Wednesday , April 24 2024

Dosarul Dîmbu, Bărbuţă, Babiuc, Olărean, în continuare în cameră preliminară la Curtea de Apel Cluj

Primul termen de judecată, după contestaţiile anterioare, a fost stabilit pentru 27 noiembrie. Dosarul privind infracţiuni de corupţie săvârşite de cei patru, dar şi de alţi inculpaţi, a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Cluj în data de 7 octombrie a.c.

dimbu2 [800x600]


Pentru că pe portalul Justiţiei nu este trecut niciun amănunt legat de modul în care evoluează procesul cu cei patru în arest preventiv şi nici pe site-ul propriu al Curţii de Apel Cluj nu erau postate informaţii legate de evoluţia procesului, în condiţiile în care opinia publică suceveană, formată inclusiv din apropiaţi celor vizaţi în anchetă şi care nu ştiau ce se mai întâmplă în acest caz, am decis să obţinem mai multe amănunte chiar de la Curtea de Apel Cluj, unde cei patru sunt acum trimişi spre judecată în urma solicitării de strămutare formulate la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Răspunsul venit de la instanţa superioară din Cluj este cumva lămuritor din punct de vedere tehnic, dar nu oferă explicaţii rezonabile vizând amânarea pentru mai mult de o lună a ieşirii din camera preliminară a dosarului sus-menţionat. Cum se va vedea, este stabilit, dar nu făcut public un termen pentru judecarea în continuare a dosarului, în aceleaşi condiţii stabilite de noul cod de procedură penală, pe data de 27 noiembrie a.c..Un punct de reper important, atât pentru inculpaţi, cât şi pentru cei interesaţi de cauză, aparţinători, amici sau curioşi este faptul că „în data de 7.10.2014 a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Cluj, dosarul nr. 1262/33/2014 privind pe inculpaţii menţionaţi de dumneavoastră şi având ca obiect infracţiuni de corupţie (Legea nr. 78/2000) – raportat la art. 297 alin. 1 C. pen., dosar care se află în acest moment în faza de cameră preliminară. Ultimul termen stabilit în acest dosar este pentru data de 27/11/2014”, conform comunicatului semnat de Biroul de Relaţii Publice al Curţii de Apel Cluj.
Conform unei ultime decizii din ziua de 9 noiembrie a.c., a Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), pentru toţi cei patru inculpaţi suceveni care până la sfârşitul primei jumătăţi a anului făceau parte din protipendada judeţului, s-a decis prelungirea mandatelor de arestare până pe data de 8 decembrie 2014. Asta după ce vineri, 8 noiembrie, Curtea de Apel Cluj dispusese eliberarea din celulă a celor patru şi înlocuirea măsurii de arest preventiv cu cea de arest la domiciliu. Dîmbu, Bărbuţă şi Babiuc au fost arestaţi preventiv la sfârşitul lunii iunie 2014, la mijlocul lunii septembrie a fost arestat şi primarul Aurel Olărean.
Dumitru Dîmbu a fost trimis în judecată fiind acuzat de săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, complicitate la şantaj, cinci infracţiuni de favorizarea făptuitorului dintre care una în formă continuată şi instigare la compromiterea intereselor justiţiei. Fostul magistrat de la Judecătoria Rădăuţi, Bogdan Bărbuţă, a fost trimis în judecată pentru infracţiuni de trafic de influenţă şi luare de mită, la care se adugă infracţiuni de fals şi şantaj, precum şi favorizarea făpuitorului. Cât îl priveşte pe afaceristul rădăuţean Constantin Babiuc, el a fost trimis în judecată fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată – 69 acte materiale, şantaj, dare de mită, cumpărare de influenţă, influenţarea declaraţiilor şi instigare la mărturie mincinoasă. Primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean a fost trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: şantaj (3 acte materiale); complicitate la şantaj; abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Incă opt inculpaţi trimişi în judecată în dosarul Dîmbu şi compania
Pe lângă aceştia, au fost trimişi în judecată în stare de libertate, sub control judiciar, Daniela Mariana Prandea, judecător în cadrul Judecătoriei Rădăuţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită şi complicitate la şantaj; Isabela Zorica Vega, avocat în cadrul Baroului Suceava, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi uz de fals (2 infracţiuni aflate în concurs real). A mai fost trimis în judecată şi comisarul şef Constantin Mihai Prelipcean, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei (şeful Punctului Poliţiei de Frontieră Siret, la momentul săvârşirii faptelor), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului şi instigare la compromitere a intereselor justiţiei. Procurorii anticorupţie au mai trimis în judecată şi pe Victoria Tâcşă, care va trebui să dea socoteală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită, cumpărare de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă. Ancuţa Alina Solovăstru a fost trimisă în judecată pentru cumpărare de influenţă. De asemenea, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Ioan Onufrei, primar al comunei Marginea, judeţul Suceava, pentru complicitate la abuz în serviciu şi fals intelectual – două  infracţiuni aflate în concurs real. Silvia Panţîru, pensionară, a fost de asemenea trimisă în judecată pentru complicitate la cumpărare de influenţă în formă continuată – două acte materiale. Maria Cociorvan din Iaslovăţ, pensionara devenită vedetă după ce a fost transportată la DNA Bucureşti spre a fi audiată, iar mai apoi a fost lăsată în stradă să-şi caute  singură un mijloc de transport către casă, a fost la rândul ei trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă în formă continuată. ( Neculai ROSCA)

Vezi si

Grav accident pe E85, la Pătrăuți. Două persoane au fost rănite

Marți seara, în jurul orei 21.00, pe E 85, în localitatea Pătrăuți, a avut loc …

One comment

  1. se incearca cumva o musamalizare a cazului?? faptul ca nu este afisat pe portalul instantei data cand se desfasoara procesul este atipic si mai mult decat atat contravine normelor legale din domeniu.Eu , sunt unul din curiosii care urmaresc evolutia acestui dosar care a aratat inca o data cum sta treaba cu justitia independenta din Suceava. MULTUMESC DNA CA EXISTI!