Thursday , April 25 2024

Economii de 20 de milioane de euro la proiectul judeţean de extindere a reţeţelor de apă şi canalizare

Lungu 21 octombrie [800x600]

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a precizat că sumele rezultate în urma licitaţiilor au fost cu 20 de milioane de euro sub plafonul estimat la 120 de miliane de euro şi este de părere că o parte din bani ar trebui destinaţi localităţilor unde s-au derulat lucrările, pentru a fi schimbate conducte la străzi care nu erau prevăzute în proiectul iniţial

In cadrul lucrărilor de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare care sunt derulate, la nivel judeţean, în cinci aglomerări urbane, cu finanţare atrasă în cadrul Programului Operaţional Sectorial – Mediu (POS-M) au fost realizate economii importante reprezentând cam a şasea parte din sumă. Anunţul a fost făcut, ieri, de primarul municipiului Suceava, Ion Lungu care a precizat că la nivel de judeţ erau circa 120 de milioane de euro în derulare, iar economiile realizate în urma licitaţiilor au fost de circa 20 de milioane de euro.
Municipiul Suceava, care a fost inclusi în POS-M, ar putea beneficia de fonduri suplimentare pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă – canal, potrivit lui Ion Lungu, pe străzi care nu au fost incluse în proiectul gestionat la nivel de judeţ de SC ACET SA Suceava – societate la care Consiliul Local are peste jumătate din acţiuni iar următorul acţionar semnificativ este Consiliul Judeţean Suceava.
Ion Lungu a precizat că a purtat discuţii cu Stefan Groza, directorul general al ACET Suceava şi crede că economiile rezultate reprezintă o oportunitate pentru extindere, prin contracte adiţionale, a proiectului din municipiul reşedinţă de judeţ şi la infrastructura de apă şi canalizare de pe alte străzi. Primarul a explicat că, iniţial, pentru aglomerarea urbană Suceava – Salcea s-au cerut 30 de milioane de euro – fonduri nerambursabile, însă municipiului Suceava i s-a aprobat o finanţare de 15 de milioane de euro, iar oraşului Salcea, una de 9 milioane de euro. „Este o situaţia paradoxală, pentru că, la vremea respectivă, am cerut mai mult pentru aglomerarea urbană Suceava – Salcea. Am fi interesaţi să mai introducem în proiect nişte străzi din municipiul Suceava”, a declarat Ion Lungu, adăugând că în fruntea listei de priorităţi este strada Traian Vuia, prinsă în finanţare cu bani de la bugetul local, pe investiţii de un milion de euro.
Pentru că lucrurile încă nu s-au clarificat, iar această arteră rutieră importantă este şi într-un program de reabilitare a infrastructurii rutiere, tot cu fonduri europene, Ion Lungu a spus că asfaltarea străzii respective va fi, cel mai probabil, la anul ca să nu se înjngă în situaţia în care se asfaltează anul acesta după care se sapă ca să fie puse ţevi noi de apă şi canalizare. Primarul a precizat că printre lucrurile la care sunt necesare clarificări ar fi şi unul pe care îl are în vedere Cătălin Nechifor, preşedintele CJU Suceava, acesta din urmă dorind ca banii să fie distribuiţi spre alte localităţi din judeţ care nu au fost prevăzute în proiectul iniţial. „Vom purta discuţii cu operatorul regional, consultantul şi conducerea executivului judeţean, pentru că suma amintită este economisită la nivelul întregului proiect”, a precizat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Reamintim că la nivel judeţean sunt prevăzute lucrări de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată prin POS-M la aglomerările urbane Suceava – Salcea, Fălticeni, Rădăuţi, Vatra Dornei şi Gura Humorului. In Suceava au fost prevăzute lucrări în Iţcani, Tătăraşi, Lanişte, zona rezidenţială de la ieşirea spre Fălticeni şi în unele zone din Zamca, Burdujeni – sat sau centrul oraşului. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …