Thursday , March 28 2024

Dosarul Todirut – la Inalta Curte de Casaţie, pentru strămutare

Motivul cererii formulate de inculpaţi – presiunea opiniei publice prin mass-media dar şi a factorilor politici locali u dosarul în care fostul şef al IPJ Suceava este acuzat împreună cu fostul său subaltern, comisarul şef Alexa Teodorovici, patronul Constantin Bujorean şi doi evaluatori că au cheltuit din banii statului 60 de miliarde de lei vechi în plus faţă de preţul real, ar putea deveni unul de lungă durată. Comisarul şef Teodorovici s-a pensionat, Constantin Bujorean şi-a schimbat numele firmei prin care a făcut afaceri cu Poliţia, Todiruţ a fost trecut pe o funcţie de execuţie u DNA pregăteşte un nou rechizitoriu, în care tandemul Todiruţ – Teodorovici ar putea fi trimişi în judecată pentru cumpărarea în condiţii la fel de suspecte, a unui clădiri din Câmpulung, pentru sediul poliţiei din localitate

SEDIU politie Universitatii [800x600]
Fostul sediu administrativ al fabricii “Zimbru”, a fost cumpărat în mandatul lui Todiruţ şi a devenit sediul Poliţiei municipale

 

Todirut - la IPJ SuceavaA [800x600]
Fostul şef al IPJ Suceava, Ioan Nicuşor Todiruţ

Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie va decide în data de 11 martie a.c. dacă se va face strămutarea cerută a dosarului în care fostul şef al IPJ Suceava, Ioan Nicuşor Todiruţ şi alţi inculpaţi au fost trimişi în judecată în vara anului trecut, în afacerea cumpărării la suprapreţ a fostului sediu administrativ de la Zimbru, pentru Poliţia municipală. La acea dată este programată de către Instanţa Supremă solicitarea de strămutare formulată de Constantin Bujorean, patronul de la SC Servicii Comerciale, actuala Rent Key SRL, care a vândut la un preţ mult supraevaluat clădirea de pe strada Universităţii către Inspectoratul de Poliţei al Judeţului Suceava. Si apărătorii lui Ioan Nicuşor Todiruţ au în vedere o astfel de cerere către Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe care nu au promovat-o deocamdată, aşteptând un rezultat venit pentru solicitarea celuilalt principal coinculpat. Motivele pentru care dosarul Todiruţ – Bujorean ar trebui să fie strămutat la o altă instanţă din ţară cu acelaşi grad ca şi Curtea de Apel Suceava este acela că la Suceava există o presiune a opiniei publice, oglindită prin reflectarea în mass-media a cazului şi, nu în ultimul rând, o presiune de natură politică, cunoscându-se faptul că Ioan Nicuşor Todiruţ a fost susţinut în funcţie de fosta putere iar cei de acum, respectiv USL prin factorii locali, ar putea să influenţeze actul de justiţie.
Până când Instanţa Supremă se va pronunţa aupra solicitării de strămutare a dosarului, la Curtea de Apel Suceava termenele de judecată merg în continuare, conform programului. Următorul termen este programat pentru 6 februarie, la care va începe audierea martorilor, după ce, anterior s-a terminat audierea inculpaţilor. Se mizează pe faptul că până când Inalta Curte se va pronunţa, să se facă cât mai mulţi paşi importantţi în desfăşurarea procesului, la CA Suceava. Există însă şi un risc – dacă ICCJ va fi de acord cu strămutarea dosarului la o curte de apel din altă parte a ţării, ar putea să decidă totdată anularea demersurilor întreprinse deja la Suceava – în principal audierile inculpaţilor şi martorilor astfle încât judecarea cauzei să fie reluată practic de la zero. Cu alte cuvinte, sunt semne de process lung în acest prim dosar al comisarului şef Ioan Nicuşor Todiruţ, fost inspector şef al IPJ Suceava, trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Alături de el mai sunt judecaţi comisarul şef Alexa Dumitru Teodorovici, fost şef al serviciului logistică din IPJ Suceava, Constantin Bujorean, fost administrator al SC Servicii Comerciale Suceava, care a vândut la un preţ supraevaluat clădirea de pe strada Universităţii, devenită acum sediu al Poliţiei municipiului Suceava dar şi doi evaluatori – Gheorghe Licurici şi Mihai Sorin Muntean, care au statuat, prin semnăturile lor, preţul supra evaluat al cladirii. Dar, cum vom vedea, necazurile tandemului Todiruţ – Teodorovici, primul, fin de cununie al celui de-al doilea, nu se opresc aici. O strămutare a dosarului ce vizează achiziţia nelegală a sediului Poliţiei municipiului Suceava este foarte prbabil că va face loc la Curtea de Apel Suceava a unui alt dosar în care Serviciul Teritorial Suceava al DNA preconizează trimiterea în judecată a celor doi pentru infracţiuni de abuz în serviciu, de această dată pentru afacerea cu sediul Poliţei din Câmpulung Moldovenesc, pentru care s-a cumpărat o clădire aproape dezafectată de la Geomold, la un preţ de asemenea, mult peste valoarea reală a imobilului.

