava a lansat oficial, la o ceremonie care a avut loc …