Thursday , April 18 2024

DSP Suceava a confirmat primul caz de gripă din judet

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 65 de ani din zona Gura Humorului. Pacientul nu a fost vaccinat antigripal. De la debutul sezonului rece, în județul nostru au fost vaccinate antigripal peste 32.000 de persoane. In ultimele șapte zile, peste 2.000 de suceveni au avut nevoie de asistență medicală din cauza răcelilor

Direcția de Sănătate Publică Suceava a confirmat astăzi, primul caz de gripă din acest sezon. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 65 de ani din zona Gura Humorului, nevaccinat antigripal, cu afecțiuni cronice asociat. Acesta este internat în secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava și se află sub tratament cu medicamente antivirale. Din declarațiile medicilor reiese că evoluția pacientului este favorabilă, cadrele medicale confirmând că este vorba despre virusul gripal de tip AH3.

Reprezentanții DSP Suceava recomandă populației în continuare vaccinarea, deoarece vaccinul oferă protecție corespunzătoare și împotriva îmbolnăvirii cu acest virus. DSP Suceava a trimis recomandări specifice spitalelor încă de la începutul lunii, ca urmare a informării primite de la Centrul Regional de Sănătate Publică Iași referitoare la detecția pe teritoriul Moldovei a virusurilor  gripale, și anume, restricționarea / interzicerea (după caz) a accesului vizitatorilor în sectoarele cu risc, interzicerea accesului vizitatorilor ce prezintă simptomatologie respiratorie și efectuarea zilnic, la intrarea in serviciu, a triajului epidemiologic al personalului în fiecare secție / compartiment. Cadrele medicale trebuie să facă triajul epidemiologic al pacienților la internare pentru evitarea constituirii unor situații de risc epidemiologic și să scoată temporar din sectorul de activitate angajații depistați cu simptomatologie respiratorie. Aceștia trebuie să asigurare în fiecare secție / compartiment echipamentul de protecție în cantități suficiente, cu uitilizarea corectă a acestuia, conform protocoalelor existente. De asemenea, se recomandă vaccinarea personalului nevaccinat, iar pentru cazurile suspecte / confirmate de gripă ce nu pot fi transferate în secția de boli infecțioase se vor institui măsurile specifice de izolare, conform Ghidului de izolare al unității sanitare.

După cum reiese din datele statistice transmise de Direcția de Sănătate Publică Suceava, în ultima săptămână, numărul sucevenilor care au avut nevoie de asistență medicală din cauza răcelilor a fost unul destul de mare. Mai précis, numărul pacienților care au ajuns la medic din cauza răcelilor în ultimele șapte zile a fost de aproape 2.500. Dintre aceștia, la nivelul județului Suceava s-au înregistrat peste 2.000 de cazuri de îmbolnăviri prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate la copiii cu vârste între cinci și 14 ani, respectiv peste 600 de cazuri, iar în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani au fost diagnosticați 575 de suceveni. La copiii cu vârsta cuprinsă între doi și patru ani au fost peste 400 de cazuri de îmbolnăviri, iar în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 50 și 64 de ani au fost aproape 200 de cazuri. În rândul nou-născuților cu vârsta de până într-un an, au fost peste 150 de cazuri, pentru ca cele mai puține să fie înregistrate în rândul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani. Dintre pacienții diagnosticați cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare, peste 50 au fost internați pentru tratament de specialitate.

 

În aceeași perioadă, la nivelul județului Suceava s-au mai înregistrat și peste 400 de cazuri de pneumonii, iar 72 de pacienți au necesitat spitalizare. Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat în rândul sucevenilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani, categorie urmată de persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cu 97 de cazuri. Tot în ultimele șapte zile, 82 de copii cu vârsta cuprinsă între doi și patru ani au fost diagnosticați cu pneumonie, precum și 74 de persoane cu vârsta între 50 și 64 de ani. Cele mai puține cazuri s-au înregistrat de această dată în rândul nou-născuților cu vârsta de până într-un an și în rândul copiilor cu vârsta între cinci și 14 ani, și anume câte 75 de cazuri. (C.R.)

Vezi si

Camion și remorcă în valoare de 60.000 de euro, confiscate de polițiști în urma interceptării unui transport ilegal de lemn

De asemenea, au fost confiscați și peste 23 m.c. gater buștean, în valoare de cca. …