DNA a trimis în judecată firma Elsaco, ce împărţea căldura în apartamentele sucevenilor

12/01/18 ora:7:13am

Firma SC Elsaco Electronic SRL Botoşani, care a montat repartitoare pe caloriferele sucevenilor, a fost trimisă în judecată de către DNA Suceava pentru complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul

 

elsacotn

Procurorii DNA Suceava au trimis în judecată mai mulţi angajaţi ai firmei SC Modern Calor SA Botoşani, precum şi societatea SC Elsaco Electronic SRL şi reprezentanţii acestuia într-un dosar vizând fapte de abuz în serviciu. Firma Elsaco este cea care a montat repartitoare pe caloriferele sucevenilor.

Ieri, procurorii DNA Suceava i-au trimis în judecată pe Florin Sandu, director general al SC Modern Calor SA Botoşani, societate cu capital integral de stat, pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, Denisia – Paula Agapie, director economic în cadrul SC Modern Calor SA pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, Ion Diaconu, la data faptei director tehnic şi împuternicit al directorului general al SC Modern Calor SA pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, Claudiu – Mihai Ursache, la data faptei şef serviciu financiar contabil în cadrul SC Modern Calor SA Botoşani pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, Cristian Puflea, şef atelier exploatare furnizare dispecerat, în cadrul SC Modern Calor SA Botoşani pentru comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, SC Elsaco Electronic SRL, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, Aurelian Anghelache şi Ovidiu Butnaru, reprezentanţi ai SC Elsaco Electronic SRL, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că la data de 19 iunie 2013, între SC Modern Calor SA (societatea de termoficare din municipiul Botoşani) şi o asociere de firme al cărei lider era inculpata SC Elsaco Electronic SRL, a fost încheiat un contract de mentenanţă a unor grupuri de producere a energiei termice (module de cogenerare). Contractul a fost încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale în materia achiziţiilor publice şi la un preţ supraevaluat, documentul respectiv fiind semnat şi de inculpatul Florin Sandu, în calitate de director general al SC Modern Calor SA Botoşani.

Întrucât asocierea reprezentată de SC Elsaco Electronic SRL nu avea posibilităţile tehnice de a presta acest gen de servicii, aceasta a subcontractat serviciile de mentenanţă respective la un preţ mai mic faţă de cel care urma să îi fie plătit de către beneficiarul final SC Modern Calor SA. Societatea care în realitate a efectuat serviciile de mentenanţă (subcontractantul) era aceeaşi care furnizase modulele de cogenerare şi care era autorizată de producătorul modulelor să presteze activităţi de service pe teritoriul României.

În acelaşi context, în perioada 21 iunie – 15 octombrie 2013, SC Elsaco Electronic SRL a emis trei facturi fiscale aferente serviciilor de mentenanţă prestate în perioada 16 noiembrie 2012 – 30 iunie 2013, în valoare de 1.156.525 de lei fără TVA, care au fost acceptate la plată de către inculpaţii Florin Sandu, Ion Diaconu şi Denisia – Paula Agapie, deşi serviciile respective nu fuseseră prestate în realitate (existând o discrepanţă evidentă între perioada prestării serviciilor facturate şi data intrării în vigoare a contractului).

La aprobarea la plată a celor trei facturi au contribuit şi inculpaţii Claudiu – Mihai Ursache care a acordat viza de control financiar preventiv şi Cristian Puflea care a confirmat realitatea serviciilor prestate.

Rezultatul acestor demersuri a fost producerea unui prejudiciu în sumă de 3.295.259 de lei, sumă cu care SC Modern Calor SA Botoşani, s-a constituit parte civilă în dosar.

În acest caz, s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpaţilor Florin Sandu, Ion Diaconu, Cristian Puflea, Cristian Anghelache şi Ovidiu – Dumitru Butnaru. Aceeaşi măsură s-a dispus asupra a 6.955 de părţi sociale reprezentând capitalul total social subscris al inculpatei SC Elsaco Electronic SRL Botoşani şi asupra a 75 părţi sociale pe care aceeaşi inculpată le deţine în calitate de asociat la o altă firmă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoşani, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie. (O.S.)