Pentru ce sunt judecaţi poliţiştii Todiruţ şi Teodorovici, patronul Bujorean, evaluatorii Muntean şi Licurici, în dosarul achiziţiei de pe strada Universităţii

teodorovici1[1] [800x600]
Comisarul şef Alexa Dumitru Teodorovici, fost şef al serviciului logistică din IPJ Suceava

Comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ, fost şef la IPJ Suceava, a preluat la jumătatea lunii august a anului trecut o funcţie de execuţie la Serviciul Arme din unitatea pe care a condus-o mai mulţi ani. Aici îşi desfăşoară şi acum activitatea ca ofiţer simplu, până când instanţa se va pronunţa definitiv în dosarul în care a fost trimis în judecată. Dacă Ioan Nicuşor Todiruţ s-a întors la muncă, acceptând statutul de ofiţer fără atribuţii de conducere la un serviciu din cadrul IPJ Suceava, comisarul şef Alexa Dumitru Teodorovici şi-a luat în vara anului trecut concediu medical, s-a internat la Spitalului MAI din Bucureşti iar după externare s-a pensionat.
Cei doi ofiţeri au fost puşi la dispoziţia conducerii UGPR, respectiv IPJ, după ce au fost trimişi în judecată în dosarul deja cunoscut. Cei doi, dacă vor fi declaraţi vinovaţi de instanţa de judecată vor trebui, alături de patronul de la SC Servicii Comerciale – vânzătorul clădirii de pe strada Uniuversităţii şi de cei doi evaluatori, să plătească 60 de miliarde de lei vechi despăgubiri Ministerului Administraţiei şi Internelor, diferenţă între preţul plătit de stat şi valoarea reală a clădirii cumpărate în toamna anului 2006.
Conform rechizitoriului pe care procurorii Serviciului Teritorial Suceava a DNA, comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ – şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava, a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de „abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial” constând în aceea că: în calitate de inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava şi ordonator terţiar de credite, în perioada iulie-octombrie 2006, cu ştiinţă, şi-a încălcat atribuţiile de serviciu în derularea procedurii de achiziţie a imobilului din municipiul Suceava, strada Universităţii, nr. 19, cu destinaţia de sediu al Poliţiei municipiului Suceava, încălcări care au avut ca rezultat stabilirea unui preţ de achiziţie mai mare decât valoarea de piaţă a imobilului cu 5.865.152 lei, sumă ce a fost achitată nejustificat din bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi care constituie prejudiciu provocat în dauna acestuia, reprezentând în acelaşi timp un folos necuvenit pentru SC Servicii Comerciale SRL reprezentată de Constantin Bujorean. In acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi finul lui Ioan Nicuşor Todiruţ, comisarul şef Alexa Dumitru Teodorovici, şeful Serviciului Logistic din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava, pentru săvârşirea acelaşi infracţiuni de „abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial”, constând în aceea că în calitate de şef al Serviciului Logistic din cadrul I.P.J. Suceava, pentru a se aproba bugetarea achiziţiei Sediului Poliţiei Municipiului Suceava, fără să fie parcurse etapele necesare respectării principiilor liberei concurenţe, a eficienţei utilizării fondurilor publice, a transparenţei, a tratamentului egal pentru furnizori de produse şi fără o evaluare a imobilului respectiv a dispus întocmirea Notei de fundamentare în care au fost consemnate pretenţiile financiare ale lui Bujorean Constantin, în cuantum de 10.000.000 lei. Nu a respectat procedura de achiziţie dar pentru a da o notă de legalitate, a semnat cereri de oferte, raportul de analiză a ofertelor şi adrese de comunicare, deşi ofertele evaluatorilor Licurici Gheorghe şi Moroşan Mihail au fost primite de IPJ Suceava anterior.
Constantin Bujorean, administrator la SC Servicii Comerciale Suceava, a fost de asemenea trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de: complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, constând în aceea că în calitate de asociat – împuternicit al SC Servicii Comerciale SRL Suceava, l-a ajutat pe comisarul şef Alexa Dumitru Teodorovici să-şi încalce atribuţiile de serviciu exercitate în calitate de preşedinte a comisiei de negociere şi şef al Serviciului Logistic din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, pe parcursul procedurii de achiziţie şi de negociere a imobilului de pe strada Universităţii, punându-i la dispoziţie raportul de evaluare întocmit de Muntean Mihai-Sorin, care a stabilit o valoare de piaţă a imobilului, supraevaluată, în sumă de 11.317.000 lei, permiţându-i astfel acestuia să accepte cu ocazia negocierii un preţ de vânzare de 11.900.000 lei, în condiţiile în care evaluatorul desemnat de IPJ Suceava stabilise o valoare de piaţă de 9.010.000 lei. În urma activităţilor întreprinse, Astfel, Constantin Bujorean şi-a creat un avantaj patrimonial la SC Servicii Comerciale SRL Suceava în sumă de 5.865.152 lei, reprezentând suma încasată necuvenit de la bugetul de stat ca urmare a vânzării către IPJ Suceava a imobilului în care funcţionează în prezent Poliţia municipiului Suceava.
Mihai Sorin Muntean, evaluator ANEVAR şi administrator la SC PRODEVAL SRL Suceava, a fost de asemenea trimis în judecată de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice constând în aceea că în calitate de expert evaluator, la solicitarea lui Constantin Bujorean, a întocmit un raport de evaluare în care a consemnat date fictive, dotări inexistente, inadvertenţe şi calcule eronate, supraevaluând imobilul din strada Universităţii, raport ce a fost prezentat în şedinţa de negociere a preţului, modalitate prin care l-a ajutat pe Alexa Dumitru Teodorovici să-şi încalce atribuţiile de serviciu exercitate în calitate de preşedinte al comisiei de negociere făcând posibilă obţinerea de către Constantin Bujorean a unui preţ injust de 11.900.000 lei.
Evaluatorul Gheorghe Licurici a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice constând în aceea că în calitate de expert evaluator autorizat ANEVAR, a întocmit la solicitarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, un raport de evaluare în care a supraevaluat valoarea aceluiaşi imobil de la suma de 6.370.000 lei la suma de 9.010.000 lei, prin folosirea în calcul, la metoda capitalizării, a unei chirii de 12 euro/mp/lună, deşi a anexat la raport un contract de închiriere din care reieşea că SC Servicii Comerciale SRL încasa o chirie lunară de 4,5 USD/mp lunar.

Sediul Poliţiei Câmpulung – un nou dosar penal pentru fostul şef al IPJ Suceava

geomold politie clung 1 [800x600]

Clădirea cumpărată în 2006 cu 26 de miliarde de lei nu este nici în ziua de azi sediu al Poliţiei din Câmpulung

Comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ a reuşit să obţină în anul 2006 peste 26 de miliarde de lei vechi pentru a cumpăra de la Geomold SA Câmpulung Moldovenesc o clădire aflată într-o stare avansată de paragină, unde ar fi trebuit să se mute noul sediu al Poliţiei câmpulungene. Pentru ca această clădire să devină cât de cât funcţională pentru poliţia din Câmpulung Moldovenesc, IPJ Suceava a realizat chiar şi o evaluare şi a stabilit că ar mai fi nevoie de încă 30 de miliarde de lei vechi. Până când ruina cumpărată ci o grămadă de bani de la Geomold va putea fi folosită ca nou sediu, poliţiştii îşi desfăşoară în continuare activitatea într-un sediu vechi şi impropriu.
Pe lângă Ioan Nicuşor Todiruţ şi Alexa Dumitru Teodorovici, în dosarul achiziţiei clădirii de la Câmpulung este cercetat şi Nicolae Vranău, patronul firmei Geomold o angajată a OCPI Suceava, Emilia Bedrule, dar şi doi evaluatori autorizaţi care ar fi părtaşi la tranzacţia din 2006 de o manieră asemănătoare cu cea desfăşurată la Suceava, cu sediul Poliţiei municipale. (Neculai ROSCA)

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …