Wednesday , April 24 2024

DSP Suceava va primi în această săptămână a doua tranșă de vaccin antigripal

Ministerul Sănătății va distribui județului nostru încă 1.000 de doze pentru imunizarea personalului medico-sanitar. 7.800 de doze au ajuns în Suceava în urmă cu două săptămâni u reprezentanții DSP au început monitorizarea cazurilor de infecții respiratorii acute și de gripă 

 vaccinare


La sediul Direcției de Sănătate Publică Suceava va ajunge în zilele următoare cea de-a doua tranșă de vaccin antigripal din sezonul acesta, și anume încă 1.000 de doze destinate imunizării personalului medico-saniar și vor fi distribuite unităților sanitare din județ. Acestea completează cele 7.800 de doze primite în urmă cu două săptămâni, din cele 35.000 solicitate de reprezentanții DSP.
În sezonul trecut, la Suceava au ajuns 12.310 doze, acestea fiind livrate în patru tranșe, iar pe perioada sezonului rece 2015-2016 au fost înregistrate 169 de cazuri de gripă. Conducerea DSP a anunțat că Suceava este unul dintre cele 15 județe din țară în care se suprave­ghează și se monitorizează evoluția săptămânală a infecțiilor respiratorii acute și a gripei.
Copiii, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, gravidele și cei care suferă de afecțiuni cronice au fost imunizați cu prioritate în cadrul campaniei gratuite de vaccinare antigripală din această toamnă. Potrivit medicilor epidemiologi suceveni, vaccinul antigripal din sezonul 2016-2017 va asigura o rată de protecție de 50%, față de numai 25% în iernile trecute. Gripa este o boală care poate fi mortală, iar principalele grupe de risc sunt reprezentate de cadre medicale, bătrâni, bolnavi cronic, gravide și copii. Chiar dacă vaccinul antigripal rămâne cea mai eficientă modalitate de protecție împotriva îmbolnăvirilor de sezon, medicii recomandă populației să țină seama și de o serie de măsuri preventive.
Astfel, este necesar să fie respectate normele generale de igienă, precum spălarea mâinilor ori de câte ori e nevoie și păstrarea unei curățenii corporale riguroase. În această perioadă este indicat consumul de fructe și legume, care asigură un aport optim de vitamine pentru întărirea sistemului imunitar. Este, de asemenea, important să se respecte orele de somn pentru a evita slăbirea sistemului imunitar.
Pentru persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, recomandarea este aceea de a se feri pe cât posibil de deplasările care creează premisele îmbolnăvirii sau apariției complicațiilor afecțiunilor deja existente. În cazul în care apar primele semne de boală, cum ar fi febră, dureri de cap și de gât sau tuse, trebuie anunțat telefonic, în cel mai scurt timp, medicul de familie.
Totodată, specialiștii atrag atenția că persoanele afectate de viroze respiratorii au tendința de a lua medicamente fără a consulta în prealabil un doctor, astfel că automedicația devine o mare problemă în această perioadă a anului. (C.R.)

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …