Thursday , April 25 2024

Două eleve din Suceava au participat la Şcoala de Vară “Oxford for Romania”

Denisa Ştefania Luca, elevă la Colegiul Național de Informatică “Spiru Haret” din Suceava, și Oana Daniela Bezuhanici, elevă la Colegiul Național “Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți, au fost printre cei 24 de liceeni români  care au studiat o săptămână în cadrul unui program la Oxford. La nivel național au fost depuse 640 de aplicații, elevele din Suceava având șansa să simtă “gustul” studenției la Oxford 

Oana Daniela Bezuhanici
Oana Daniela Bezuhanici

Două eleve de liceu din județul nostru s-au numărat printre cei 24 de elevi români care, timp de o săptămână,  au studiat gratuit la Oxford, în cadrul unui program inițiat de trei cercetători români. “Inițiațiva a început de la un gând al cercetătoarei Monica Enescu, care și-a luat doctoratul la Oxford și s-a gândit să aducă mai mulți copii care să vadă alte standarde, să le deschidem orizonturi, să le dăm aripi”, a explicat Oana Romocea, organizator “Oxford for Romania”.

Denisa Ştefania Luca
Denisa Ştefania Luca

Așa a început totul, iar organizatorii programului au reușit și în această vară să strângă fonduri care să acopere cheltuielile de cazare, masă, transport pentru 24 de liceeni. 20 de lectori din Marea Britanie le-au arătat elevilor că Fizica, de exemplu, se aplică și în arte, iar Denisa Ştefania Luca, elevă la Colegiul Național de Informatică “Spiru Haret” din Suceava, și Oana Daniela Bezuhanici, elevă la Colegiul Național “Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți, s-au numărat printre cei 24 de liceeni selectați. La nivel național au fost depuse 640 de aplicații, iar procesul de selecție a fost unul foarte riguros, fiind selectați doar liceeni cu rezultate deosebite la învățătură, dar care provin din familii cu venit redus. Şcoala de vară de la Oxford s-a desfășurat în perioada 25 august – 2 septembrie, perioadă în care fiecare lector i-a provocat pe liceeni să gândească critic, să dezbată, să lucreze în echipă, să argumenteze, să își depășească limitele și s-au oferit să le fie mentori la distanță. Educația de calitate costă. Așa că foarte puțini elevi români și-ar permite să studieze la Oxford, chiar dacă au potențial. O școală de vară de două săptămâni ajunge la 4.000 de lire de persoană.

Denisa Ştefania Luca s-a întors din Anglia decisă să schimbe ceva

Eleva de la Colegiul de Informatică “Spiru Haret” din Suceava ne-a povestit că experiența din Anglia a schimbat-o și i-a deschis noi orizonturi. “Aplicația a constat în redactarea unor eseuri ce nu aveau neapărat legătură cu școala. De exemplu, am fost întrebați ce am face pentru comunitate cu 500 de euro. Am aplicat în aprilie, iar răspunsul l-am primit în iulie, când am susținut un interviu pe Skype cu doi voluntari. Întrebările au verificat altruismul, maturitatea emoțională și dorința noastră de a schimba lucruri în comunitate. Am rămas surprinsă să aflu că din cei 640 de aplicații am ajuns printre cei 100 de candidați la interviu și mai târziu printre cei 24 de norocoși care vor merge la Oxford. Am fost cazați la internatul St. Benet’s Hall, iar cursurile au fost susținute în mai multe locații. La Oxford am legat prietenii și am promis că vom schimba câte ceva când vom ajunge acasă”, a explicat Denisa Ştefania Luca. Ea, împreună cu alți cinci participanți, a început un proiect ce vizează educația se­xuală în rândul adolescenților, proiect ce continuă sub îndrumarea unui voluntar de la Oxford și pe care liceenii încearcă să-l implementeze fiecare în școala unde învață.

În fiecare zi, elevii români au avut opt ore de curs care s-au derulat în mai multe colegii din cadrul Universității Oxford și au experimentat modelul de educație folosit la celebra universitate britanică.

Oana Bezuhanici își dorește o mai mare implicare a colegilor ei în acțiuni de voluntariat

Oana Daniela Bezuhanici, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național “Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți, recunoaște că nu rezultatele academice extraordinare au ajutat-o să ajungă la Universitatea Oxford, ci numeroasele activități de voluntariat la care a participat în timpul liceului. Oana studiază intensiv limba engleză, la specializarea Ştiințe Sociale și dorește să încheie un parteneriat cu un ONG pentru a-și pune amprenta în comunitatea în care trăiește. “Am descoperit voluntariatul încă de la începutul liceului și simt că m-a ajutat să ies din carapacea mea, să interacționez cu oamenii, m-a transformat”, a declarat Oana Daniela Bezuhanici. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …