Friday , April 19 2024

După șapte luni de anchetă, Colegiul Medicilor ingroapa a doua oara un prunc mort in Spitalul sucevean

 Nou-născutul a decedat pe data de 27 februarie 2016, după doar 27 de ore de viață, după ce a contractat Pseudomonas aeruginosa din secția de Maternitate a Spitalului Județean. Doi copii și-au dat atunci sufletul și după șapte luni încă nu s-a găsit niciun vinovat. Directorul medical Tiberius Brădățan a învinovățit mama unuia dintre prunci încă de la bun început, că ea i-ar fi transmis infecția. Chiar dacă biata femeie a demonstrat cu analize că nu este purtătoare bacilului piocianic, iar analizele făcute de Institutul “Cantacuzino” au dovedit că la acea vreme bacilul respectiv era prezent în Spitalul Județean, deci micuțul nu s-ar fi putut îmbolnăvi decât în Maternitate, Colegiul Medicilor a anunțat familia că “s-a decis încheierea anchetei disciplinare, considerând acuzațiile nefondate” . Vasile Haidamac, tatăl micuțului mort după doar 27 de ore de viață, a decis acum să-și continue demersurile în instanță

 Spitalul_Judetean_de_Urgenta_Sfantul_Ioan_cel_Nou_din_Suceava


 
Părinții copilului mort la sfârșitul lunii februarie, după ce a luat din secția de Maternitate a spitalului sucevean Pseu­domonas aeruginosa, serotipul O:11, lizotip 31, sublizotip 5, după cum clarifică rezultatele emise de Institutul Național de Cercetare “Cantacuzino”, au primit, după șapte luni de anchete și verificări, rezultatele oficiale din partea Colegiului Județean al Medicilor Su­ceava. Comisia de disciplină, formată din medicii Adrian Botezan, Nicolae Dobromir și Adriana Istocescu, împreună cu jurista Colegiului Medicilor, An­dreea Munteanu, le-a trimis zilele trecute soților Haidamac un răspuns oficial la sesizarea depusă de aceștia după ce și-au pierdut unicul copil, un băiețel dorit și așteptat cu multă dragoste. Dacă precizăm și faptul că soții Haidamac sunt trecuți de vârsta de 40 de ani, putem înțelege și mai mult drama acestor oameni care și-au pierdut speranța că vor mai deveni vreodată părinți. Si parcă nu a fost destul să-și piardă copilul din cauza sistemului de sănătate bolnav, trebuie să îndure acum și sfidarea Cole­giului Județean al Medicilor Suceava, care în loc să le explice unde să-și caute dreptatea, le-a dat un răspuns sec și fără nicio explicație. “Am primit decizia numărul 20 a Colegiului Medicilor din 2016, în care mi se explică sec că s-a decis încheierea anchetei disciplinare, considerând acuzațiile nefondate. După ce mi-am îngropat copilul, am depus o sesizare la ei și am cerut să fiu lămurit cine este vinovat de moartea copilului meu, începând cu medicul de la secția de Neonatologie, Maternitatea spitalului și încheind cu reprezentanții Spitalului Județean. Nu mi-au dat niciun fel de explicații, nu mi-au spus dacă este sau nu de competența lor. M-au ținut șapte luni ca să-mi trimită trei cuvinte, și anume că se consideră acuzațiile nefondate. Mi-au menționat în scrisoare că am termen de 30 de zile să depun contestație. Dar nu voi mai depune nicio contestație, voi depune plângere penală. După ce directorul Brădățan mi-a acuzat soția că a omorât copilul, am demonstrat că nu este așa și că soția mea nu este purtătoare a acestei bacterii, acum voi demonstra în instanță cine este vinovat de moartea copilului meu, dacă cei de la Colegiul Medicilor nu au găsit niciun vinovat. Intr-un fel mă așteptam la această concluzie din par­tea lor, dar am vrut să urmez pașii legali. Acum îmi voi căuta dreptatea în instanță. Au trecut șapte luni de când mi-am în­gropat copilul și nu-mi gă­sesc liniștea nici eu și nici soția mea. E îngrozitor ce s-a întâmplat și parcă durerea mea nu a fost destul de mare, am mai fost și umilit și făcut prostănac de doctorul Brădățan, că nu înțeleg că băiețelul a murit din cauza mamei”, ne-a povestit Vasile Hai­damac, tatăl nou-născu­tului mort la doar 27 de ore de la naștere.
După cum cotidianul “Obiectiv” v-a informat în­că de la începutul lunii martie, doi copii născuți la secția de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Județean Suceava au murit, fiind diagnosticați pozitiv cu bacteria Pseudomonas. Unul dintre bebeluși a murit la doar 27 de ore de la naștere. “Acest copil a fost diagnosticat încă de la naștere cu bronhopneumonie congenitală, starea sa fiind destul de delicată. A fost diagnosticat apoi cu Pseudomonas, dar se bănuiește că a fost contaminat de către mamă, încă din viața intrauterină”, a explicat atunci medicul Tiberius Brădățan, director medical în cadrul spitalului sucevean. Cel de-al doilea copil a murit la doar 11 zile de la naștere. “A fost externat după trei zile de la naștere și a plecat împreună cu mama la domiciliu. Stim că familia provine din mediul rural și copilul a fost ținut acasță în condiții de igienă precară. A revenit la Unitatea de Primiri Urgențe după alte șapte zile, prezentând o stare septică avansată. Din cauza stării grave în care se afla, s-a luat decizia transferului copilului către Spitalul “Sf. Maria” din Iași. Stim că a murit la doar o zi după ce a ajuns la Iași, fiind diagnosticat cu Pseudomonas. Aceste două decese s-au produs la începutul lunii martie, iar de atunci nu a mai apărut niciun caz. Din acest motiv credem că nu există nicio legătură între aceste două decese”, a declarat la acea vreme medicul Tiberius Brădățan. După cum cotidianul “Obiec­tiv” v-a relatat în exclusivitate chiar de la apariția acestui caz, conducerea Spi­talului Județean Suceava, prin vocea directorului medical Tiberius Brădățan, a încercat să inducă ideea că nu ar fi nicio legătură între aceste cazuri, făcând la acea dată declarații de-a dreptul halucinante. Toate aceste declarații s-au do­vedit a fi în neconcordanță cu adevărul și au adâncit și mai mult drama unor părinți care nici măcar nu au apucat să se bucure de primul zâmbet al copiilor lor.
facsimil 5
Facsimil după actul emis de DSP Suceava prin care se certifică faptul că Elena Haidamac, mama acuzată de medicul Brădățan că și-a contaminat fiul, nu este infectată cu Pseudomonas spp, bacteria care a cauzat moartea nou născutului, bacterie depistată în acea perioadă în Spitalul Județean Suceava

