Thursday , April 25 2024

Din primăvara anului viitor, la Spitalul Județean se va înființa Laboratorul de Medicină Nucleară

In ședința de mâine a Consiliului Județean Suceava urmează să se aprobe bugetul de investiții, bani ce vor fi folosiți pentru achiziția aparaturii necesare. Unitatea spitalicească suceveană a angajat un medic, specializat în imagistică nucleară, care va coordona activitatea laboratorului. “Mai avem treabă, dar sperăm că din primăvară îi vom da drumul”, a menționat Vasile Rîmbu, managerul Spitalului Județean  

dav

Bolnavii diagnosticați cu cancer, boli de inimă, boli endocrine sau tulburări neurologice vor avea o nouă șansă de investigații și tratament în laboratorul de medicină nucleară, care se va deschide din primăvara anului viitor în cadrul Spitalului Județean Suceava. După cum reiese din declarațiile conducerii unității spitalicești sucevene, în acest moment se pregătește documentația necesară achiziționării aparaturii, iar în ședința de mâine a Consiliului Județean Suceava urmează să se supună la vot bugetul de investiții pentru cea mai mare unitate spitalicească din județ. “În ședința de joi a Consiliului Județean se va vota bugetul de investiții, iar după ce avem banii putem depune dosarul în vederea achiziționării aparaturii pentru Laboratorul de Medicină Nucleară. De la momentul încheierii contractului mai durează aproximativ patru-cinci luni să fie livrat aparatul, după care va urma montarea acestuia. Mai avem treabă, dar sperăm că până în primăvara anului viitor la Suceava va exista acest Laborator de Medicină Nucleară”, a explicat economistul Vasile Rîmbu, managerul Spitalului Județean de Urgență Suceava.

Laboratorul va fi dotat cu aparatură de ultimă generație, aparatură de dozare și injectare automată a pacienților, prelucrare și înregistrare computerizată a imaginilor. Activitatea noului laborator de medicină nucleară va fi coordonată de un medic, angajat deja la spitalul sucevean, cu o experiență vastă în domeniul imagisticii nucleare.

Rolul acestui laborator va fi să determine dacă inima, rinichii, ficatul, tiroida și creierul funcționează normal și dacă există tumori canceroase, infecții sau traume la nivelul oaselor. Datorită imagisticii pe baza Medicinei Nucleare, medicii vor reuși să identifice problemele medicale în stagii incipiente, ceea ce reprezintă un mare avantaj față de metodele vechi de diagnosticare. Prin urmare, afecțiunile vor putea fi ținute din timp sub control, ceea ce va îmbunătăți rezultatul tratamentului. Procedurile pe care le vor desfășura medicii suceveni în cadrul departamentului sunt sigure, eficiente și nu provoacă dureri. Înaintea începerii testelor, pacientului i se administrează intravenos sau oral un medicament ce conține material radioactiv (radioizotopi). La scurt timp după aceasta, corpul pacientului este scanat. Numele acestei proceduri este „scintigrafie”. Prin observarea parcursului sau răspândirii acestui medicament radioactiv se vor obține informații de importanță crucială. Doza de radioactivitate administrată pacientului este controlată, minimă și calculată în baza datelor personale ale acestuia, asigurându-se astfel o calitate deosebită a investigației, cu afectarea minimă a stării de sănătate a pacientului.

Laboratorul de Medicină Nucleară de la Spitalul Județean Suceava va fi al doilea departament de acest gen din Moldova, după Iași, la nivel național fiind cinci astfel de laboratoare medicale în spitale de stat. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …

One comment

  1. e foarte bine!