DSP Suceava a primit încă 14.500 de doze de vaccin antigripal

18/10/18 ora:6:48am

Din peste 45.000 de doze solicitate pentru această iarnă, Ministerul Sănătății a repartizat până acum județului nostru doar 42% din necesar. Această ultimă tranșă este destinată pacienților bolnavi cronic, aflați în grupele de risc 

Direcția de Sănătate Publică Su­cea­­­va a primit de la Ministerul Să­nă­tății încă o tranșă de vaccin anti­­gripal necesar pentru această iarnă. Din totalul de peste 46 de mii de doze solicitate, în depozitul DSP au ajuns până acum 2.500 de doze, în prima tranșă, care au fost distribuite Serviciului Județean de Ambulanță și unităților spitalicești din județ, iar în cea de-a doua repartizare, județului Suceava i-au revenit încă 2.400 de doze, pentru ca ieri în depozitul DSP să mai ajungă 14.500 de doze de vaccin antigripal. «Vă informăm că Direcția de Sănătate Publică Suceava a primit în cursul zilei de azi (n.r. ieri), a treia tranșă de vaccin antigripal, însumând un număr de 14.500 de doze de vaccin. Invităm toți medicii de familie din județ să ridice vaccinul antigripal, de asemenea persoanele încadrate în grupele de risc sunt rugate să se prezinte la medicul de familie în vederea administrării acestui vaccin, și anume persoane cu vârsta cuprinsă între șase luni și 64 de ani aflate în evidența medicilor de familie cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepa­tice, neurologice, diabet zaharat, astm sau cu virusul imunodeficienței u­man, gravide, persoane rezidente în instituții de ocrotire socială, precum și persoane care acordă asistență medicală, socială și îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt, toate persoanele cu vârsta mai mare de 65 de ani», a explicat medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, director general în cadrul DSP Suceava. DSP Suceava a solicitat în acest an repartizarea unui număr total de 46.000 de doze de vaccin și se pare că necesarul nu va putea fi completat în următoarea tranșă, din luna noiembrie.

În cursul anului 2017, la nivelul județului Su­ceava au fost vaccinate 33.278 de persoane.

Potrivit medicilor epidemiologi suceveni, vaccinul antigripal din sezonul 2018-2019 va asigura o rată de protecție mai mare față de iernile trecute.

Reamintim că necesarul estimat pentru sezonul 2017-2018, la nivelul județului nostru, a fost de peste 55 de mii de doze, dar în depozitele Direcției de Sănătate Publică au ajuns doar 33.270 de doze.

Gripa este o boală care poate fi mortală, iar principalele grupe de risc sunt reprezentate de bătrâni, bolnavi cronic, gravide, copii și cadre medicale. Chiar dacă vaccinul antigripal rămâne cea mai eficientă modalitate de protecție împotriva îmbolnăvirilor de sezon, medicii recomandă populației să țină seama și de o serie de măsuri preventive.

Astfel, este necesar să fie respectate normele generale de igienă, precum spălarea mâinilor ori de câte ori e nevoie și păstrarea unei curățenii corporale riguroase. În această perioadă este indicat consumul de fructe și legume, care asigură un aport optim de vitamine pentru întă­rirea sistemului imunitar. Este, de asemenea, important să se respecte orele de somn pentru a evita slăbirea sistemului imunitar.

Pentru persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, recomandarea este aceea de a se feri pe cât posibil de deplasările care creează premisele îmbolnăvirii sau apariției complicațiilor la afecțiunile deja existente. În cazul în care apar primele semne de boală, cum ar fi febră, dureri de cap și de gât sau tuse, trebuie anunțat telefonic, în cel mai scurt timp, medicul de familie. Totodată, specialiștii atrag atenția că unele persoane afectate de viroze respiratorii au tendința de a lua medicamente fără a consulta în prealabil un doctor, astfel că automedicația devine o mare problemă în această perioadă a anului.

În ultimele șapte zile, peste 2.300 de persoane au ajuns deja la medic și au necesitat asistență medicală din cauza răcelilor. Mai exact, 1.843 de suceveni, în mare parte copii cu vârsta cuprinsă între zero și patru ani, au fost diagnosticați cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare. 25 dintre aceștia au necesitat internare. La aceste cazuri se mai adaugă și 452 de pneumonii, cu 79 de internări. (Cristina RUŞTI)