Elena Haidamac, mama acuzată de Brădățan că și-ar fi infectat copilul, a fost testată de către specialiștii din cadrul DSP Suceava, iar rezultatul a fost negativ, dovedind că biata femeie nu este purtătoare a bacteriei Pseudomonas aeruginosa. Declarațiile acuzatoare ale directorul medical Brădățan au produs o dublă traumă în familia Haidamac, soțul privind acuzator atunci la soția sa, crezând că ea este cea care i-a ucis poate ultima speranță de a fi tată. “Era primul meu copil, poate ultima mea șansă de a mai fi tată. Când l-am auzit pe directorul Brădățan ce spune, îmi venea să o strâng de gât, că din cauza ei a murit copilul”, a povestit printre lacrimi Vasile Haidamac.

Directorul medical al spitalului a emis acuzații și în celălalt caz, al copilului care și-a dat ultima suflare într-un pătuț la Spitalul de copii “Sf. Maria”din Iași. După cum  v-am relatat la vremea respectivă, medicii ieșeni au recoltat probe de la copilul familiei Manea, pro­be pe care le-au trimis spre edificare la Insti­tutul “Canta­cuzi­no”, spre deosebire de medicii suceveni, care nu au procedat așa, considerând că nu este necesar și nu au recoltat probe de la copilul familiei Haidamac, decedat după doar 27 de ore de viață. Singurele probe care au plecat din Suceava către Institutul “Canta­cuzino” au fost cele recoltate de pe su­prafețe de către inspectorii DSP, din secțiile de Neonatologie și Obstetrică-Ginecologie. Toate aceste rezultate au certificat o realitate cruntă – la spitalul suce­vean era la acea dată bacteria Pseu­domonas aeruginosa, cunoscută și sub numele de bacilul piocianic. Bacilul res­pec­tive poate determina infecții cu localizări diferite în organism, până la septicemii grave. In fața unei bacterii atât de periculoase, multirezistentă la antibiotice, cei doi nou-născuți nu au avut nicio șansă.
Chiar dacă, la acea vreme, pre­ședintele Colegiului Medicilor, medicul Sorin Hîncu, a fost foarte vehement în declarații, susținând chiar el că la spitalul sucevean sunt multe cazuri de infecții intraspitalicești și că va face tot posibilul pentru a demonstra că soții Haidamac au dreptate, iar copilul lor a murit din cauza unei infecții intraspitalicești, se pare că elanul i-a scăzut pe parcurs, pentru că ieri, contactat telefonic de reporterul “Obiectiv”, președintele Sorin Hîncu a refuzat să dea vreo explicație pentru decizia Colegiului Județean al Medicilor pe care îl conduce. (Cristina RUSTI)
 
 
 
 
 

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …

5 comments

  1. dupa tot amarul care era in sufletele noastre de parinti,la infatosarea noastra in fata comisiei,am avut parte de ceva tragi-comic:andreea munteanu,consilierul juridi al CMS nu a suportat sa ma exprim cu DUMNEATA,spunindu-mi ca acolo se vorbeste cu DUMNEAVOSTRA!Am rugato sa consulte dictionarul explicativ al limbii romane,sa vada ca exprimarea mea e politicoasa,de bun simnt si in spiritul limbii romane!suntem tarani,si cu toate acestea vorbim frumos limba ROMANA!!!

  2. “desteptul”,mie mi-a spus in fata ca sunt prost si nu-l inteleg ce-mi spune,mult ma amarit acest individ…

  3. Si eu am primit un raspuns de la Colegiul MEdicilor dupa aproape doi ani. Scrisoarea lor era plina de greseli de exprimare si au fost total subiectivi. Ce încredere sa ai in aceasta instituție daca nu stiu sa redacteze o scrisoare. Sunt plătiți degeaba. Musamalizarea cazurilor e ce stiu sa facă încă de pe vremea comunistilor. In nici un caz nu ii intereseaza binele pacienților ci cum sa ii scoată nevinovați pe medici. Noi am avut treaba cu clostridium d ifficile. Copilul e bine . Imi pare rău de sufletelele duse.

  4. Cine vorbeste!!! doctorul Tiberiu Bradatan!!!
    Puteti cauta in arhivele Facultatii de Medicina din Iasi sa vedeti de cate ori a dat examenul de admitere!!!
    Dupa ce o sa aflati o sa vedeti de ce omul e asa de “priceput” in ale medicinei!

  5. Ne doare!!!